Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ: Ανεκτίμητες υπηρεσίες

Τα Κύθηρα φέτος δοκιμάστηκαν διπλά. Έμειναν χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση με Πειραιά και Κρήτη και χτυπήθηκαν από μια μεγάλη πυρκαγιά. Το μικρό ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, σύμβολο της γραμμής της Νεάπολης και νήμα ζωής για τους Κυθήριους, διέσωσε το νησί, τον τουρισμό, το φυσικό περιβάλλον. και με το παραπάνω. Συγχαρητήρια σε όσους υπερέβαλαν εαυτόν στις τόσο κρίσιμες στιγμές, και ιδιαίτερα στον πλοίαρχο Cpt Παύλο Αλειφέρη.

Cpt Παύλος Αλειφέρης. Υπερέβαλε εαυτόν περνώντας με επιτυχία τις «συμπληγόδες» των Κυθήρων

Τον κίνδυνο να χάσουν μεγάλο μέρος της τουριστικής τους κίνησης, αφενός λόγω της διακοπής των ακτοπλοϊκών δρομολογίων από Πειραιά και Κρήτη και αφετέρου εξαιτίας της μεγάλης πυρκαγιάς και της τεράστιας φυσικής καταστροφής που έπληξε το νησί, αντιμετώπισαν τα Κύθηρα κατά το φετινό καλοκαίρι. Και, φυσικά, θύμα των εξελίξεων έπεσαν και τα ξεχασμένα Αντικύθηρα. Ευτυχώς, όμως, υπήρξε ο «από μηχα-νής θεός», που και διέσωσε την τουριστική σεζόν και απέτρεψε μια ενδεχόμενη τραγωδία: το επι- βατηγό/οχηματαγωγό πλοίο ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ της γραμμής Νεάπολης-Κυθήρων-Αντικυθήρων.

Μετά τη βλάβη του ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ και τη διακοπή της σύνδεσης με τον Πειραιά, το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, που εκτελεί τη γραμμή Νεάπολης-Κυθήρων-Αντικυθήρων, αποτέλεσε το μοναδικό ακτοπλοϊκό μέσο σύνδεσης των δύο νησιών με την υπόλοιπη Ελλάδα και σήκωσε μόνο του όλο το βάρος των συγκοινωνιακών και μεταφορικών αναγκών. Με συνεχή δρομολόγια, το πλοίο του κ. Τουρλουμούση πρόσφερε ανεκτίμητες υπηρεσίες στα δύο νησιά, εξυπηρετώντας την κίνηση με τον καλύτερο τρόπο. Στην έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε το πλοίο ανταποκρίθηκε πλήρως, και αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στον πανάξιο πλοίαρχό του Cpt Παύλο Αλειφέρη και στο πλήρωμά του.

Το πέρασμα από τη Νεάπολη στα Κύθηρα είναι ένα μπουγάζι που προσβάλλεται ιδιαίτερα από τα μελτέμια το καλοκαίρι, ενώ παρουσιάζει και μεγάλη ναυτιλιακή κίνηση, γι' αυτό και το κροσάρισμά του χρειάζεται ούτως ή άλλως μεγάλη προσοχή. Στις δύσκολες και πιεστικές αυτές συνθήκες ο Cpt Παύλος Αλειφέρης τα κατάφερε περίφημα, εκτελώντας την πληθώρα των δρομολογίων με απόλυτη ακρίβεια, συνέπεια και ασφάλεια. Του αξίζουν τα πιο θερμά συγχαρητήρια, όπως και στο πλήρωμα και στην πλοιοκτησία του ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ.

Το αποκορύφωμα, βέβαια, ήρθε στις 4 Αυγούστου, όταν ξέσπασε η ισχυρή πυρκαγιά που κατέκαψε μεγάλο μέρος της νοτιοδυτικής πλευράς των Κυ¬θήρων. Αν δεν υπήρχε το ΠΟΡΦΥΡΟΥΣΑ, κανείς δεν ξέρει ποιο θα ήταν σήμερα το μέγεθος της καταστροφής. Ο πλοίαρχος και το πλήρωμα του πλοίου υπερέβαλαν εαυτόν, μεταφέροντας με αλλεπάλληλα δρομολόγια, νύχτα και μέρα, πυροσβεστικές δυνάμεις, οχήματα και άντρες απ' όλη την Ελλάδα, καθώς και μεγάλα εκσκαφικά μηχανήματα του στρατού, με τη συμβολή των οποίων αναχαιτίστηκε η επέκταση της φωτιάς προς το ανατολικό τμήμα του νησιού, όπου βρίσκεται και το σύνολο σχεδόν των τουριστικών υποδομών. 

Παράλληλα, με την ίδια συνέπεια συνέχισαν να εξυπηρετούν και την τουριστική κίνηση προς και από το νησί. Πλοίαρχος, πλήρωμα και πλοίο σήκωσαν μόνοι δυσανάλογο φορτίο και βοήθησαν καταλυτικά στην αντιμετώπιση μιας από τις πιο δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις που έχουν ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες τα Κύθηρα. Ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το Υπουργείο δεν επέταξε ούτε καν ένα Ro/Ro από τον Πειραιά για τη μεταφορά ενισχύσεων
--------------------------------------------------------------
Πηγή: Περιοδικό "Εφοπλιστής" Σεπτεμβρίου
---------------------------------------------------------------