Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

«Τρικλοποδιά» από γιατρούς στα ιατρεία γειτονιάς

Με μόλις το ένα τρίτο των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας που προβλέπεται να αναπτυχθούν, θα ξεκινήσει σε δύο μήνες η εφαρμογή του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 

Το μειωμένο ενδιαφέρον που έδειξαν οι γιατροί να στελεχώσουν το σύστημα –αφού για 1.200 θέσεις υποβλήθηκαν λιγότερες από 600 αιτήσεις– ειδικά στην περιφέρεια, δυσκολεύει τις προσπάθειες του υπουργείου Υγείας, το οποίο πρόκειται να προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη των θέσεων που δεν έχουν καλυφθεί, με την προσδοκία να προκαλέσει το ενδιαφέρον γιατρών που τελειώνουν το επόμενο διάστημα την ειδικότητα. 


Εάν το ενδιαφέρον είναι ισχνό και σε αυτήν την περίπτωση, θα επιδιωχθεί η συμβολή γιατρών που ήδη υπηρετούν στο ΕΣΥ, ενώ θα καλυφθούν κενά και με συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, αφού παραδέχθηκε ότι υπήρξε χαμηλό ενδιαφέρον ειδικά στην περιφέρεια, τόνισε ωστόσο ότι οι 600 γιατροί είναι μία κρίσιμη μάζα που επιτρέπει να τεθεί σε λειτουργία στο επόμενο δίμηνο σχεδόν το ένα τρίτο των ΤΟΜΥ που έχουν σχεδιαστεί.

Ο ίδιος απέδωσε το μειωμένο ενδιαφέρον των γιατρών σε τρεις βασικούς λόγους: στο «brain drain» περίπου 17.500 γιατρών που έχουν μεταναστεύσει τα χρόνια της κρίσης, στη μικρή δεξαμενή γενικών γιατρών στην Ελλάδα, αλλά και στις «ευκαιρίες εργασίες στο ΕΣΥ» που έχουν δοθεί σε γιατρούς τα τελευταία δύο έτη με προσλήψεις επικουρικών και μονίμων.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Υγείας Σταμάτης Βαρδαρός αναφέρθηκε στην αρνητική στάση μεγάλων Ιατρικών Συλλόγων που προεξοφλούσαν την αποτυχία του νέου συστήματος. Οπως είπε, η στάση τους μπορεί να εξηγηθεί είτε στο πλαίσιο «μιας υποβόσκουσας αντιπολιτευτικής τακτικής» –μάλιστα ο κ. Βαρδαρός υπέδειξε τη Ν.Δ. πίσω από αυτήν την προσπάθεια– είτε στον φόβο τους ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα αφαιρέσει μερίδιο αγοράς από τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς, τους οποίους εκπροσωπούν σε μεγάλο βαθμό.

Για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας Αθήνας και Θεσσαλονίκης υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από τους γιατρούς για να στελεχώσουν τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, σε αντίθεση με άλλα αστικά κέντρα της χώρας, όπως ικανοποιητική ήταν η ανταπόκριση και από τους παιδιάτρους.

Στην πλειονότητά τους –ποσοστό 80%– οι γιατροί που υπέβαλαν αίτηση για τις ΤΟΜΥ είναι ηλικίας κάτω των 40 ετών. Ηδη έχουν βρεθεί χώροι από το κτιριακό απόθεμα του Δημοσίου και από χώρους της περιφέρειας για τη στέγαση τουλάχιστον 75 ΤΟΜΥ.
--------------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Πέννυ Μπουλούτζα 
--------------------------------------------------------