Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Ολοκληρώθηκε η απάντληση του φορτίου από το «Αγία Ζώνη ΙΙ»

Η συνολική ποσότητα του φορτίου που αντλήθηκε ήταν 10002 κυβικά μέτρα - Ενημέρωση σχετικά με την πορεία της απορρύπανσης στον Σαρωνικό   Ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της  Παρασκευής η διαδικασία της άντλησης του φορτίου του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η συνολική ποσότητα του φορτίου που αντλήθηκε ήταν 10002 κυβικά μέτρα. 


Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται και η πορεία των εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου από την πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου.

Το «Αγία Ζώνη ΙΙ» στο βυθό του Σαρωνικού

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος
Αναλυτικά η πορεία εργασιών απορρύπανσης του Σαρωνικού Κόλπου μέχρι στιγμής έχει ως εξής:

Στη Σαλαμίνα δεν υφίσταται επιφανειακή ρύπανση. Συνεχίζονται οι προσπάθειες καθαρισμού των ακτών στην ευρύτερη περιοχή του όρμου Σεληνίων – Λιμνιώνα – Κυνοσούρας, με αντλίες υψηλής πίεσης και πέντε πλυστικά μηχανήματα, από 154 άτομα, μεταξύ των οποίων προσωπικό ιδιωτικών εταιρειών και εθελοντές. Επίσης δύτες στην περιοχή «ΘΕΑΤΡΑΚΙ» διενεργούν έλεγχο και καθαρισμό του βυθού.

Στη θαλάσσια περιοχή Πειραϊκής δεν παρουσιάζεται θαλάσσια ρύπανση. Στο λιμανάκι της Αφροδίτης, συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού με απορροφητικά υλικά, ενώ στη θαλάσσια λουτρική εγκατάσταση “ΦΡΕΑΤΤΥΔΑ”, συνεχίστηκε επίσης ο καθαρισμός του αιγιαλού και της βραχώδους ακτογραμμής από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας δεκατριών (13) ατόμων.

Στη θαλάσσια περιοχή Παλαιού Φαλήρου η κατάσταση στις ακτές παρουσιάζεται σταθερά βελτιούμενη. Επιχειρούν συνολικά τριάντα πέντε (35) άτομα της αναδόχου εταιρείας, με πλυστικό και πιεστικά μηχανήματα.

Αναφορικά με τη θαλάσσια περιοχή του Αλίμου, στο Α’ και Β’ Αλίπεδο Αλίμου όπου παρατηρείται σημαντική πρόοδος εργασιών, επιχειρεί εντατικά συνεργείο είκοσι (20) ατόμων ιδιωτικής εταιρείας. Μπροστά από τις παραλίες των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού (και ειδικότερα της Παλιάς Φαντασίας, του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών, του ΕΛΚΕΘΕ, του Αγίου Κοσμά και του Αγίου Αλεξάνδρου), επιχειρούν συνολικά σαράντα οκτώ (48) άτομα ιδιωτικού συνεργείου με πιεστικά μηχανήματα και μπετονιέρα επεξεργασίας άμμου, ενώ η κατάσταση παρουσιάζεται πολύ βελτιωμένη.

Στη θαλάσσια περιοχή Γλυφάδας (1η-2η-3η-4η μαρίνα) όπου η κατάσταση παρουσιάζεται βελτιωμένη, επιχειρεί συνεργείο, αποτελούμενο από σαράντα εννέα (49) άτομα, μεταξύ των οποίων άτομα της αναδόχου εταιρείας και εθελοντές.

Στην εγκατάσταση “Αστέρας Γλυφάδας” η κατάσταση παρουσιάζει συνεχή βελτίωση. Επιχειρεί συνεργείο δεκαέξι (16) ατόμων της αναδόχου εταιρείας με πέντε (05) πλυστικά μηχανήματα, ενώ αναμένεται εντός της ημέρας να χρησιμοποιηθεί μία (01) αντλία ιδιωτικής εταιρείας και μία (01) του Πολεμικού Ναυτικού με χειριστές στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη θαλάσσια περιοχή Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Λαγονησίου δεν παρατηρείται θαλάσσια ρύπανση, ενώ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα “ΑΣΤΕΡΑΣ” Βουλιαγμένης συνεχίζονται εργασίες καθαρισμού των ακτών από συνεργείο ιδιωτικής εταιρείας.

Γνωρίζεται, επίσης, ότι σήμερα επιχειρούν τρία (03) σκάφη απορρύπανσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ τα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ελλιμενίζονται λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Επιπρόσθετα, επιχειρούν τέσσερα (04) ιδιωτικά σκάφη απορρύπανσης, καθώς και λοιπά σκάφη της αναδόχου εταιρείας.

Επιπρόσθετα, γνωρίζεται ότι πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ολοκληρώθηκε από το Δ/Ξ «ΣΥΡΟΣ» η διαδικασία της άντλησης του φορτίου του Δ/Ξ «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ». Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Πλοίαρχο του δεξαμενοπλοίου «ΣΥΡΟΣ», η συνολική ποσότητα φορτίου που αντλήθηκε είναι χίλια δύο κυβικά μέτρα (1002m3).

Η επίσημη καταμέτρηση των ποσοτήτων που αντλήθηκαν θα πραγματοποιηθεί από τις αρμόδιες Τελωνειακές Αρχές.
---------------------------------
Πηγή:  protothema.gr
---------------------------------