Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Η καθυστέρηση στην επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προκαλεί προβλήματα σε χιλιάδες αγρότες

Στον αέρα βρίσκονται χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι, των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος μάλιστα τους καλεί να προχωρήσουν σε διευκρινήσεις και διορθώσεις. 



Ένα μήνα μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης, αρκετοί παραγωγοί έχουν κληθεί να υποβάλουν περαιτέρω στοιχεία στις δηλώσεις τους, λόγω επικαλύψεων των αγροτεμαχίων ή στάβλων τους με τους δασικούς χάρτες, άλλοι κινδυνεύουν με απώλεια ή μείωση των επιδοτήσεων  (προσωρινές διανομές, εκτάσεις, που έμειναν εκτός εξαιτίας του αγωγού TAP κλπ) και άλλοι κινδυνεύουν, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, να πληρώσουν πρόστιμο για δηλώσεις, που δεν καταχωρήθηκαν εμπρόθεσμα στο Πληροφοριακό Σύστημα, όπως προκύπτει από την ερώτηση που κατέθεσε στη βουλή η κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα ερώτηση είναι η εξής:

Κύριε Υπουργέ,

Η υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ και εν συνεχεία η επεξεργασία και καταχώρησή τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι λειτουργίας της αγροτικής μας οικονομίας.

Αφού συνιστούν τη βάση εισροής των κοινοτικών κονδυλίων και απόδοσης των επιδοτήσεων ενώ και τα μέτρα του 2ου πυλώνα του ΠΑΑ απαιτούν για την ενεργοποίησής τους την ύπαρξη της αίτησης ενιαίας ενίσχυσης, της «ταυτότητας» δηλαδή του αγρότη.

Αν και έχει περάσει 1 μήνας από την παρέλευση της παράτασης προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων (15 Ιουνίου), και μετά την παραίτηση στις 16 Ιουνίου του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αντώνη Μωυσίδη, καθημερινά δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο αλλά και ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρονται στην περαιτέρω υποβολή νέων στοιχείων από την πλευρά των αγροτοκτηνοτρόφων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το γεγονός ότι μόλις στις 12 Ιουλίου, 1 μήνα σχεδόν μετά την παρέλευση της προθεσμίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με ανακοίνωσή του καλεί τους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι είναι κάτοχοι αγροτεμάχιου ή αγροτεμαχίων ή στάβλων και έχουν επικαλύψεις με τους δασικούς χάρτες, να προχωρήσουν σε νέες διορθώσεις.

Την ίδια στιγμή, σημαντικά ζητήματα που συνδέονται άμεσα με την ολοκλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθιστούν μετέωρους χιλιάδες αγροτοκτηνοτρόφους, καθώς:

Κάτοχοι αγροτικών εκτάσεων από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός TAP  δεν κατέστη δυνατόν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις εκτάσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων, παρότι υπήρχε η δυνατότητα να δηλωθούν ως αγρανάπαυση. Αποτέλεσμα, αρκετοί εκ των ιδιοκτητών αγροτών να κινδυνεύουν με απώλεια ή μείωση του εισοδήματος, που προκύπτει από επιδοτήσεις, αν το πρόβλημα παραμείνει και το 2018

Οι αγρότες σε πολλές περιφερειακές ενότητες, που χρησιμοποιούν αγροτεμάχια (προσωρινές διανομές) δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων, αφού παρά και τις έγγραφες διαβεβαιώσεις υπηρεσιών του Υπουργείου σε αιτήματα των περιφερειών, για την παράταση των διανομών του 2016 έως τις 31 Οκτωβρίου 2017, η σχετική διάταξη δεν έχει έρθει στη Βουλή, με αποτέλεσμα τα αρμόδια όργανα των περιφερειών και οι αγρότες να κινούνται παράτυπα.

Χιλιάδες ακόμη αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης βρίσκονται στον αέρα αφού δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα, με τους δικαιούχους να αντιμετωπίζουν – χωρίς δική τους υπαιτιότητα - την πιθανότητα επιβολής προστίμου (3% επί του ποσού της βασικής ενίσχυσης και 1% επί των συνδεδεμένων ενισχύσεων) για κάθε ημέρα εκπρόθεσμης καταχώρησης. Μάλιστα την αβεβαιότητα μεταξύ των αγροτών επέτεινε η ανακοίνωση του Υπουργείου, που έκανε λόγο για μείωση της ποινής από το 3% στο 1%. Παρά τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ που υποβάθμιζαν το πρόβλημα, αυτό συνεχίζει να υφίσταται και να προκαλεί τεράστια αβεβαιότητα στους παραγωγούς.

Η έγκαιρη και επιτυχής ολοκλήρωση της επεξεργασίας  των αιτήσεων Ενιαίας Ενίσχυσης 2017, αποτελεί το πρόκριμα για την ένταξη των παραγωγών σε μια σειρά μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 (Σχέδια Βελτίωσης κλπ).

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
  • Πότε αναμένεται η ολοκλήρωση της επεξεργασίας των δηλώσεων;
  • Τι πρόκειται να γίνει με όσους αγρότες χωρίς δική τους υπαιτιότητα υπάρχει εκπρόθεσμη καταχώρηση των δηλώσεών τους;
  • Υπάρχει η σκέψη έστω και εκ των υστέρων για την καταχώρηση των εκτάσεων, που έμειναν εκτός, εξαιτίας του αγωγού TAP;
  • Πότε αναμένεται να καταβληθεί η εξισωτική ενίσχυση του 2017;
  • Πότε θα προκηρυχθεί το Πρόγραμμα για τα Σχέδια Βελτίωσης;
  • Πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, που έχουν προκύψει από τις επικαλύψεις λόγω δασικών χαρτών;
Η ερωτώσα Βουλευτής,
Φωτεινή Αραμπατζή
Βουλευτής Σερρών ΝΔ
------------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
------------------------------------