Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Μανώλης Χάρος στο «Φουγάρο» του Ναυπλίου

Το «Φουγάρο», ο χώρος ζωής και τέχνης που έφτιαξε με πολύ μεράκι η Φλωρίκα Κυριακοπούλου στο Ναύπλιο, αγαπά ιδιαίτερα τη ζωγραφική και το αποδεικνύει με μια ωραία έκθεση του Μανώλη Χάρου που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Θα φιλοξενήσει έργα που έχουν γίνει από το 2011 μέχρι σήμερα, με αρκετά νέα δείγματα της δουλειάς του.


Ο εικαστικός έχει καταπιαστεί με τους μύθους του Αισώπου στο παρελθόν, αλλά η σταθερή του προτίμηση είναι το τοπίο των Κυθήρων. Γεννημένος στο νησί το 1960 και με σπουδές στη ζωγραφική και στη χαρακτική στο Παρίσι, ο Χάρος δεν απομακρύνθηκε ποτέ ψυχικά από τον τόπο καταγωγής του. Ούτε η δυνατότητά του να καταπιάνεται με διαφορετικά μέσα έκφρασης άλλαξαν πολύ τη θεματολογία του, που επανέρχεται πάντα σε μια προσωπική «Αρκαδία».

Στη ζωγραφική του εμφανίζονται συχνά ορισμένες συμβολικές αναφορές στη φύση, στα δένδρα, στα λουλούδια, στη σελήνη, στο σπίτι, στη θάλασσα. Ο καλλιτέχνης έχει τη δυνατότητα να κάνει τη δική του αφήγηση ένα είδος οπτικής σύνθεσης που κατευνάζει την ψυχή. Το χρώμα έχει ιαματικό χαρακτήρα, θέλγει το βλέμμα με έναν τρόπο διακριτικό και λεπταίσθητο.

Ο Χάρος είναι από τους ζωγράφους που ξεπήδησαν τη δεκαετία του 1980 και παραμένει στις επάλξεις με το δικό του ξεχωριστό στίγμα και ένα είδος αξιοθαύμαστης συνέπειας.
--------------------------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Μαργαρίτα Πουρνάρα
--------------------------------------------------------------------