Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Μόνιμος απαγορεύει την εργασία σε απλήρωτο “παρατασιούχο”!

Ένα πρωτόγνωρο περιστατικό στα εργασιακά χρονικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Πρώτου βαθμού αποκαλύπτει σήμερα το epoli.gr, ενδεικτικό της ασάφειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στους Δήμους και τους εργαζομένους, αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων Καθαριότητας από παράταση. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επώνυμη καταγγελία στο epoli.gr [τα πλήρη στοιχεία είναι στη διάθεσή μας], το πρωί της Πέμπτης, 21 Σεπτεμβρίου 2017, μόνιμος υπάλληλος ΔΕ / Εργοδηγός Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης - άτυπα υπεύθυνος κατανομής εργασιών - αρνήθηκε σε “παρατασιούχο” του “νόμου Σκουρλέτη” – “προσωρινό” του ΑΣΕΠ, επίσης ΔΕ (!), Οδηγό, να αναλάβει υπηρεσία, με το… “αιτιολογικό”: «Αφού είσαι απλήρωτος, είσαι και απολυμένος»! (Επισημαίνεται ότι, 12 συμβασιούχοι του αμαξοστασίου – ανταποδοτικών υπηρεσιών Καθαριότητας του εν λόγω Δήμου παραμένουν απλήρωτοι από 25 Ιουλίου, αφού ο Επίτροπος “έκανε πράξη” τα εντάλματα πληρωμής τους).

Αποτέλεσμα; Ο συμβασιούχος να ζητήσει το δίκιο του στη Δικαιοσύνη. Έτσι, προσέφυγε σε δικηγόρο, καταθέτοντας έγκλιση κατά του μονίμου υπαλλήλου στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ζητώντας να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του, να τιμωρηθεί παραδειγματικά, διατηρούμενης της διαδικασίας αυτοφώρου, αφού πρώτα είχε καταθέσει πρωτοκολλημένη αναφορά προς τον Δήμαρχο, προκειμένου να τον ενημερώσει σχετικά.

Όμως το θέμα, δυστυχώς, δεν “κλείνει” εδώ, αφού στην υπόθεση και το θέμα των απλήρωτων συμβασιούχων – “παρατασιούχων” ανταποδοτικών υπηρεσιών Καθαριότητας Δήμων, που έλυσαν και υπέγραψαν νέες συμβάσεις παράτασης, σύμφωνα με τις εξαιρετικές προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017, έρχεται να προστεθεί κι αυτό των ελλιπώς συντηρημένων δημοτικών οχημάτων, με τον εν λόγω συμβασιούχο να έχει καταθέσει στις 24/08/17 έγγραφη αίτηση – καταγγελία [ακολουθεί σε επισυναπτόμενο αρχείο] στον Δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Διευθυντή Καθαριότητας, κάνοντας αναφορά για απορριμματοφόρο Ανακύκλωσης στο οποίο ήταν οδηγός, με σημαντικές για την ασφάλεια του πληρώματος κι ενδεχομένως και πολιτών σε περίπτωση ατυχήματος φθορές όπως, στο σύστημα πέδησης, στην κάμερα οπισθοπορείας, στη βαλβίδα χειροφρένου κ.ά…!

Επισημαίνεται ότι, πριν από περίπου 15 μήνες, εργάτρια Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου, συνοδός απορριμματοφόρου Ανακύκλωσης, με τέσσερα παιδιά, “έχασε τη ζωή” της εν ώρα εργασίας…     

-----------------------------
Πηγή:  epoli.gr
------------------------------