Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Το Παυλοπέτρι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με δράσεις σε Νεάπολη και Ελαφόνησο

Την ανάδειξη, προστασία και αξιοποίηση της μοναδικής σημασίας υποθαλάσσιου οικισμού στο Παυλοπέτρι της Λακωνίας συζήτησε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης με τη Διευθύντρια Τμήματος Κληρονομιάς και Παγκόσμιου Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO κα Mechtild Rossler, τη Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού κα Ελένη Κόρκα και την Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κα Αγγελική Σίμωση, στο πλαίσιο των δράσεων «Pavlopetri Watch Day 2017» που διοργανώνεται στη Νεάπολη, την Ελαφόννησο και το Παυλοπέτρι.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου αφού τόνισε τη μοναδικότητα του χώρου στο Παυλοπέτρι, την αρχαιότερη βυθισμένη πόλη, σημείωσε ότι η Περιφέρεια έχει ήδη χρηματοδοτήσει τις εργασίες προστασίας και ανάδειξής του και ότι στο στρατηγικό της σχεδιασμό έχει εντάξει ευρύτερες παρεμβάσεις για τη συνολική ανάπτυξη της περιοχής, αξιοποιώντας την εμβληματική αξία της υποθαλάσσιας πόλης.

Ο κ. Τατούλης συζήτησε επίσης με την κα Rossler τη δυνατότητα ανάπτυξης ευρύτερων συνεργασιών μεταξύ της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της UNESCO και για άλλους χώρους σπουδαίας αξίας για τη διεθνή πολιτισμική κληρονομιά, όπως χαρακτηριστικά τις καστροπολιτείες του Μυστρά και της Μονεμβάσιας, αλλά και την αρχαία Μεσσήνη.


Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου δήλωσε επίσης εντυπωσιασμένος από το Αρχαιολογικό Μουσείο Νεάπολης Βοιών, στο οποίο ξεναγήθηκε από τη διευθύντριά του κα Μαρία Τσούλη, την οποία και συνεχάρη για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει.

Στις δράσεις συμμετείχαν επίσης η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού και Τουρισμού Π.Ε. Λακωνίας κα Μαντώ Μπελεγρή, ο Αντιδήμαρχος Μονεβασίας κ. Χαράλαμπος Κουτσονικολής, η Αντιδήμαρχος Ελαφονήσου κα Ευσταθία Λιάρου και η συνεργάτης για θέματα πολιτισμού της Περιφέρειας κα Έρση Φιλιπποπούλου.


Ο κ. Τατούλης ευχαρίστησε τέλος τις κ.κ. Connie Burke και Barbara Euser, εκ μέρους της Συμμαχίας για την Αποκατάσταση Πολιτιστικής Κληρονομιάς, (ARCH International) και του Παγκόσμιου Ταμείου Μνημείων (World Monuments Fund),  για την άψογη διοργάνωση και τις άοκνες προσπάθειές τους για την ανάδειξη του υποβρύχιου οικισμού στο Παυλοπέτρι.
---------------------------------------
Πηγή: monemvasianews.gr
---------------------------------------