Στις 13 Σεπτεμβρίου, τέσσερις ημέρες μετά το ατύχημα και τη βύθιση του πλοίου "Αγία Ζώνη" δέχθηκε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ναυτικής Ασφάλειας αίτημα συνδρομής από τις ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της πετρελαιοκηλίδας στον Σαρωνικό. Αυτό προκύπτει από το επίσημο δελτίο Τύπου του οργανισμού Europan Maritime Safety Agency (EMSA), γεγονός που επιβεβαιώνει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος καθώς υποεκτιμήθηκε η διάσταση του συμβάντος.
Την ίδια στιγμή, δριμεία κριτική ασκούν περιβαλλοντικές οργανώσεις για τους χειρισμούς που έγιναν κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Μάλιστα, όπως αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι πρώτες ώρες και ημέρες είναι κρίσιμες.
Κοινός τόπος των ανακοινώσεων αλλά και των δηλώσεων που έχουν κάνει περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και ειδικοί επιστήμονες είναι ότι η αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά θα πάρει μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης δεν πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η κηλίδα δεν θα αφήσει μόνιμα προβλήματα, σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τα συναρμόδια υπουργεία ναυτιλίας και περιβάλλοντος. Επιπλέον ασκείται κριτική στο κομμάτι των χειρισμών και του σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κηλίδας.
Από την πλευρά της η Greenpeace υπογραμμίζει ότι "οι πρώτες ώρες και ημέρες μετά το ατύχημα είναι οι πιο κρίσιμες. Είναι αναγκαίο να περιοριστεί η ζημιά το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να αποτραπούν οι χειρότερες επιπτώσεις από τη διαρροή πετρελαίου. Δυστυχώς, η αυτοψία μας και οι μαρτυρίες κατοίκων επιβεβαιώνουν ότι οι διαδικασίες καθαρισμού των παραλιών προχωρούν πολύ αργά”. Η οργάνωση διαψεύδει τον αναπληρωτή υπουργό περιβάλλοντος Σ. Φάμελλο που υποστήριξε ότι δεν έχουμε καταστροφή αλλά μια ρύπανση που τίθεται υπό έλεγχο, και τονίζει ότι " εξελίσσεται μία οικολογική καταστροφή που παίρνει τεράστιες διαστάσεις στις ακτές του Σαρωνικού”.
Αλλά και η WWF αναφέρει ότι "μία χώρα με μεγάλη θαλάσσια κυκλοφορία - διελεύσεις δεξαμενόπλοιων και άλλων σκαφών – παρουσιάζεται ανέτοιμη να αντιδράσει έγκαιρα, προστατεύοντας τον θαλάσσιο πλούτο και τις ακτές της, ακόμη και σε ένα περιστατικό που ήταν αρχικά σχετικά περιορισμένης έκτασης”. Η WWF κάνει λόγο για "περιβαλλοντικό έγκλημα” και "εκτεταμένη ρύπανση” που απαιτούν "παραδειγματική τιμωρία των ενόχων” και "ανάληψη του κόστους αποκατάστασης της περιβαλλοντικής ζημιάς”. "Παρότι είναι νωρίς ακόμα για συμπεράσματα, αλλά και για πλήρη εκτίμηση της περιβαλλοντικής καταστροφής, τονίζουμε την ανάγκη για διαφάνεια και τεκμηριωμένη δημόσια ενημέρωση. Αυτή τη στιγμή, προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της καταστροφής” αναφέρει η WWF” καταλήγει η WWF.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης εκφράζει τη θλίψη και την ανησυχία της, ιδιαίτερα για της "μη εμφανείς επιπτώσεις που θα αντιμετωπίσουν τα ευαίσθητα οικοσυστήματα σε βάθος χρόνου”.
"Παρότι η υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος του Σαρωνικού φάνηκε να ανακάμπτει τις τελευταίες δεκαετίες, η πετρελαιοκηλίδα προκαλεί ένα μεγάλο πισωγύρισμα” σημειώνει η περιβαλλοντική οργάνωση που είναι και εθνικός χειριστής του διεθνούς προγράμματος Γαλάζια Σημαία. "Είναι πράγματι τραγική ειρωνεία ότι η εκδήλωση για την βράβευση ακτών και μαρινών με τη Γαλάζια Σημαία για το 2017 πραγματοποιήθηκε στην ακτή της Γλυφάδας, μία από τις παραλίες που επλήγησαν περισσότερο από τη θαλάσσια ρύπανση σημειώνει χαρακτηριστικά.
Θα περάσουν χρόνια για να καθαριστεί ο Σαρωνικός εκτίμησε από την πλευρά του ο Ε. Γιδαράκος, Καθηγητής Επεξεργασίας και Διάθεσης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.
------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Χάρης Φλουδόπουλος
------------------------------------------------
Πηγή: capital.gr-Χάρης Φλουδόπουλος
------------------------------------------------