Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Τι κάνουμε στα ιατρικά λάθη;

Ιατρικά λάθη: Ο αγώνας δρόμου των ασθενών

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων εξηγεί βήμα βήμα στο κανάλι υγείας
Health agenda τι να κάνουν όσοι είναι θύμα ιατρικού λάθους.

Τα ιατρικά σφάλματα και οι μέθοδοι αποφυγής τους βρέθηκαν πριν λίγο καιρό στο προσκήνιο σε διεθνές συνέδριο στην Ιρλανδία (
Pathways to Progress). Η επαγγελματική εξουθένωση και το ελλιπές ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θεωρούνται οι πιο συχνές αιτίες ιατρικών λαθών.
 

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό τους, ενώ πολλά αρχεία ακόμη γράφονται στο χέρι. «Στη χώρα μας δυστυχώς ακόμα δεν έχουν μπει σε όλα τα νοσοκομεία τα πληροφοριακά συστήματα. Αντιλαμβάνεστε ότι όταν έχουμε χειρόγραφα είναι πολύ πιο πιθανό είτε κάτι να χαθεί είτε κάτι να αλλοιωθεί», τονίζει ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας στο κανάλι υγείας Health agenda.

Μάθετε τι πρέπει να κάνετε αν εσείς ή κάποιος οικείος σας πέσει θύμα ιατρικού λάθους:
https://www.youtube.com/watch?v=KcC1wJrmzoE

Ο ειδικός καταλήγει: «Κάποια στιγμή πρέπει να αρχίσουμε να καταγράφουμε τα ιατρικά λάθη. Δεν έχει νόημα να πούμε “έσφαλε αυτός”. Το θέμα είναι να δούμε τι λάθη κάνουμε, πού γίνονται, τι πρέπει να βελτιώσουμε, τι περιβάλλον πρέπει πιθανόν να αλλάξουμε, τι υλικοτεχνική υποδομή καλύτερη να προσφέρουμε στο γιατρό, τι καλύτερη εκπαίδευση πιθανά να κάνει ο γιατρός γιατί μπορεί να είναι και θέμα εκπαίδευσης κάποιες φορές».