Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Πάρτι για λαθρέμπορους μέχρι το 2019

Πρώτα θα βγούμε από τα μνημόνια και μετά θα χτυπηθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα! Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Documento τα οποία προέρχονται από τον επιχειρησιακό προγραμματισμό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)
Σύμφωνα με αυτά και τον μέχρι τώρα σχεδιασμό προκύπτει:

 
* Το ηλεκτρονικό δίχτυ που υποτίθεται ότι θα πιάνει τους λαθρέμπορους και τους κερδοσκόπους θα έχει αναπτυχθεί προς το τέλος του 2018.

* Το στρατηγικό σχέδιο καταπολέμησης του λαθρεμπορίου που έχει εγκρίνει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το 2019.

Με δεδομένο ότι η κυβέρνηση βλέπει έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018, είναι να αναρωτιέται κανείς πόσες οικολογικές καταστροφές σαν αυτήν που συντελείται στον Σαρωνικό θα μετρήσουμε ακόμη και πόσοι επιτήδειοι θα ρίχνουν ανενόχλητοι στην αγορά ναυτιλιακά καύσιμα εις βάρος των συνεπών φορολογουμένων.

Η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος εισροών – εκροών που υποτίθεται ότι θα μας σώσει, αλλά η υλοποίηση του σχεδίου είναι ακόμη στα χαρτιά. Ή μάλλον ξαναφτιάχνεται, διότι το σύστημα που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το 2013 δεν δούλεψε ποτέ. Κι αν δούλεψε, έγινε για λογαριασμό των πειρατών, αφού ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είχαν υποσχεθεί στους βενζινοπώλες ότι το κράτος θα χρηματοδοτούσε την εγκατάσταση του συστήματος των εισροών – εκροών, αλλά δεν έγινε. Η ΑΑΔΕ επίσης αναφέρει ότι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δράσεων του «ηλεκτρονικού ματιού» στην αγορά των καυσίμων παρακολουθείται… από την πολιτική ηγεσία και τους θεσμούς.

Ειδικότερα, προβλέπεται:

α. μητρώο δεξαμενών,

β. εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών στις φορολογικές αποθήκες και αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, στις ελεύθερες εγκαταστάσεις, στα πλωτά εφοδιαστικά – μεταφορικά μέσα ναυτιλιακού καυσίμου,

γ. εγκατάσταση συστήματος εντοπισμού θέσης GPS, συλλογής και αποστολής δεδομένων στα βυτιοφόρα και τα πλωτά μέσα,

δ. υλοποίηση εφαρμογών παραλαβής και αποστολής δεδομένων εισροών – εκροών και εντοπισμού θέσης GPS σε κεντρική βάση δεδομένων,

ε. υλοποίηση εφαρμογής περαιτέρω αξιοποίησης δεδομένων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η έναρξη των ελέγχων που διασταυρώνουν τα στοιχεία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/6/2018 μαζί με την πρώτη ομάδα σεναρίων ανάλυσης και παρακολούθησης των καυσίμων, ενώ η δεύτερη ομάδα σεναρίων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 30/9/2018. Λαμβανομένου υπόψη του εκτεταμένου έργου πληροφορικής που πρέπει να υλοποιηθεί, καθόσον το εν λόγω έργο αποτελεί πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 αποτελεί ρεαλιστική ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου, υποστηρίζει η ΑΑΔΕ.

«Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, σήμερα, χωρίς να υπάρχει πλήρης ανάπτυξη του συστήματος εισροών – εκροών σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα υγρών καυσίμων, αξιοποιούνται τα στοιχεία που διαθέτουμε συνδυαστικά με στοιχεία του συστήματος Ηφαιστος και των οικονομικών δεδομένων που εμφανίζουν οι ελεγχόμενες επιχειρήσεις» αναφέρουν πηγές της ΑΑΔΕ στο Documento.

Για το 2017 η ΑΑΔΕ έχει συγκροτήσει επιχειρησιακό σχέδιο τελωνειακών ελεγκτικών δράσεων ειδικά για τον τομέα των υγρών καυσίμων, με 17.602 ελέγχους και αποστολή 2.300 δειγμάτων προς το Γενικό Χημείο του Κράτους. Το πρώτο τετράμηνο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 6.443 έλεγχοι, έναντι 12.018 για όλο το 2016. 
-------------------------------------
Πηγή: documentonews.gr
-------------------------------------