Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

ΠΑΛΙΑ ΠΙΘΑΡΙΑ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ

Τα παλιά χρόνια όλα τα νοικοκυριά στα Κύθηρα είχαν το πιθάρι τους, ή τα πιθάρια τους. Αυτά τα πιθάρια ήταν ιδιαίτερα σημαντικά σκεύη στους αποθηκευτικούς χώρους των σπιτιών, των μαγαζιών και των λιτριβιδίων και τα χρησιμοποιούσαν κυρίως για το λάδι, ή καμιά φορά για το κρασί (πιθαρίτης) ή για δημητριακά. 

Ήταν διαφόρων μεγεθών, μικρότερα, μεγαλύτερα, χωρητικότητας μέχρι 200-300 οκάδων και παραπάνω. Τα έφερναν από τη Σίφνο, όπου ανθούσε η αγγειοπλαστική λόγω της αφθονίας του πυρίμαχου πηλού, καραβιές ολόκληρες, ή κυρίως από τη γειτονική μας Κορώνη.

Φημισμένα ήταν στα Κύθηρα τα Κορωνέικα πιθάρια, τα οποία σήμερα με τη χρήση των ανοξείδωτων ντεπόζιτων του λαδιού, στολίζουν αυλές, κήπους, δρόμους, χρησιμοποιούνται σαν λουλουδιέρες κ.τ.λ.

Ο πιο διαδεδομένος τύπος πιθαριού στα Κύθηρα είναι ο Κορωνιώτικος, αλλά παράλληλα υπάρχει και ο νησιώτικος και ο Κρητικός.

Η αγγειοπλαστική είναι από τις αρχαιότερες τέχνες στην Ελλάδα και οι τεχνίτες δούλευαν με πολύ μεράκι.





Δυστυχώς πολλά από αυτά τα περιζήτητα πλέον διακοσμητικά έχουν φύγει από τα Κύθηρα με φορτηγά από γυρολόγους που εμπορεύονται παλαιά αντικείμενα.

Κι όμως αυτά τα πολύτιμα λείψανα του παρελθόντος θυμίζουν άριστα οργανωμένα νοικοκυριά που τα χαρακτήριζε η αυτάρκεια, οργανωμένες κοινωνίες, κατώγια γεμάτα αγαθά από τον καθημερινό μόχθο των προγόνων μας.

Παλαιότερα πολλά από αυτά τα παμπάλαια πιθάρια προερχόμενα από τις αποθήκες του Ξανθάκη στο Καψάλι και του εμπόρου Μανούσου Νικηφοράκη στη τη Χώρα στόλιζαν τον παραλιακό δρόμο του Καψαλιού. Εξ αυτών σώζονται μόνο 5. Τα υπόλοιπα κατεστράφησαν από απρόσεχτους οδηγούς και στα δημόσια έργα.






------------------------------------
Ελένη Χάρου-Κορωναίου
------------------------------------