Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Τι κρύβει η εγκύκλιος του ΥΠ.ΟΙΚ. για τα οικονομικά των Ο.Τ.Α.

Λίγες μέρες απομένουν μέχρι η Κυβέρνηση να καταθέσει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018 στους Θεσμούς και “φωτιές έχει ανάψει” στην Aυτοδιοίκηση η εγκύκλιος του ΥΠ.ΟΙΚ. για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ). Οι γνωρίζοντες τα οικονομικά της Aυτοδιοίκησης, με τους οποίους επικοινώνησε το epoli.gr, εκτιμούν ότι, η εγκύκλιος του γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φρ. Κουτεντάκη, αποσκοπεί στο να καλυφθεί έως το τέλος του έτους το πρωτογενές πλεόνασμα για τους Ο.Τ.Α. 


Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης Προϋπολογισμού για το επτάμηνο του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος – Ιούλιος 2017) υπάρχει υστέρηση στην δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος για τους Ο.Τ.Α. Ενώ αυτό είχε προσδιοριστεί στα 271 εκατ. ευρώ για το 2017, τα στοιχεία του επταμήνου είναι δραματικά. Δείχνουν έλλειμμα έναντι του στόχου κατά 2 εκατ. ευρώ, ενώ για την ίδια περίοδο πέρυσι οι Δήμοι είχαν επιτύχει πλεόνασμα 103 εκατ. ευρώ, όπως αναλύει το ρεπορτάζ του epoli.gr.

Οι καλά γνωρίζοντες υποστηρίζουν ότι, αυτό οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην υστέρηση απόδοσης από πλευράς της Κυβέρνησης των πόρων για τεχνικά έργα και υποδομές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι Δήμοι να αξιοποιούν τους ίδιους πόρους, που είτε προκύπτουν από εισπράξεις, είτε αφορούν αποθεματικά. Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν “καταστροφική” για τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων ύψους 214 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος. Υποστηρίζουν, λοιπόν, ότι εφ’ όσον το αποθεματικό των Ο.Τ.Α. ανέρχεται στα 2,5 δισ. ευρώ, η μεταφορά στους στην ΤτΕ με επιτόκιο 3,15% αποδίδει σε ετήσια βάση 78,75 εκατ. ευρώ. Οπότε, όπως εξηγούν, θα υπάρχει ένα σταθερό έσοδο για τον κρατικό κορβανά, το οποίο θα λειτουργεί ως βάση για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος των Ο.Τ.Α.

Ωστόσο, οι αιρετοί, οι οποίοι κατά πλειοψηφία, χθες, κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ - υπενθυμίζεται ότι το “όχι” κυριάρχησε - εμφανίστηκαν αρνητικοί στην απόδοση των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών, “φώτισαν” και άλλες πτυχές του ζητήματος. Εξήγησαν ότι, λόγω της υστέρησης στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού, τα ταμειακά διαθέσιμα και τα αποθεματικά αξιοποιούνται, προκειμένου να εξοφληθούν προμηθευτές και εργολάβοι. “Εάν αυτά τα χρήματα δεν είναι άμεσα ρευστοποιήσιμα, τότε θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στις τοπικές οικονομίες”, τόνισαν.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, οι αιρετοί υποστήριξαν ότι, την ώρα που το Δ.Ν.Τ. θέτει εκ νέου ζήτημα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, οι υφιστάμενοι τραπεζικοί λογαριασμοί των Ο.Τ.Α. συμβάλλουν στο μερίδιο που τους αναλογεί στο να υπάρχει μία σχετική ευστάθεια στο τοπικό τραπεζικό σύστημα. Επισήμαναν ότι, εάν μεταφέρουν όλα τα χρήματα στην ΤτΕ, τότε θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο η κεφαλαιακή βάση των εμπορικών τραπεζών και συνεπώς, τα τοπικά καταστήματα των εμπορικών τραπεζών, ιδίως σε ημιαστικές περιοχές, θα κλείσουν. Οπότε, δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται ούτε οι κάτοικοι.

Δεν ήταν λίγοι οι Δήμαρχοι, όμως, που εμφανίστηκαν έντονα προβληματισμένοι από το γεγονός ότι, οι εμπορικές τράπεζες δεν δίνουν επιτόκια ύψους 3,15%. Ωστόσο, άλλοι ενημέρωσαν, πως υψηλότερα επιτόκια δίνει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Μαζί με το ζήτημα της απόδοσης των κεφαλαίων, οι Δήμαρχοι έθεσαν και το ζήτημα της άμεσης εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών των Δήμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η ΤτΕ έχει μόλις 17 υποκαταστήματα σε όλη την χώρα, που μπορούν να εξυπηρετήσουν. Έτσι, οι Δήμαρχοι υποστήριξαν ότι, σε τυχόν μεταφορά των κεφαλαίων εκεί, αυτό σημαίνει ότι ο υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας θα πρέπει να επισκεφθεί το πιο κοντινό κατάστημα της ΤτΕ για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του Δήμου. Για παράδειγμα, οι νησιωτικοί Δήμοι στο Αιγαίο μπορούν να εξυπηρετηθούν στο “κοντινότερο” υποκατάστημα της ΤτΕ που βρίσκεται στη Μυτιλήνη, τη Ρόδο και τη Σάμο! “Αυτό θα σημάνει αύξηση του διαχειριστικού κόστους, που είναι πρακτικά ασύμφορο για τον ίδιο τον Δήμο”, τόνισαν οι Δήμαρχοι.

Πάντως, οι αιρετοί εξέφρασαν έντονη δυσφορία για το επιτακτικό της μεταφοράς των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών στην ΤτΕ, αφού στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι, “η διατήρηση των διαθεσίμων σε λογαριασμούς εμπορικών τραπεζών με χαμηλότερη απόδοση από εκείνη που προσφέρει η Τράπεζα της Ελλάδας, ισοδυναμεί με απώλεια εσόδων για τον φορέα”. Οι νομικοί υποστηρίζουν ότι, αυτή η προειδοποίηση αντιστοιχεί σε διώξεις για απιστία και παράβαση καθήκοντος σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των Δημάρχων και των αιρετών οργάνων.
-------------------------------
Πηγή:  epoli.gr
-------------------------------