Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Δελτίο Τύπου Δήμου Κυθήρων - 28/7/2017 - 3μερη επίσκεψη εργασίας της Περιφερειάρχου Αττικής κας. Ρένας Δούρου στα Κύθηρα

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη εργασίας της Περιφερειάρχου Αττικής κας. Ρένας Δούρου στα Κύθηρα, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου κ. Ευστρατίου Χαρχαλάκη. Η κα. Δούρου συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Νήσων κ. Παναγιώτη Χατζηπέρο, την Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κα. Εύη Αποστολάκη, την Αντιπρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ κα. Αφροδίτη Μπιζά, τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττικής κ. Δημήτρη Δρόση και τους συνεργάτες της. 


Στόχος της επίσκεψης ήταν η εποπτεία και ενημέρωση για τα εκτελούμενα και τα χρηματοδοτημένα έργα της Περιφέρειας Αττικής στα Κύθηρα. Η Περιφέρεια Αττικής έχει εντάξει στον προϋπολογισμό της συνολικά 23 αναπτυξιακά έργα, μελέτες και δράσεις για το Δήμο Κυθήρων με συνολικό προϋπολογισμό 21.124.396€. Πρόκειται για μια απτή απόδειξη της άριστης συνεργασίας της Περιφέρειας με το Δήμο μας, με κοινό παρονομαστή την ανάπτυξη του τόπου μας επ΄ ωφελεία των δημοτών.

Η κα. Δούρου ενημερώθηκε για την ανάθεση της προμελέτης για την επέκταση του διαδρόμου στον Κρατικό Αερολιμένα Κυθήρων «Αλέξανδρος Αριστοτέλους Ωνάσης» από το νέο αερολιμενάρχη κ. Παϊζάνο, ο οποίος άκρως εμπεριστατωμένα παρουσίασε το συνολικό αναπτυξιακό Master Plan του Αεροδρομίου, το οποίο στηρίζεται απόλυτα από την Περιφερειακή και Δημοτική Αρχή. Πρόκειται για μια διαδικασία που μετά την ανάθεση εκπόνησης της προμελέτης από την Περιφέρεια, μπαίνει επιτέλους στη σωστή της βάση, καθώς για το θέμα αυτό είχαν καλλιεργηθεί, όπως ανέφερε και η Περιφερειάρχης, αβάσιμες ελπίδες και υποσχέσεις στο παρελθόν. 








Η κα. Δούρου ενημερώθηκε επίσης επί τόπου για το έργο της ανακατασκευής της Γέφυρας Μάκρωνα με προϋπολογισμό 1.800.000€ που θα δημοπρατηθεί εντός των επομένων μηνών, για το έργο του νέου δικτύου ύδρευσης στην Αγία Πελαγία με κόστος 3.100.000€ για το οποίο υπογράφεται άμεσα η προγραμματική σύμβαση, για τις δύο μονάδες αφαλάτωσης στην Αγία Πελαγία και το Διακόφτι που ολοκληρώνονται οι σχετικοί φάκελοι και έχουν χρηματοδοτηθεί με 1.300.000€ καθώς και για την ανάγκη άμεσης έναρξης της προμελέτης του αποχετευτικού δικτύου στην Αγ. Πελαγία, μια εκκρεμότητα πολλών ετών, που θα δημοπρατηθεί επίσης μέσα στους επόμενους μήνες με δαπάνη 30.000€. 

Πραγματοποιήθηκε αναλυτική ενημέρωση στο εργοτάξιο του νέου ΧΥΤΥ των Κυθήρων στη θέση «Λαχνός», όπου ο ανάδοχος του έργου και ο Προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΠ Αττικής κ. Δρόσης, δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από την πορεία των εργασιών. Πρόκειται για το σημαντικότερο έργο που υλοποιείται στο νησί μας, το οποίο επιλύει τα ζητήματα διαχείρισης απορριμμάτων για τα επόμενα 30 χρόνια και δημιουργεί συνθήκες βιώσιμης βιανάπτυξης καθώς η καθαριότητα αποτελεί κομβικής σημασίας παροχή, κυρίως σε νησιά που επενδύουν στον τουρισμό. Άμεσα θα δημοπρατηθούν και τα υποέργα της υποδομής αυτής (προμήθειες οχημάτων, μονάδα κομποστοποίησης κ.λπ.). 









Στη σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη το πρωί στο Δημαρχείο, η κα. Δούρου ενημερώθηκε πλήρως για την εξέλιξη όλων των έργων, ενώ απάντησε σε ερωτήσεις μέσων ενημέρωσης. Προηγήθηκε επίσημη υποδοχή από τον Δήμαρχο και ανταλλαγή δώρων. 

Στο περιθώριο της επίσκεψής της, η κα. Δούρου μετέβη στα γραφεία της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Παναγιώτη Κομηνό δηλώνοντας ότι η Περιφερειακή Αρχή στηρίζει τον σημαντικό αυτό θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, μοναδικό στην Ελλάδα, με συγκεκριμένα έργα και πράξεις. Ξεναγήθηκε επίσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στην Φωτογραφική Έκθεση «Κυθήριοι στους Αντίποδες», ενώ παρακολούθησε συναυλία της Φιλαρμονικής Ποταμού στη μνήμη του Νώντα Βέζου. 

Με αφορμή την επίσκεψη της κας. Δούρου, ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Χαρχαλάκης δήλωσε: «Η τριήμερη επίσκεψη εργασίας της κας. Περιφερειάρχη και των συνεργατών της στο νησί μας, αποδεικνύει ότι η συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια έχει βάση και περιεχόμενο και διαφοροποιείται σημαντικά από την έλλειψη ουσιαστικού περιφερειακού σχεδιασμού για το νησί μέχρι το 2014. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κα. Δούρου έχει επισκεφθεί μέχρι σήμερα 3 φορές το νησί μας. 




 
Η μεθοδικότητα και ο τεχνοκρατισμός με τον οποίο ο Δήμος μας ωριμάζει και αδειοδοτεί τα έργα, οδηγούν σε απτά αποτελέσματα καθώς για πρώτη φορά η Περιφέρεια εγκρίνει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα τόσο μεγάλες χρηματοδοτήσεις στο Δήμο μας και για μια ευρεία σειρά έργων, μελετών και παρεμβάσεων. Από την διαχείριση των απορριμμάτων και τα έργα ύδρευσης και οδοποιίας μέχρι τις κοινωνικές δομές και τον πολιτισμό, η Περιφέρεια είναι επιτέλους πραγματικά παρούσα στα Κύθηρα και στα Αντικύθηρα, όχι με έωλες υποσχέσεις, αλλά με ουσία, πράξεις και περιεχόμενο. 

Η Δημοτική Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται με επαγγελματισμό και μεθοδικότητα, με την εξαίρετη ομάδα τεχνικών συμβούλων που διαθέτει, καθώς μόνο αυτά εξασφαλίζουν ορατά αποτελέσματα. Διεκδικούμε και πετυχαίνουμε χρηματοδοτήσεις επειδή εργαζόμαστε καθημερινά με απόλυτο τεχνοκρατισμό και γνώση όλων των διαδικασιών. Ευχαριστώ θερμά την πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της Περιφέρειας Αττικής για την επίσκεψη αυτή, προσωπικά την κα. Δούρου, για τη διαρκή στήριξή τους στο Δήμο μας». 

Δείτε την αναλυτική κατάσταση της πορείας των έργων της Περιφέρειας στα Κύθηρα:
-----------------------------------------
Πηγή:  kythira.gr
-----------------------------------------