Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις στο ν/σ του υπουργείου Οικονομικών

Φορολογικές ρυθμίσεις που αφορούν το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ, το ΦΠΑ και τον ακατάσχετο λογαριασμό προβλέπονται μαζί με τα νέα χαμηλότερα παράβολα για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου εναρμονίζεται η ελληνική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή οδηγία για την ανταλλαγή πληροφοριών στον τομέα της φορολογίας.

Επίσης περιλαμβάνεται ρύθμιση για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου.

Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει τα εξής:

- Απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος τα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν σε ξεχωριστούς χώρους αλλά με ενιαία άδεια λειτουργίας.

- Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ στις περιπτώσεις ακινήτων εντός του δήμου Λέσβου που έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημιές από το σεισμό της 12ς Ιουνίου. Η απαλλαγή προβλέπεται για τα έτη 2017-2018

- Ακύρωση παραβόλων (250 ευρώ) που έχουν ήδη εκδοθεί σχετικά με τα ανασφάλιστα οχήματα και επιστροφή των καταβληθέντων ποσών σε όσους τα έχουν πληρώσει . Το κόστος για το δημόσιο υπολογίζεται σε 3,2 εκατ. ευρώ.

- Για τα ανασφάλιστα οχήματα τα νέα παράβολα καθορίζονται ως εξής:

- 100 ευρώ για δίκυκλα έως 250 κυβικά, 150 ευρώ για δίκυκλα άνω των 250 κυβικών, 200 ευρώ για αυτοκίνητα έως 1000 κυβικά και 250 ευρώ για αυτοκίνητα άνω των 1.000 κυβικών.

- Παραμένει η 31η Ιουλίου για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, παρά την παράταση που δόθηκε στην προθεσμία υποβολής των δηλώσεων.

- Επεκτείνεται και για τα «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» και τις προπληρωμένες κάρτες ο ακατάσχετος λογαριασμός έως 1.250 ευρώ.

- Μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για άνθη και μπουμπούκια ανθέων, σπέρματα και σπόρους, τροφές παρασκευασμένες για ζώα εξαιρούμενων των προς πώληση συσκευασμένων τροφών για σκύλους ή γάτες.

- Κυρώνεται η συμφωνία μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και εφοπλιστικής κοινότητας, για την παράταση για ακόμη ένα έτος, το 2018, της καταβολής της οικειοθελούς παροχής τους.
--------------------
Πηγή: ΑΜΠΕ
--------------------