Πέμπτη 27 Ιουλίου 2017

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο, τις ενστάσεις τους για τις θέσεις στις λαϊκές εκφράζουν οι παραγωγοί

Νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας, που αναμένεται άμεσα να κατατεθεί στη Βουλή, έχει στόχο να βάλει «τάξη» στο υπαίθριο εμπόριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού κ. Δ. Παπαδημητρίου. Κανένας δεν θα μπορεί να διαθέτει τα προϊόντα του στους πάγκους των λαϊκών αγορών χωρίς άδεια. 


Η καταχώρηση όλων των επαγγελματιών, που θα γίνει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, αναμένεται να πετάξει εκτός της αγοράς παράνομους διακινητές και «μαϊμού» παραγωγούς. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Παντελής Μόσχος, Πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, «το σχέδιο νόμου κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως έχουμε ενστάσεις στην χορήγηση των θέσεων στις λαϊκές αγορές. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να διευκολύνουν τους παραγωγούς γιατί αυτές οι αγορές έγιναν για τους παραγωγούς».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο κανείς δεν θα μπορεί πλέον να εμφανίζεται ότι παράγει ό,τι θέλει και όσο θέλει. Προτεραιότητα θα δίνεται στους παραγωγούς που θα μπορούν να πάρουν άδεια στο πλανόδιο εμπόριο και έτσι να πωλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές.

ΑΦΜ και κωδικός ταμειακής μηχανής θα συνοδεύουν κάθε άδεια. Στο μητρώο θα καταγράφονται: είδη πώλησης, ποσότητες, χρονική διάρκεια της δραστηριότητας.

Η αδειοδότηση των πωλητών θα γίνεται με μόρια και κοινωνικά κριτήρια. Θα ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια. Στο μητρώο μπαίνουν και όσοι έχουν ήδη άδεια και θα αποκαλυφθούν έτσι ποιοι είχαν 2 και 3 άδειες μέχρι σήμερα.

Αλλά και η κατανομή των θέσεων στις λαϊκές θα γίνεται με μοριοδότηση. Οι Περιφέρειες θα γνωστοποιούν στο μητρώο τις κενές θέσεις στις λαϊκές για να υπάρχει διαφάνεια.

Τάξη μπαίνει και στα παζάρια για να χτυπηθεί το παραεμπόριο. Πλανόδιοι ζωγράφοι ή άλλοι δημιουργοί εικαστικών έργων θα μπορούν να αποκτούν προσωρινή άδεια από τους δήμους όπου θέλουν να πωλούν τα καλλιτεχνήματά τους.
-------------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-------------------------------------