Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Δήμαρχος Μυκόνου: “Κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς υπαλλήλους”

Θεματικό Συνέδριο με τίτλο «Νησιωτική Πολιτική-Τοπική Αυτοδιοίκηση και Νησιωτικότητα» διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε συνεργασία µε την Κεντρική Ένωση Δήµων Ελλάδας και µε τη συνδροµή του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά το διήμερο 25 και 26 Σεπτεμβρίου στα Κύθηρα. 


Το Συνέδριο άνοιξε με την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γεώργιος Πατούλης, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης Εθνικής Νησιωτικής Στρατηγικής, προκειμένου ο νησιωτικός χώρος να μπορέσει να αποτελέσει πολλαπλασιαστή ισχύος της ελληνικής οικονομίας, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση το πέρασμα της χώρας σε ένα νέο μοντέλο λειτουργίας του κράτους, με αιχμή την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Δήμαρχος Μυκόνου Κωνσταντίνος Κουκάς, ο οποίος είναι και ο μοναδικός εκπρόσωπος Νησιωτικού Δήμου στο Δ.Σ. του ΙΤΑ, ήταν βασικός ομιλητής του Συνεδρίου και αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Διοικητικής Υποστήριξης και της στελέχωσης των δημόσιων υπηρεσιών των Νησιωτικών Δήμων.

''Κύριος άξονας του βραχίονα όλων των υπηρεσιών που παρέχουμε στους πολίτες μας, είναι και παραμένει η Διοικητική Υποστήριξη. Χωρίς τον ανθρώπινο παράγοντα παραλύει κάθε προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων μας, κάθε άσκηση αρμοδιότητας, κάθε παροχή υπηρεσίας'' ανέφερε χαρακτηριστικά στο κλείσιμο της ομιλίας του ο κ. Κουκάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον καθοριστικό ρόλο της ανθρώπινης υπόστασης για την επίλυση όλων των προβλημάτων.

Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Μυκόνου αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικοί δήμοι και το ιδιαιτέρως κρίσιμο πρόβλημα της υποστελέχωσης, καθώς δεν παρέχονται κίνητρα προσέλκυσης εκειδικευμένων δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι θα μπορούσαν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες, λέγοντας χαρακτηριστικά:

 ''Η νομοθεσία δεν λαμβάνει υπόψιν της τα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιωτικών δήμων, είτε σε επίπεδο πληθυσμού ή των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών ή άλλων χαρακτηριστικών. Το θέμα της έλλειψης προσωπικού που επανειλημμένα έχουμε τονίσει τόσο προς την κεντρική εξουσία, αλλά και στα συνέδρια και στις μεταξύ μας συναντήσεις, ακόμα παραμένει ανεπίλυτο. Ο μειωμένος αριθμός προσωπικού, σε συνδυασμό πολλές φορές με το ανειδίκευτο αυτού, καθιστά την κατάσταση πλέον κρίσιμη''. 

Παρόλα αυτά ο κ. Κουκάς δήλωσε για πρώτη φορά συγκρατημένα αισιόδοξος για τη σταδιακή βελτίωση της κατάστασης, δεδομένης της ψήφισης του άρθρου 32 του ν. 4483/2017 που παρέχει κίνητρα σε εργαζόμενους Ο.Τ.Α. ορεινών και νησιωτικών περιοχών, για το οποίο ο ίδιος είχε πρωτοστατήσει, αναφέροντας ότι, ''η διάταξη αυτή θα συντελέσει στην προσέλκυση νέων επιστημόνων, τους οποίους έχουμε απόλυτη ανάγκη για να στελεχώσουμε υπηρεσίες π.χ. τα κέντρα Υγείας μας, το Λιμενικό, την Αστυνομία αλλά και τα σχολεία μας.''

Ο Δήμαρχος Μυκόνου πρότεινε επίσης τη σύσταση κεντρικών-μητροπολητικών υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα τη δημιουργία Μητροπολητικής Πολεοδομίας, με στόχο την άμεση επίλυση χρόνιων προβλημάτων των νησιών.
------------------------------------
Πηγή: epoli.gr
------------------------------------