Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Αλλαγές στον Καλλικράτη ζητούν αιρετοί και δημότες του πρώην Δήμου Βοιών

Με αφορμή τις επικείμενες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη συστάθηκε ομάδα συντονισμού αποτελούμενη από διατελέσαντες Δημάρχους, προέδρους, Δημοτικούς Συμβούλους και δημότες της πρωτοβουλίας Πολιτών του πρώην Δήμου Βοιών, προκειμένου όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν «να γίνουν όλες ενέργειες/προσπάθειες για τη διόρθωση της κατάφορης αυτής αδικίας, ώστε να λειτουργήσει εποικοδομητικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας και να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή που έχει πληγεί βάναυσα και κατά τρόπο απαράδεκτο και παράνομο».


Η σχετική ανακοίνωση που έχει αποδέκτες το γραφείο του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εσωτερικών, τα κόμματα της Βουλής, τους Βουλευτές της Λακωνίας και την ΚΕΔΕ, έχει ως εξής:

Όπως  είναι γνωστό με το Ν.3852/2010 τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ»  με το οποίο καταργήθηκε ο Καποδιστριακός Δήμος Βοιών Λακωνίας των 8.000 κατοίκων, ο δεύτερος του Νομού και συστήθηκε ο Δήμος Μονεμβασίας με έδρα τους Μολάους, απόσταση 50 περίπου χλμ. από τη Νεάπολη και με τη συνένωση των πρώην Δήμων Μονεμβασίας, Μολάων, Ζάρακα και Ασωπού, συνολικής έκτασης 952 τετρ.χιλ..

Να σημειωθεί ότι η πρόταση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης [ΙΤΑ] αρμόδιου επιστημονικού συμβουλευτικού οργάνου της ΚΕΔΚΕ για τη δημιουργία Καλλικρατικού Δήμου με τη συνένωση των Δήμων Βοιών, Μονεμβασίας και της Κοινότητας Ελαφονήσου με έδρα τη Νεάπολη, δυστυχώς για διάφορες σκοπιμότητες γνωστές σε όλους, παραβλέφτηκε από το ΥΠΕΣΔΔΑ και αντ’ αυτού, συστάθηκε αυτόνομος Δήμος η Κοινότητα Ελαφονήσου, κάτω  των 1000 περίπου κατοίκων, που απέχει μισό μίλι από την ξηρά και που περιλαμβάνει εδαφική έκταση 5.000 στρεμμάτων στην απέναντι ακτή, όμορη στη Δημοτική Ενότητα Βοιών.

Για τη διόρθωση αυτής της αδικίας από το 2011 έγιναν πολλές ενέργειες/παραστάσεις, υποβλήθηκαν στο ΥΠΕΣΔΔΑ 5.500 υπογραφές των κατοίκων μας [άνω των 18 ετών], αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα.

Επειδή τελευταία από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο για αλλαγές του Καλλικράτη και από τον Υπουργό κ. Σκουρλέτη και τον  Γ.Γ. κ. Πουλάκη έχουν αναφερθεί και μικρής έκτασης τροποποιήσεις στο χωροταξικό, θεωρήθηκε αναγκαία η σύσταση ομάδας συντονισμού αποτελούμενη από διατελέσαντες Δημάρχους, προέδρους, Δημοτικούς Συμβούλους και δημότες της πρωτοβουλίας Πολιτών του πρώην Δήμου Βοιών, ώστε να αναληφθούν όλες ενέργειες/προσπάθειες για τη διόρθωση της κατάφορης αυτής αδικίας, ώστε να λειτουργήσει εποικοδομητικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην περιοχή μας και να αποκατασταθεί η κοινωνική συνοχή που έχει πληγεί βάναυσα και κατά τρόπο απαράδεκτο και παράνομο.

Νεάπολη 10/05/2017
Για τη συντονιστική ομάδα
Π. Κοκκινάκης [Πρόεδρος 1987-1994]
Κ. Τσάκος [Δήμαρχος 1995-1998]
Π. Τσάκος [Δήμαρχος 1999-2002]
Ι. Κουσούλης [Δήμαρχος 2003-2010]
--------------------------------------
Πηγή:  apela.gr
--------------------------------------