Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017

Ημερίδα αξιολόγησης και αξιοποίησης του Γεωτόπου του ηφαιστείου και της Χερσονήσου των Μεθάνων

ΑΠΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΝΗΣΩΝ                     24/7/2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΙΑ ΝΕΑ ΗΜΕΡΑ ΞΗΜΕΡΩΝΕΙ  ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΜΕΘΑΝΑ
«Ημερίδα αξιολόγησης και αξιοποίησης του Γεωτόπου του ηφαιστείου και της Χερσονήσου των Μεθάνων»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα «Αξιολόγηση και αξιοποίηση του Γεωτόπου του ηφαιστείου των Μεθάνων» που διοργάνωσε ο Δήμος Τροιζηνίας –Μεθάνων, η οποία οργανώθηκε στο πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν κατά την συνάντηση στις 5 Ιουλίου στο Γραφείο της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου,

Σκοπός της ήταν να ενημερωθούν κάτοικοι και επισκέπτες του Δήμου Τροιζηνίας – Μεθάνων για τις ενέργειες που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια, το Δήμο και το Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ, το οποίο εκπροσώπησε η επίκουρη καθηγήτρια Νομικού Παρασκευή. Αυτές συνοψίζονται στη δημιουργία ενός Μουσείου εντός του υπάρχοντος Πολιτιστικού Κέντρου των Μεθάνων με διαδραστική ανάδειξη και περιήγηση των μονοπατιών και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το ηφαίστειο των Μεθάνων και η ευρύτερη περιοχή θα αναδειχθεί μέσα από τη δημιουργία αφηγηματικού χάρτη, ο οποίος θα χρησιμοποιεί τη γεωγραφία ως μέσο οργάνωσης και παρουσίασης επιμέρους πληροφοριών (γεω-ηφαιστειολογικές, πολιτισμικές-ιστορικές και οικολογικές) συνδυάζοντας διαδραστικούς χάρτες με κείμενο, φωτογραφίες, βίντεο και ήχο με τη βοήθεια των εργαλείων των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). Με αυτό τον τρόπο, θα δοθεί η δυνατότητα και σε όσους (ΑΜΕΑ, ηλικιωμένοι, κ.ά.) δεν δύνανται να επισκεφτούν τα μονοπάτια, να τα απολαύσουν.

Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου, της Σαντορίνης και της Νισύρου, τα Μέθανα ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του Νοτίου Αιγαίου, το οποίο σχετίζεται με τα σημαντικότερα γεωθερμικά πεδία της Ελλάδας και χαρακτηρίζονται ως ενεργό ηφαίστειο. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο δυτικό άκρο του ηφαιστειακού τόξου αυτού και διαθέτει σημαντικό γεωθερμικό δυναμικό, όχι όμως πλήρως ερευνημένο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κος Παν. Χατζηπέρος παραβρέθηκε και εκπροσώπησε  την Περιφέρεια και την Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου, η οποία έχει «υιοθετήσει» το πρόγραμμα από την 1η στιγμή.

Ο Αντιπεριφερειάρχης στην τοποθέτησή του, αφού συνεχάρη τόσο το Δήμαρχο Καραγιάννη Κωνσταντίνο, όσο και όλους τους συντελεστές της Ημερίδας με πρωτεργάτρια την εξαίρετη καθηγήτρια κ. Νομικού, αναφέρθηκε στο συγκριτικό πλεονέκτημα της Χερσονήσου των Μεθάνων ώστε να υποστηρίξει όλες τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού (περιπατητικός, καταδυτικός, κ.ά.) αλλά με την Περιφέρεια Αττικής να στέκεται αρωγός σε όλες τις δημιουργικές προσπάθειες του Δήμου με σκοπό την ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.

Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας έγιναν και κάποιες πολύ σημαντικές ανακοινώσεις από την κ. Νομικού, με κυριότερη αυτή των ευρημάτων της πρόσφατης υποθαλάσσιας έρευνας του Γερμανικού Ερευνητικού πλοίου κατά την οποία εντοπίσθηκαν 6 υποθαλάσσιοι κρατήρες (volcano field) στα βορειοδυτικά της Χερσονήσου!