Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Η επιδημία ιλαράς εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη- Ανησυχία από τον ΠΟΥ

Περισσότερα από 500 κρούσματα ιλαράς έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, η πλειονότητα των οποίων περιορίζεται σε Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και Ουκρανία. Η Ιταλία, όπου έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά κρούσματα (283) και η Ρουμανία, με 17 νεκρούς από τον Ιανουάριο του 2016, είναι οι δύο χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο.


Η ιλαρά, μια ιογενής λοίμωξη που συνοδεύεται από υψηλό πυρετό και ερυθηματώδες εξάνθημα, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 134.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο το 2015. Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν παιδιά κάτω των 5 ετών.

Για την πρόληψη της ιλαράς υπάρχει ένα "ασφαλές και αποτελεσματικό" εμβόλιο, υπενθύμισε ο ΠΟΥ. Δυστυχώς όμως στις επτά χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη το ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού είναι μικρότερο του 95%, ορίου κάτω από το οποίο δεν αποκλείεται η εμφάνιση μιας εμπιδημίας.

"Ενώ προοδεύαμε με συστηματικό τρόπο προς την εξάλειψη της ασθένειας τα δύο τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό να βλέπουμε ότι τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται στην Ευρώπη, είπε η Σουζάνα Γιάκαμπ, η διευθύντρια του τομέα της Ευρώπης στον ΠΟΥ.
-------------------------------
Πηγή:  stogiatro.gr
-------------------------------