Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017

Το νερό, νεράκι λέει η Μήλος - Προβλήματα και με την αποχέτευση και τα σκουπίδια

Σε αναστάτωση βρίσκεται η Μήλος, στα μέσα του καλοκαιριού και ενώ βρίσκεται στους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου με πληρότητα που φτάνει το 92%, καθώς το πρόβλημα του νερού έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε κατοίκους και παραθεριστές.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι αρκετοί οικισμοί του νησιού δεν έχουν νερό επί σειρά ημερών, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν εντελώς ακατάλληλο για χρήση κι αυτό εκ περιτροπής
.


Επίσης , σύμφωνα με τις δηλώσεις της εταιρείας που ανέλαβε να λύσει το πρόβλημα, το νερό της δεξαμενής του Κάστρου είναι ακατάλληλο για πάσα χρήση ενώ όλο το νησί στερείται επάρκειας νερού γιατί ο δήμος δεν είχε προβλέψει την ποσότητα που θα χρειαζόταν, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης, η οποία διαφαινόταν εδώ και καιρό από την διεθνή τάση.

Τις ανάγκες του νερού και την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να τις προβλέψει φαίνεται ότι θα τις πληρώσει πολύ ακριβά το ελληνικό κράτος.

Ενα σοβαρότατο ποσό θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να αποσταλεί νερό με υδροφόρα πλοία στο νησί καθώς είναι σίγουρο ότι το κάθε κυβικό θα κοστίσει €12, χρήματα τα οποία κόβονται από τις συντάξεις των ηλικιωμένων και τα έσοδα ευπαθών ομάδων.

Η λύση ανάγκης, αν και πανάκριβη, είναι αποτέλεσμα ενεργειών του κατά τον δήμαρχο ανεπιθύμητου στο νησί βουλευτή Κυκλάδων Νίκου Συρμαλένιου.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξέδωσε ανακοίνωση για τον τρόπο θα θα συμβάλει στην κάλυψη των αναγκών σε νερό της Μήλου.

Η ανακοίνωση αναφέρει

«Μετά τα φαινόμενα διακοπής υδροδότησης του συνόλου του νησιού και τις εκτεταμένες διακοπές που έγιναν σχεδόν στο σύνολο των οικισμών της Μήλου για πολλές μέρες, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αποφασίστηκε για τις επόμενες μέρες η αποστολή πλοίου υδροφόρας για την ενίσχυση των αποθεμάτων σε νερό.

Η απόφαση αυτή ελήφθη λόγω της δραματικής έλλειψης σε νερό στα σπίτια, στα ξενοδοχεία, στα καταλύματα, στα εστιατόρια, στις επιχειρήσεις, τελικά σε ολόκληρο το νησί, σε μια περίοδο σημαντικής αύξησης του τουριστικού ρεύματος.

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συναισθανόμενο την κρισιμότητα της κατάστασης και τις ανάγκες των κατοίκων αλλά και των τουριστικών επιχειρήσεων, θα συμβάλει σε λύσεις που όφειλε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικότερα ο Δήμος Μήλου να έχει διασφαλίσει
».

Τα άλλα προβλήματα

Εκτός από το νερό προβλήματα υπάρχουν και με την αποχέτευση όπου υπάρχει θέμα σοβαρής υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κινδύνων για την δημόσια υγεία λόγω της ανεξέλεγκτης διάθεσης των λυμάτων σε διάφορα σημεία του νησιού, από το δημοτικό αποχετευτικό δίκτυο. Απόρροια αυτής της κατάστασης ήταν και το πρόστιμο που επεβλήθη πρόσφατα από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στον δήμο, ύψους 42.000 €, μετά από καταγγελίες πολιτών και φορέων του νησιού.

Επίσης σοβαρότατα προβλήματα υπάρχουν και με τα απορρίμματα καθώς δεν λειτουργεί η ανακύκλωση, με αποτέλεσμα να έχει απαξιωθεί εντελώς από τους κατοίκους και, παρά την αυξημένη τουριστική κίνηση, δεν γίνεται αποκομιδή των απορριμμάτων σε τακτά διαστήματα, ενώ όλα καταλήγουν σε ανεξέλεγκτη χωματερή.

Στο νησί εξακολουθεί να λειτουργεί ένας από τους 16 χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων για τους οποίους η χώρα μας πληρώνει σημαντικό πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι κινητοποιήσεις και οι διαμαρτυρίες των κατοίκων της Μήλου είναι πλέον καθημερινές και η συνέλευση των κατοίκων που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας μεταξύ άλλων αποφάσισε τη λήψη νομικών μέτρων κατά του Δημάρχου κ. Δημουλάκη.
---------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
--------------------------- 

Σχόλιο Σελίδας:  Μήπως κάποια στιγμή θα έπρεπε να σκεφθούμε ότι έμείς έχουμε ένα νησί πεντακάθαρο, με ένα ΧΥΤΥ που κατασκευάζεται με γοργό ρυθμό, δεν υπάρχει στο δρόμο ούτε σκουπιδάκι, και για την ύδρευση γίνεται τεράστιος αγώνας με 50 γεωτρήσεις και 70 οικισμούς και όχι με 10 όπως η Μήλος;;;;;