Τετάρτη 10 Μαΐου 2017

Εσφαλμένη η εντύπωση ότι τα κονδυλώματα μένουν για πάντα

Με την εξάπλωση των κονδυλωμάτων να παίρνει διαστάσεις επιδημίας, η σωστή και ολοκληρωμένη θεραπεία αποδεικνύεται ζωτικής σημασίας. Αν και τα κονδυλώματα οφείλονται σε στελέχη του ιού HPV χαμηλού κινδύνου, έχει αποδειχτεί ότι εκεί μπορεί να συνυπάρχουν ογκογόνα στελέχη του HPV (ιδιαίτερα σύνηθες στα κονδυλωματα τραχηλου) μας εξηγεί ο κύριος Τζερμίας Χριστόφορος, Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος


Τα στελέχη αυτά οφείλονται σε μεγάλα ποσοστά για την ανάπτυξη καρκίνου του τραχήλου της μήτρας (σχεδόν 100%), του πρωκτού (95%), του κόλπου (65%), του αιδοίου (50%) και του πέους (35%).
Επομένως, εάν δεν υπάρξει επιμελής ανίχνευση και λεπτομερειακή θεραπεία, είναι αναπόφευκτη η διαρκής επαναμόλυνση μεταξύ των ερωτικών συντρόφων. Και κατ’ επέκταση υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο ιός να μεταφερθεί από τα εξωτερικά γεννητικά όργανα στα εσωτερικά απειλώντας με ανάπτυξη κυτταρικών δυσπλασιών και καρκίνου.

Οι υποτροπές οφείλονται σε ελλιπή θεραπεία ή επαναμόλυνση

Με τη σωστή και λεπτομερειακή θεραπεία, τα κονδυλώματα φεύγουν οριστικά. Είναι εσφαλμένη η διαδεδομένη εντύπωση ότι τα κονδυλώματα θα επανεμφανίζονται διαρκώς. Άλλωστε δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι ο ιός HPV παραμένει σε λανθάνουσα κατάσταση στον ανθρώπινο οργανισμό μετά από σωστή θεραπεία, ούτε ότι ενεργοποιείται με κάποια αφορμή από αυτήν την αδρανή κατάσταση. 

Οι υποτροπές οφείλονται είτε σε ελλιπή θεραπεία, είτε σε ελλιπή παρακολούθηση, είτε σε επαναμόλυνση, που πολλές φορές αποσιωπάται για κοινωνικούς λόγους.

Βασική προϋπόθεση για να καταπολεμηθούν οριστικά τα κονδυλώματα είναι η λεπτομερειακή ανίχνευση και θεραπεία όλων των βλαβών, ακόμα και των υποκλινικών, αυτών δηλαδή που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι. Με τον τρόπο αυτόν, μειώνεται δραματικά το ιικό φορτίο και τότε το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να υπερνικήσει τον ιό, όπως ισχύει άλλωστε και με όλες τις ιογενείς λοιμώξεις. 

Στο πλαίσιο της λεπτομερειακής θεραπείας, απαιτείται στενή ιατρική παρακολούθηση για περίοδο τουλάχιστον 8 μηνών, ώστε να αντιμετωπίζεται άμεσα κάθε νέα βλάβη (που ενδεχομένως βρισκόταν σε φάση επώασης) πριν προλάβει να δώσει θυγατρικές βλάβες. Επίσης, στην περίπτωση μιας σταθερής σχέσης, είναι καθοριστικής σημασίας να προβαίνουν σε θεραπεία και οι δύο σύντροφοι, διαφορετικά θα επαναλαμβάνεται το φαινόμενο επαναμόλυνσης του ενός από τον άλλον.

Κλειδί η επιμελής ανίχνευση και η λεπτομερειακή θεραπεία

Η επιμελής ανίχνευση του HPV πραγματοποιείται με τη χρήση δυνατού εστιασμένου φωτός, ισχυρών μεγεθυντικών φακών και δερματολογικών και δερματοσκοπικών οργάνων, ώστε να εντοπίζονται ακόμα και οι βλάβες που δεν είναι ορατές δια γυμνού οφθαλμού. 

Κατόπιν, η λεπτομερειακή θεραπεία των κονδυλωμάτων εφαρμόζεται με την πλέον σύγχρονη και ενδεδειγμένη μέθοδο που βασίζεται στη χρήση εξελιγμένου LASER CO2. Σε αντίθεση με τις παλαιότερες μεθόδους της κρυοπηξίας και της διαθερμοπηξίας, η μέθοδος αυτή πραγματοποιείται χωρίς πόνο, επιτυγχάνει ταχεία επούλωση,  δεν αφήνει σημάδια ή υποχρωμίες, και επιτρέπει την άμεση επιστροφή των ασθενών στις καθημερινές τους δραστηριότητες.
-------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
-------------------------------