Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ μεταξύ Ρόδου, Κω

Ισχυρή σεισμική δόνηση 6,4 - 6,5 βαθμών σημειώθηκε στα Δωδεκάνησα στις 1:31 ξημερώματα Παρασκευής, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

O σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Ρόδο και στη Κω. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

 
Σύμφωνα με το ΑΠΕ και το πρακτορείο Reuters, από τη σεισμική δόνηση βρήκαν το θάνατο τουλάχιστον δύο άνθρωποι όταν η οροφή ενός μπαρ κατέρρευσε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από το νοσοκομείο της Κω, υπάρχουν πάνω από 100 τραυματίες.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο περιφερειάρχης Νότιου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος είπε ότι ο ένας νεκρός είναι ένας 30χρονος Τουρκικής καταγωγής και ο άλλος ένας 20χρονος Σουηδικής καταγωγής.

Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ και πολίτες ψάχνουν στα συντρίμμια για εγκλωβισμένους και τραυματίες, ενώ τα προβλήματα ηλεκτροδότησης αρχίζουν να αποκαθίστανται.
Της αρχικής δόνησης ακολούθησε ένα μπαράζ αρκετών ισχυρών σεισμών, με τον μεγαλύτερο να είναι 5,5 βαθμών και το επίκεντρό του 42 χιλιόμετρα βορείως της Κω.

Δύναμη της 1ης ΕΜΑΚ στο νησί
Στην προσπάθεια για μεταφορά τραυματιών στη Ρόδο θα συνδράμει ελικόπτερο Super Puma και ελικόπτερο Σινούκ. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία σεισμών EMSC προειδοποίησε για μικρό τσουνάμι, ωστόσο σύμφωνα με τοπικά μέσα, από τον σεισμό προκλήθηκε παλίρροια και άμπωτη, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του λιμανιού να πλυμμηρίσει.

Ακόμη, το λιμάνι έχει υποστεί σημαντικές ζημιές που δεν επέτρεψαν νωρίτερα, στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros, να δέσει. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.
----------------------------------
Πηγή: Καθημερινή
----------------------------------