Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Γέμισαν με ποτά 'μπόμπες' μπαρ σε Αττική, Κρήτη, Ζάκυνθο και Κέρκυρα

Εξαρθρώθηκαν δύο διαφορετικά κυκλώματα λαθρεμπορίου αιθυλικής αλκοόλης από την Βουλγαρία που στη συνέχεια την μετέφεραν σε νόμιμα και παράνομα ποτοποιία και εργαστήρια και παρασκεύαζαν αυτοσχέδια ποτά 

 Εξαρθρώθηκαν δύο μεγάλα κυκλώματα λαθρεμπορίου μεγάλων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης από την Βουλγαρία.


Τις ποσότητες αυτές στη συνέχεια τις μετέφεραν, το πρώτο κύκλωμα σε δύο νόμιμα ποτοποιία στον Άγιο Δημήτριο και στην Παιανία και στο παράνομο εργαστήριο του «εγκέφαλου» στο Μενίδι και το δεύτερο κύκλωμα σε παράνομο εργαστήριο-εμφιαλωτήριο στον Καματερό και εκεί «μαγείρευαν» και εμφιάλωναν τα ποτά που ήθελαν και τα πωλούσαν σε μπαρ που καταλήγει μεγάλος όγκος ξένων τουριστών, οι μεν πρώτοι σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα και οι δεύτεροι στο κέντρο της Αθήνας και στην Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.

Από τις Αρχές κατασχέθηκαν 12 τόνοι αιθυλικής αλκοόλης και οι παραγγελίες που δέχονταν ειδικά το τελευταίο 4μηνο ήταν τόσες που κάθε εβδομάδα παραλάμβαναν και μία δεξαμενή με αιθυλική αλκοόλη από την Βουλγαρία. Στο πρώτο κύκλωμα «εγκέφαλος» ήταν ένας Έλληνας και στο δεύτερο ένας Αρμένιος.

Κατά την παρουσία της υπόθεσης αυτής στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος ανέφερε: «Πρόκειται για δύο ομοειδείς εγκληματικές οργανώσεις, που δρούσαν αυτόνομα, εισάγοντας λαθραία μεγάλες ποσότητες αιθυλικής αλκοόλης από την Βουλγαρία, τις οποίες στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών. Ο απολογισμός των αστυνομικών επιχειρήσεων περιλαμβάνει 22 συλλήψεις μελών των εγκληματικών οργανώσεων (18 Έλληνες και τέσσερις αλλοδαποί. Ανάμεσά τους είναι και τα αρχηγικά μέλη των συμμοριών) καθώς και κατασχέσεις μεγάλων ποσοτήτων παράνομων αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης».

«Στο πλαίσιο των ερευνών διακριβώσαμε ότι τα μέλη της πρώτης οργάνωσης προμηθεύονταν και εισήγαγαν παράνομα αιθυλική αλκοόλη από τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, σε δύο αδειοδοτημένα ποτοποιία στην Αττική καθώς και σε πλήρες εξοπλισμένο παράνομο παρασκευαστήριο στην περιοχή του Μενιδίου, στη Δυτική Αττική, τα οποία διαχειρίζονταν τα αρχηγικά στελέχη, παρασκεύαζαν αλκοολούχα ποτά. Στο τελικό στάδιο διέθεταν τα αλκοολούχα ποτά σε κάβες και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, κυρίως σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.
Για τη δεύτερη οργάνωση προέκυψε συναφής εγκληματική δραστηριότητα και μεθοδολογία δράσης. Τα μέλη της δραστηριοποιούνταν στη λαθραία εμπορία αιθυλικής αλκοόλης, ενώ σε οίκημα, σε περιοχή του Καματερού στη Δυτική Αττική, είχαν εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό για την παρασκευή λαθραίων αλκοολούχων ποτών (κυρίως βότκα), τα οποία διέθεταν, σε περιοχές της Αττικής και της Κρήτης. 

Παράλληλα με την αυτοτελή δράση των εγκληματικών αυτών οργανώσεων, διαπιστώσαμε την εμπλοκή μελών τους σε επιμέρους λαθρεμπορικές πράξεις, σε συνεργασία με τρίτα άτομα. Συγκεκριμένα εισήγαγαν λαθραία από τη Βουλγαρία αλκοολούχα ποτά και τα διακινούσαν στην εγχώρια αγορά, αφού πρώτα αντικαθιστούσαν τις ετικέτες με πλαστές, που έφεραν ελληνικούς χαρακτήρες» συνέχισε.
 
Υπογραμμίζεται, ότι ως προς την μεθοδολογία δράσης ( modus operandi ), τα μέλη των οργανώσεων προκειμένου να αποφύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψη τους από τις διωκτικές αρχές λάμβαναν αυξημένα μέτρα προστασίας και συγκεκριμένα:

- χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις, δηλωμένες σε στοιχεία αλλοδαπών προσώπων ( ghost phones ),
- επικοινωνούσαν κωδικοποιημένα, δημιουργώντας παράλληλα εμπιστευτικά δίκτυα διάθεσης των εμπορευμάτων τους,
- είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή (ποτοποιίες, παράνομα παρασκευαστήρια και αποθήκες) για την αποθήκευση και την παράνομη παρασκευή των αλκοολούχων ποτών,
- μετέφεραν τις παράνομες ποσότητες της αιθυλικής αλκοόλης σε πλαστικές δεξαμενές χωρητικότητας (1.000) λίτρων περίπου, καλυμμένες με πλαστική ταινία περιμετρικά, ενώ στο πάνω μέρος αυτών τοποθετούνταν μικροί σάκοι με πριονίδι, το οποίο δηλωνόταν και εικονικά ως μεταφερόμενο εμπόρευμα.

Επιπλέον, από τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώθηκε και η παράνομη εμπορική δραστηριότητα 53χρονου Έλληνα που προμηθευόταν κιβώτια με αλκοολούχα ποτά από μέλη της«2ης εγκληματικής οργάνωσης», καθώς και από δίκτυο που τα διακινούσε παράνομα από την Βουλγαρία στη χώρα μας.
Στη συνέχεια, αφού τα αποθήκευε σε ιδιωτικό χώρο στάθμευσης σε περιοχή της Αττικής, προέβαινε στην επεξεργασία των γυάλινων φιαλών, αποκολλούσε τις ετικέτες που έφεραν και τις αντικαθιστούσε με πλαστές.

Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε το διήμερο, 20 και 21 Ιουλίου 2017, σε περιοχές της Αττικής (Νίκαια, Άγιος Δημήτριος, Χαϊδάρι, Παιανία, Καματερό και Αχαρναί) και στη Ζάκυνθο, με συνδρομή Εισαγγελικών Λειτουργών, αστυνομικών των τοπικών Τμημάτων Ασφαλείας και στελεχών του Τελωνείου και του Γενικού Χημείου του κράτους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τους χώρους αποθήκευσης και διανομής των παράνομων ποσοτήτων αιθυλικής αλκοόλης:
  • Το χρηματικό ποσό των 75.975 ευρώ
  • πλήρης εργαστηριακός εξοπλισμός δυο παράνομων παρασκευαστηρίων - συσκευαστηρίων αλκοολούχων ποτών
  • 12 δεξαμενές, που η καθεμιά τους περιείχε ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης 1.000 λίτρων
  • 2 βαρέλια χωρητικότητας διακοσίων 200 λίτρων το καθένα, με οινοπνευματώδη υγρό
  • 3 δεξαμενές με άγνωστο υγρό εντός
  • 3 παλετοδεξαμενές χωρητικότητας ενός τόνου, κενού περιεχομένου
  • 5.267 γυάλινες φιάλες που περιείχαν διάφορα αλκοολούχα ποτά και 7.956 φιάλες κενές περιεχομένου
  • 2 φορτηγά αυτοκίνητα και ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατικό αυτοκίνητο
  • 21 κινητά τηλέφωνα
  • εργαλεία αποκόλλησης και κόλλησης ετικετών
  • πλήθος πλαστών ενσήμων ετικετών, καπακιών εμφιάλωσης και χαρτοκιβωτίων,
  • πλαστό τραπεζογραμμάτιο αξίας 20 ευρώ
  • ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο και
  • ένα μηχάνημα ανέλκυσης φορτίου.
Επισημαίνεται, ότι ο μεγαλύτερος όγκος των κατασχεμένων βρέθηκε σε αποθηκευτικό χώρο και οίκημα, στο Κορωπί και Καματερό Αττικής, αντίστοιχα, ενώ οι φιάλες αλκοολούχων ποτών, που κατασχέθηκαν στη Ζάκυνθο, είχαν παρασκευαστεί από την επιχείρηση ποτοποιίας που άνηκε στο αρχηγικό μέλος της πρώτης εγκληματικής οργάνωσης.

Οι κατασχεμένες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και αιθυλικής αλκοόλης θα παραδοθούν στις τελωνειακές αρχές για να καταλογισθούν οι διαφυγόντες φόροι, ενώ παραγγέλθηκε η εξέτασή τους από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε Τακτικό Ανακριτή.
-----------------------------------------------------------
Πηγή:  news247-Θοδωρής Παναγιωτίδης 
-----------------------------------------------------------