Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Α. Ξανθός: Η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων είναι το μεγάλο στοίχημα των Μονάδων Υγείας

Τη  δεύτερη Μονάδα Υγείας- μετά τον Εύοσμο- που τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Ιουλίου, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, 119 στην Αθήνα,  επισκέφθηκε χθες το απόγευμα ο υπουργός Υγείας Α. Ξανθός.


Σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας τόνισε οτι γίνεται μια πολύ σημαντική προσπάθεια του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και αποκάλυψε πως μετά τη 2η αυτή Μόναδα Υγείας που μπήκε σε λειτουργία θα ακολουθήσουν και αλλά κέντρα Υγείας, αρκετά από τα οποία και στην Αττική. "

Στόχος μας είναι η αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. Είναι ακόμα δύσκολο να αξιολογήσουμε την κίνηση στη νέα αυτή δομή καθώς οι θερινοί μήνες δεν ενδείκνυνται γι αυτό. Πρέπει να ενημερωθεί και περισσότερος κόσμος για τις υπηρεσίες που παρέχει για να της αξιοποιήσει" , τόνισε ο Α.Ξανθός που ενημερώθηκε από του γιατρούς της μονάδας ότι παρότι είναι 24ωρη η λειτουργία της,  δέχεται προς προς το παρόν  κατά μέσο όρο μόνο 50 επείγοντα περιστατικά, ενώ μπορεί να εξυπηρετήσει παραπάνω.

Ο υπουργός υγείας που ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους της Μονάδας Υγείας "Αλεξάνδρας" και συνομίλησε με εργαζόμενους αλλά και ασθενείς είπες στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη του οτι οι γιατροί των ενημέρωσαν "πως τα περισσότερα παριστατικά που προσέρχονται στην Μονάδα Υγείας αντιμετωπίζονται εκεί χωρίς να παραπεμφθούν σε κάποιο νοσοκομείο" , το οποίο όπως εκτιμά το υπουργείο Υβείας, είναι καλό σημάδι για την επίτευξη του στόχου της αποσυμφόρησης των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας. 

Η Μονάδα Υγείας έχει ενισχυθεί με επικουρικούς γιατρούς και από τις 10 Ιουλίου δέχεται περιστατικά 24 ώρες το 24ωρο, εξυπηρετώντας ασθενείς οι οποίοι μέχρι πρότινος είχαν ως μόνη επιλογή για επείγουσα πρωτοβάθμια περίθαλψη, τα δημόσια νοσοκομεία.

Στη Μονάδα Υγείας "Αλεξάνδρας" διαμορφώθηκε ειδικός χώρος ιατρείων, με δική του είσοδο και κατάλληλο εξοπλισμό, για την υποδοχή αυτών ακριβώς των περιστατικών. Υπάρχει μόνιμη, εικοσιτετράωρη, παρουσία Παθολόγου, Καρδιολόγου και Παιδιάτρου, για την εκτίμηση της κρισιμότητας κάθε περίπτωσης και την άμεση αντιμετώπισή τους. 

Πέντε ακόμη ιατρικές και εργαστηριακές ειδικότητες Ορθοπεδικής, Χειρουργικής, Ακτινοδιαγνωστικής, Βιοπαθολογικής, Οδοντιατρικής, παρέχουν  υπηρεσίες καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και Σαββατοκύριακα-αργίες από τις 8 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, παραμένοντας τις υπόλοιπες ώρες σε διαρκή ετοιμότητα και συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό της βάρδιας.  

Το υπουργείο Υγείας καλεί τους πολίτες να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα για παροχή άμεσης εξέτασης και ιατρικής καθοδήγησης σε έκτακτα περιστατικά πρωτοβάθμιας περίθαλψης, και εκτιμά ότι η πιλοτική λειτουργία της Μονάδας Υγείας Αλεξάνδρας θεωρείται αποφασιστικής σημασίας, καθώς η επιτυχής επέκταση της εφαρμογής του προγράμματος Μονάδων Υγείας, θα οδηγήσει στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων του συστήματος υγείας.

ΜΟΝΑΔΑ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ
Λεωφόρος Αλεξάνδρας 119, Τ.Κ. 11475, Αθήνα
Τηλέφωνο επικοινωνίας με το κέντρο παροχής έκτακτης πρωτοβάθμιας περίθαλψης όλο το 24-ωρο: 210-6479799
-----------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
-----------------------------------