Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Thomsen (ΔΝΤ): Καμία ανησυχία σχετικά με την χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα προχώρησε ο αξιωματούχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Poul Thomsen, μιλώντας σε συνέδριο των FT στο Λονδίνο.

Ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ τόνισε ότι θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα τα stress tests της ΕΚΤ, προκειμένου να αποφευχθεί το AQR.


"Όσον αφορά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν βλέπουμε καμία ανησυχία για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι ότι πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του εξαιρετικά υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Ελλάδας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, είχαμε προτείνει την επικαιροποίηση του asset quality review (AQR) του 2015 έως την επόμενη άνοιξη. Αντ' αυτού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρότεινε να μεταφερθούν για νωρίτερα τα προγραμματισμένα stress tests και να προχωρήσει σε στοχευμένες αξιολογήσεις ενεργητικού, κάτι το οποίο θα μας επιτρέψει να συλλέξουμε τις απαραίτητες πληροφορίες για να αξιολογήσουμε εάν η σημερινή στρατηγική για την εξασφάλιση ισχύος του τραπεζικού συστήματος είναι επαρκής, χωρίς να χρειαστεί μία πλήρης αξιολόγηση AQR. 

Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια εποικοδομητική πρόταση που επιτυγχάνει τους ίδιους ευρείς στόχους και τώρα συζητάμε τις ακριβείς διαδικασίες που θα ακολουθηθούν με τους συναδέλφους μας στην ΕΚΤ". είπε χαρακτηριστικά ο Poul Thomsen.
-----------------------------------
Πηγή: capital.gr
-----------------------------------