Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Θύελλα για το δημοσίευμα του Guardian

«Θύελλα» προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian για το ελληνικό σύστημα υγείας, όπου γίνεται λόγος για αύξηση της θνησιμότητας και των επικίνδυνων για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ιατρικού εξοπλισμού.



Μαξίμου: Καταστροφολογικό και κατευθυνόμενο χαρακτήρισαν το δημοσίευμα
Καταστροφολογικό και κατευθυνόμενο χαρακτήρισαν το δημοσίευμα του Guardian κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, καταλογίζοντας στους συντάκτες ότι «επικαλούνται στοιχεία του 2011 και 2012 για την Υγεία, δημιουργώντας μία παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης».

Οι κυβερνητικές πηγές κατήγγειλαν προσπάθεια εκμηδένισης των πρωτοβουλιών της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, με χρήση στοιχείων της περιόδου 2011-12, ενώ εξαπέλυσαν «βέλη» και κατά μερίδας του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, εκτιμώντας ότι το αναπαρήγαγαν το δημοσίευμα «αφού πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: να πλήττει την κυβέρνηση».

«Πίσω από την αναπαραγωγή της επίπλαστης εικόνας χάους και κατάρρευσης του συστήματος υγείας, δεν είναι άλλοι από αυτούς που το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και σήμερα οραματίζονται την επαναφορά τους στην εξουσία για να συνεχίσουν το αντικοινωνικό τους έργο αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος», ανέφεραν οι ίδιες πηγές και πρόσθεσαν ότι «τα κατευθυνόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τις διαρκείς και σταθερές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών».

Οι κυβερνητικές πηγές επεσήμαναν εξάλλου ότι την περίοδο 2010-14, η υγεία βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας, σημειώνοντας ότι «συρρικνώθηκε η χρηματοδότηση, εκτινάχθηκε η υποστελέχωση και συνολικά οι δομές υγείας έφτασαν στην πρωτοφανή κατάρρευση, την ίδια στιγμή που το βασίλειο της διαφθοράς έκανε χρυσές δουλειές εις βάρος των πραγματικών αναγκών».

Κατά τις ίδιες πηγές, ο ΕΟΠΥΥ «ναρκοβατούσε» χωρίς σχεδιασμό με αποτέλεσμα τη συσσώρευση χρεών, ενώ σημαντικές συμβάσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχαν λήξει από το 2012.

«Εκτινάχθηκαν σε μια περίοδο συντριπτικής περιστολής των τακτικών δαπανών, οι λεγόμενες υποστηρικτικές δαπάνες των νοσοκομείων, δηλαδή η δίοδος που είχαν βρει οι χρυσοκάνθαροι της υγείας να διακινούν μαύρο χρήμα στις πλάτες των ελλήνων πολιτών», συνέχισαν οι ίδιες πηγές, συμπληρώνοντας ότι «καθιερώθηκε το “εισιτήριο” των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε».

Όπως συμπλήρωσαν οι ίδιες πηγές, από το 2010 και μετά, αποχώρησαν 4.600 γιατροί και λοιπό προσωπικό από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ενώ επί ημερών Γεωργιάδη «εκδιώχθηκαν 2.500 γιατροί από τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι «από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα υγείας».
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, οι κυβέρνηση προχώρησε στις εξής παρεμβάσεις:
  • «Καταργήθηκε το 5ευρω στα νοσοκομεία» 
  • «Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες»
  • «Άνοιξαν και διερευνώνται οι φάκελοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια».
  • «Από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό, κ.α.) τους επόμενους μήνες».
  • «Υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία».
  • «Εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 65 πόλεις της χώρας».
  • «Η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών αθροιστικά για το διάστημα 2015-18, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».
Ν.Δ.: Απλός θεατής των εξελίξεων η ηγεσία του υπ. Υγείας
Για θλίψη που προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας, έκανε λόγο από την πλευρά του ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου.

Σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας περιγράφει μια ιδεατή κατάσταση για το Ε.Σ.Υ. και επιτίθεται στους εκπροσώπους των εργαζομένων που νυχθημερόν αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία ώστε να μην ζήσουμε την απόλυτη διάλυσή τους.

«Αυτή η συμπεριφορά εξηγεί γιατί τα δυο τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει. Αντί για μεταρρυθμίσεις που θα οργανώσουν αποτελεσματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ανασυγκρότηση των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι απλός θεατής των εξελίξεων. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν αξίζει στους Έλληνες που σύντομα θα της δείξουν την έξοδο», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Πρόσθεσε τέλος :«ΥΓ. Η κυβέρνηση με τις γνωστές πρακτικές της μπορεί να λύσει το πρόβλημα παραπέμποντας τους δημοσιογράφους του Guardian στον κ. Πολάκη...».

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Οι μόνιμες προσλήψεις έχουν αντικατασταθεί από  επιχορηγούμενα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ
Θέμα χρόνου ήταν να ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας και να γίνει «αντικείμενο έρευνας και χλευασμού» στον ξένο Τύπο η ολοένα επιδεινούμενη κατάσταση στον τομέα της υγείας, σχολίασε η υπεύθυνη Εργασίας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Εύη Χριστοφιλοπούλου.
«Για φέτος προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρά το περσινό φιάσκο, δεν έχουν γίνει. Είμαστε ακάλυπτοι μήνα Ιανουάριο, εν μέσω έξαρσης της γρίπης» ανέφερε σε δήλωσή της.

Όπως σημείωσε, οι μόνιμες προσλήψεις που θα αντιμετώπιζαν οριστικά το πρόβλημα έχουν αντικατασταθεί, με τεχνάσματα, από  επιχορηγούμενα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Κατηγόρησε επίσης την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ότι αναλώνεται σε «μεγαλοστομίες και τζάμπα μαγκιές» και υπενθύμισε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Πολάκη για τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα: «…βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια...».

Ποτάμι: Σε άθλια κατάσταση το Εθνικό Σύστημα Υγείας
Τον κίνδυνο κατάρρευσης των νοσοκομείων επεσήμανε το Ποτάμι με αφορμή το δημοσίευμα, σχολιάζοντας ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι σε άθλια κατάσταση. Τώρα και σε παγκόσμια μετάδοση από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης».

«Η κυβέρνηση φαίνεται να διαφωνεί. Ανακοινώνει διορισμούς, έτσι χωρίς πρόγραμμα, και ναι, συνεχίζει τις περικοπές προϋπολογισμών τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία σε πλήρη συνεννόηση με την Τρόικα. Όμως το σύστημα όντως διαλύεται. Έχει ανάγκη από αλλαγές, συγχωνεύσεις, οικονομίες κλίμακας και, πάνω απ’ όλα, εθνικό σχέδιο για τις επιδημίες, τον καρκίνο, προτεραιότητες και δράσεις για τις υπηρεσίες επειγόντων και στήριξη των μονάδων που πιέζονται από την υγειονομική κρίση» σημείωσε σε ανακοίνωσή του.

Υπογράμμισε επιπλέον ότι αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. «Έχει αλλεργία στις αλλαγές και πολύ εύκαμπτη μέση στις απαιτήσεις της τρόικας ταυτοχρόνως». «Το 2017 θα εξελιχθεί στην ίδια γκρίζα ζώνη της σταδιακής διάβρωσης των πάντων» προέβλεψε η Σεβαστουπόλεως.

Ανδ. Ξανθός: Ανυπόστατη κινδυνολογία, υγειονομικά ασφαλής η Ελλάδα
Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για ανυπόστατη κινδυνολογία.
Μεταξύ άλλων τόνισε ότι δεν στηρίζεται σε κάποια τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο σύστημα υγείας της Ελλάδας και «δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη».

Ο κ. Ξανθός διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής» και συμπλήρωσε ότι το ΕΣΥ σήμερα «σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, γιατρεύει τις πληγές της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό».

Είπε ακόμη ότι «το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ,  τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια” και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».

Με βάση τα παραπάνω, κατά τον υπουργό Υγείας, όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.

Καταλήγοντας, διαμήνυσε ότι «η ανυπόσταση κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».

Τι ανέφερε το δημοσίευμα
Αύξηση της θνησιμότητας και των επικίνδυνων για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, αλλά και έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και ιατρικού εξοπλισμού διαπιστώνει ο Guardian, σε άρθρο του για το ελληνικό σύστημα υγείας.

Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ασθενείς που πρέπει να ζήσουν πεθαίνουν: Η διάλυση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα», η βρετανική εφημερίδα αναφέρθηκε σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου

Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία περίπου 10% των ασθενών στη χώρα μας κινδυνεύει να «κολλήσει» θανατηφόρα ενδονοσοκομειακή λοίμωξη. Μάλιστα, κατ’ εκτίμηση 3.000 θάνατοι αποδίδονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Επίσης, φιλοξένησε δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, ο οποίος τόνισε ότι «στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ζήσουν, πεθαίνουν». «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες», συμπλήρωσε.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα αφορούν το διάστημα 2011 – 2012, ωστόσο, κατά τον κ. Γιαννάκο, από τότε το πρόβλημα έχει μόνο χειροτερέψει.

Όπως κατήγγειλε, σε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα και οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες, ώστε σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν χαθεί 150 κλίνες.

«Συχνά οι ασθενείς ξαπλώνουν σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο να πλύνει τα χέρια του και συχνά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι», συνέχισε ο κ. Γιαννάκος.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η οικονομική κρίση έχει χτυπήσει το σύστημα υγείας περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα στην Ελλάδα.
------------------------------
Πηγή: Ναυτεμπορική
------------------------------