Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 26/9/2017 - ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Την Παρασκευή 22/9 στην αίθουσα του Κυθηραϊκού Συνδέσμου «Δημήτριος Στάης», πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πολύ κόσμου από όλο το νησί, η ενημερωτική εκδήλωση του Δήμου Κυθήρων με θέμα «ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ: Καλές Πρακτικές και η Συμβολή του Προγράμματος Συλλογής Ομβρίων Υδάτων», σε συνεργασία με την Global Water Partnership Mediterranean και το πρόγραμμα «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΕΡΟ» της Coca Cola – 3E. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε μετά την ημερίδα του Ομίλου Κυθηρίων Πανεπιστημιακών με θέμα το αγροτικό συνεταιριστικό κίνημα στα Κύθηρα, στην οποία ο Δήμαρχος κ. Χαρχαλάκης απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό. 


Η συνεργασία του Δήμου Κυθήρων με τη Gwpmed ξεκίνησε πριν λίγους μήνες με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας (MoU) και μέσα από αυτήν ο Δήμος έχει ωφεληθεί καταρχήν με την προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία τριών καινούργιων μεταλλικών δεξαμενών αποθήκευσης νερού χωρητικότητας 150 κυβικών εκάστη. 

Οι δύο έχουν τοποθετηθεί στα Κύθηρα (Μαραθέας και Κάλαμος) και η μία στα Αντικύθηρα και στόχο έχουν την ενίσχυση προβληματικών υδροδοτικά περιοχών με πόσιμο νερό. Επιπλέον η συνεργασία συνεχίζεται με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα γίνει τον προσεχή Νοέμβριο στα σχολεία των Κυθήρων προκειμένου οι μαθητές να αντιληφθούν με διαδραστικό τρόπο τα οφέλη και την αναγκαιότητα εξοικονόμησης των υδατικών μας πόρων, που όπως τόνισε στην εκδήλωση και ο Δήμαρχος δεν είναι ούτε δεδομένοι ούτε ανεξάντλητοι.

Ανέφερε μάλιστα ο Δήμαρχος ότι τα Κύθηρα είναι ένα από τα πλέον δύσκολα νησιά στην Ελλάδα στον τομέα της υδροδοτικής κάλυψης δεδομένου ότι διαθέτει πληθώρα οικισμών και μεγάλη διασπορά στην κατοίκηση, ενώ η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων ετών έγινε χωρίς να υπάρξει μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για τις υποδομές, όπως τα δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, οδοποιίας, η διαχείριση των απορριμμάτων κ.λπ.


Τόνισε μάλιστα ότι η Δημοτική Αρχή, από το 2014 και μετά, έχει καταφέρει είτε να ξεκινήσει είτε να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα υποδομής που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τουρισμό, όπως το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που ήδη εκτελείται από την Περιφέρεια Αττικής, το νέο δίκτυο ύδρευσης της Αγ. Πελαγίας που δημοπρατείται εντός των προσεχών μηνών (3.100.000€ από Περιφ. Αττικής),  τις 2 μονάδες αφαλάτωσης που ολοκληρώνεται η αδειοδότησή τους (1.300.000€ από Περιφ. Αττικής), την προμελέτη για το αποχετευτικό δίκτυο της Αγ. Πελαγίας (Περιφ. Αττικής) και για τη σύνδεση του Λιβαδίου με τον ΒΙΟΚΑ του Καψαλίου (Δήμος Κυθήρων), μεγάλα έργα οδοποιίας με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια (Μελιδόνι, Μόρμορης, Διακοπουλιάνικα, Αγ. Αναστασία, Κακή Λαγκάδα κ.λπ.) και μια σειρά άλλων υποδομών που στόχο έχουν να υποστηρίξουν για τα επόμενα χρόνια την διαρκή αύξηση της επισκεψιμότητας στο νησί, βελτιώνοντας φυσικά την καθημερινότητα και των μονίμων κατοίκων.

Ο Δήμαρχος στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη ευαισθητοποίησης του κόσμου στο ζήτημα της εξοικονόμησης νερού, αλλά και στην εκπαίδευση που πρέπει να υπάρξει στα σχολεία, στους ασχολούμενους με τον τουρισμό, τους επαγγελματίες και τους κατοίκους.

Εκ μέρους της Coca Cola μίλησε η κα. Αναστασία Σιδέρη που τόνισε τη σημασία του προγράμματος «ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΝΕΡΟ» για την Εταιρεία και δήλωσε ευτυχής που πλέον το πρόγραμμα δραστηριοποιήθηκε και στα Κύθηρα. Μέχρι σήμερα, από το πρόγραμμα συλλογής ομβρίων υδάτων έχουν ωφεληθεί 29 νησιά, περισσότεροι από 55.000 κάτοικοι, έχουν εξοικονομηθεί 260 εκατομμύρια λίτρα νερού το χρόνο και έχουν εκπαιδευτεί σχεδόν 13.000 μαθητές.

Εκ μέρους της Gwpmed ανέπτυξε τις δράσεις και τα οφέλη του προγράμματος η κα. Μαριέλα Αντωνακοπούλου, που παρουσίασε με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο σύγχρονες μεθόδους και πρακτικές για την εξοικονόμηση του νερού και την επαναχρησιμοποίηση νερών που συνήθως πετάμε, όπως π.χ. τα νερά του πλυντηρίου ή του νιπτήρα (γκρίζο νερό). Στο πλαίσιο του προγράμματος διανεμήθηκαν μέσα στο καλοκαίρι κάρτες με μηνύματα για την εξοικονόμηση του νερού (σε ελληνικά και αγγλικά) στα ξενοδοχεία και σε διάφορα άλλα σημεία με στόχο την ευαισθητοποίηση κατοίκων και επισκεπτών.

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση ενώ υπήρξε και παρέμβαση του δασολόγου κ. Νίκου Γεωργιάδη από το MEDINA ο οποίος ενημέρωσε ότι μέσα στο MoU που πρόκειται να υπογραφεί ανάμεσα στο Δήμο, την Εγχώριο Περιουσία, το MEDINA και το ΚΙΠΑ για την ανάδειξη των μονοπατιών στα Κύθηρα, περιλαμβάνονται και δράσεις για το νερό όπως η αποκατάσταση παλαιών ταμιευτήρων νερού στον Καραβά. 

Η όλη εκδήλωση ήταν άκρως επιτυχής και στο τέλος μοιράστηκαν σε όλους τους παριστάμενους ειδικά ακροφύσια εξοικονόμησης νερού.

Η συνεργασία του Δήμου Κυθήρων με το πρόγραμμα της Gwpmed αποτελεί μια σημαντική δράση για το Δήμο μας, καθώς μέσα από αυτήν ωφελείται το νησί με την εκτέλεση σημαντικών έργων υδατικής επάρκειας, τα οποία εκτελούνται με 100% χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα και χωρίς οικονομική συμμετοχή του Δήμου, γεγονός πολύ σημαντικό για τη δύσκολη οικονομικά περίοδο που βιώνει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και φυσικά η τοπική αυτοδιοίκηση.
------------------------------
Πηγή:  kythira.gr
------------------------------