Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΥΝ ΝΕΟΥΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ - Πόλος έλξης αεροπορικών εταιρειών η Ελλάδα και το 2017

Πόλος έλξης διεθνών αεροπορικών εταιρειών αλλά και νέων προορισμών έχει γίνει η χώρα μας για τη θερινή περίοδο με τον κλάδο της αεροπορικής αγοράς να περιμένει νέο ρεκόρ μετακινούμενων επιβατών από και προς τους 41 αερολιμένες μας για το 2017. Η αεροπορική κίνηση που κινείται ανοδικά τα τελευταία οκτώ χρόνια στην χώρα μας έχει οδηγήσει πολλές αεροπορικές εταιρείες να... «ανοίγουν τα φτερά τους» προς ελληνικούς προορισμούς και να διεκδικούν κομμάτι της πίτας των ελληνικών αερομεταφορών, Την ίδια στιγμή η αεροπορική αγορά έχει στρέψει τα βλέμματά της στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και της ελληνογερμανικής κοινοπραξίας Fraport - Stentel για την ανάληψη της λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας που αναμένεται τον Απρίλιο, ανατρέποντας ωστόσο τα αρχικά σχέδια των δύο πλευρών.


Νέο ρεκόρ αεροπορικής επιβατικής κίνησης αναμένεται το 2017 για τη χώρα μας, σύμφωνα με στελέχη της αεροπορικής αγοράς, προσελκύοντας διεθνείς αεροπορικές εταιρείες, νέες πτήσεις αλλά και ενίσχυση των προσφερόμενων θέσεων. Μοναδικός στόχος είναι να κερδίσουν κομμάτι από τις αυξημένες μετακινήσεις ανατρέποντας τις ισορροπίες στην ελληνική αγορά και διεκδικώντας ακόμα και προορισμούς που μέχρι πριν από δύο χρόνια «πετούσαν» μόνο ελληνικές εταιρείες

Πόλος έλξης αεροπορικών εταιρειών η Ελλάδα και το 2017

Aegean
Ιδιαίτερα ενισχυμένο πρόγραμμα πτήσεων για το φετινο καλοκαίρι έχει ήδη προγραμματίσει και η ελληνική αεροπορική εταιρεία Aegean Airlines. H Aegean συνεχίζει να ενισχύει το πρόγραμμά της εξυπηρετώντας όλο και περισσότερους ελληνικούς και διεθνείς προορισμούς.
Συγκεκριμένα εντάσσει στα διεθνή δρομολόγιά της από Αθήνα συνδέσεις με το Κάσελ (29/03-23/06), το Κουβέιτ (13/06-24/09), το Εδιμβούργο (19/06-18/09), το Ανόβερο (20/05-28/10), το Στρασβούργο (27/04-05/10) και τη Στουτγάρδη (28/03-27/10). Επίσης θα ανοίξει τα φτερά της από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας για τη Λάρνακα (04/08-25/08). Στο εσωτερικό δίκτυο η ελληνική εταιρεία θα ξεκινήσει πτήσεις από την Αθήνα προς την Καλαμάτα (01/06-30/09) από την Αθήνα στη Σητεία (01/04-) και από τη Ρόδο προς στη Λέρο (01/06-30/09)
Το θερινό πρόγραμμα του 2017 θα εμπλουτιστεί και με επιπλέον πτήσεις από την Aegean προς Ντίσελντορφ, Τελ Αβίβ, Αμστερνταμ, Στουτγκάρδη, Κάιρο, Ανόβερο, Αλεξάνδρεια, Μαδρίτη, Λισαβόνα και Βαρκελώνη

British Airways
Η British Airways ανακοίνωσε την έναρξη απευθείας πτήσεων από το αεροδρόμιο City του Λονδίνου προς την Σκιάθο για το φετινό καλοκαίρι. Πρόκειται για την τρίτη γραμμή που ανοίγει από το αεροδρόμιο City για απευθείας πτήσεις στην Ελλάδα, μαζί με αυτές της Μυκόνου και της Σαντορίνης που ήδη εκτελεί η βρετανική εταιρεία. Η νέα γραμμή θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις 26 Ιουνίου και θα εκτελεί δρομολόγια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Οι πτήσεις θα πραγματοποιούνται τρεις φορές την εβδομάδα και θα προσφέρουν περισσότερες από δύο εκατομμύρια θέσεις προς τα νησί για την καλοκαιρινή σεζόν. Τα δρομολόγια της British Airways εξυπηρετούν πλέον την πλειονότητα των πιο δημοφιλών, καλοκαιρινών και όχι μόνο, τουριστικών προορισμών στην Ελλάδα. Με την προσθήκη της Σκιάθου η λίστα προορισμών της British Airways στην Ελλάδα επεκτείνεται σε συνολικά 12 και περιλαμβάνει ακόμη τις Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη, Κω, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά, Καλαμάτα, Κέρκυρα και Ζάκυνθο.

Ellinair
Ενισχυμένο πρόγραμμα πτήσεων προς τη Γερμανία ανακοίνωσε ήδη η ελληνική αεροπορική εταιρεία Ellinair. Πρόκειται για νέες απευθείας πτήσεις από τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο προς 5 πόλεις της Γερμανίας για την προσεχή θερινή περίοδο. Οι νέες πτήσεις είναι από το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης προς Μόναχο, Στουτγκάρδη, Φρανκφούρτη και Κολωνία, και από τον αερολιμένα του Ηρακλείου προς Μόναχο και Βερολίνο.

Ryanair
Μειωμένη κατά 17% στην Αθήνα, 7% στη Θεσσαλονίκη, 17% στην Κέρκυρα, 15% στη Ρόδο και 11% στη Κεφαλλονιά θα είναι η προσφερόμενη χωρητικότητα της Ryanair το φετινό καλοκαίρι. H ιρλανδική εταιρεία διέκοψε πλήρως το δρομολόγιο της Κω, ενώ παράλληλα αυξάνει την χωρητικότητα σε Χανιά (4%) και Μύκονο (39%). Αντίστοιχα, τη χειμερινή περίοδο του 2017, η συνολική προσφερόμενη χωρητικότητα, στο σύνολο των ελληνικών προορισμών, θα είναι μειωμένη κατά 10%. Ειδικότερα, στην Αθήνα η μείωση θα φτάσει το 22%, παρά τον εγκαινιασμό δρομολογίων σε Κατοβίτσε (2 εβδομαδιαίως) και Κρακοβία (2 εβδομαδιαίως), ενώ ακόμα δύο δρομολόγια είναι σε αναμονή επιβεβαίωσης.

Το αεροδρόμιο της Αθήνας
Με το βλέμμα στις ΗΠΑ και στην Απω Ανατολή, αλλά και στους προορισμούς που φέρνουν στην Αθήνα ταξιδιώτες με τη δυνατότητα να ξοδέψουν περισσότερα χρήματα, τους λεγόμενους high spenders, αναμένει το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος» την ερχόμενη θερινή περίοδο. Tα μηνύματα είναι θετικά για την τουριστική κίνηση της χώρας και το επόμενο καλοκαίρι, ενώ και ο πρώτος μήνας της χρονιάς καταγράφει αύξηση της επιβατικής άνω του 10% συγκριτικά με τον περσινό Ιανουάριο και όλα δείχνουν πως η τάση θα συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Emirates
Την στήριξή της στην χώρα μας δείχνει έμπρακτα η Emirates η οποία θα συνδέει πλέον την Αθήνα με τη Νέα Υόρκη όλο το χρόνο!
Ήδη η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ξεκινάει καθημερινή πτήση από το Dubai προς το Newark Liberty International Airport στη Νέα Υόρκη, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, από τις 12 Μαρτίου 2017. Το νέο δρομολόγιο Dubai-Athens-Newark της Emirates θα παρέχει μία καθημερινή απευθείας πτήση, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ελλάδας, δρομολόγιο που δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή και είχε πάψει να λειτουργεί από το 2012.

Η Αθήνα αποτελεί μια αγορά που παρουσιάζει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες, ειδικά μέσα στο σημερινό περιβάλλον υψηλού ανταγωνισμού στον αεροπορικό κλάδο. Σύμφωνα με μετρήσεις και έρευνες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας και ΗΠΑ με ενδιάμεσο σταθμό, ξεπερνά ετησίως τους 570.000 επιβάτες, ενώ μόνο το καλοκαίρι του 2016, η κίνηση με απευθείας πτήσεις (εποχικές συνδέσεις) προς τη Νέα Υόρκη αυξήθηκε κατά 52%, φτάνοντας τους 156.000 επιβάτες.

Στο Αεροδρόμιο της Αθήνας το 2016 οι περισσότερες αφίξεις κατοίκων του εξωτερικού προήλθαν από τις ΗΠΑ και ακολούθησαν οι Βρετανοί, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, οι οποίοι αποτελούν τις παραδοσιακές αγορές της Ελλάδας. Ωστόσο τη μεγαλύτερη αύξηση εμφάνισαν οι αφίξεις από Ρουμανία, Ρωσία και Ισραήλ. Η επιστροφή ενός καθημερινού δρομολογίου με προορισμό τη Νέα Υόρκη δεν είναι η μοναδική νέα συνεργασία για το αεροδρόμιο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, από την ερχόμενη περίοδο προστίθενται τρεις νέες εβδομαδιαίες πτήσεις και οκτώ νέοι προορισμοί, οι οποίοι εκτός από τη Νέα Υόρκη είναι: Σιγκαπούρη, Κάσελ, Κουβέιτ, Γένοβα, Βρέμη, Νυρεμβέργη και Χάιφα.

Scoot
Το ερχόμενο καλοκαίρι ξεκινά πτήσεις και η θυγατρική της Singapore, η χαμηλού κόστους εταιρεία Scoot που θα συνδέσει την Αθήνα με τη Σιγκαπούρη. Η εταιρεία, αφού εξέτασε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις, επέλεξε τελικώς την Αθήνα ως κόμβο (hub) για τις πτήσεις της προς Ασία και Ειρηνικό. Τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν τον ερχόμενο Ιούνιο και το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι μεγάλο, καθώς η Scoot θα εκτελεί την πρώτη της πτήση μεγάλων αποστάσεων μεταξύ Ασίας και ευρωπαϊκής ηπείρου αλλά και τη μεγαλύτερη πτήση που εκτελεί αερομεταφορέας χαμηλού κόστους, αφού η απόσταση ξεπερνά τα 10.000 χιλιόμετρα.

Alitalia
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και η έναρξη των πτήσεων της Alitalia προς το Τελ Αβίβ, προορισμός που υπάρχει μεν στο αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά πλέον εντάσσεται και στο πτητικό πρόγραμμα της Alitalia. Η Ryanair έχει ήδη ξεκινήσει πτήσεις προς Σόφια, η Volotea προς Γένοβα, η Germania προς Βρέμη και Νυρεμβέργη και η TUS Airways προς Χάιφα. Συνολικά, σε εβδομαδιαίο επίπεδο, αναμένεται να προστεθούν 50 πτήσεις σε διεθνείς προορισμούς και 13 σε προορισμούς εσωτερικού.
-----------------------------------------
Πηγή: Ημερησία-Μαρία Μόσχου 
-----------------------------------------