Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

«Η κυβέρνηση προχωρά σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό έγκλημα στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης!»

Μετά την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίνεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τα Βιομηχανικά Επικίνδυνα Απόβλητα (ΒΕΑ) η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία χώρου διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στα ορυχεία της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

 
Η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι ήδη μια επιβαρημένη περιοχή με σοβαρότατες επιπτώσεις στο περιβάλλον. Η κατασκευή ΧΥΤΕΑ θα είναι ότι χειρότερο. Θα επιδράσει αρνητικά στη δημόσια υγεία, στο φυσικό αλλά και στο πολιτιστικό περιβάλλον. Θα καταστήσει την Μεγαλόπολη μια ακατοίκητη περιοχή αφού δεν διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος, των υδάτινων πόρων και την ανάπτυξη της περιοχής, αντίθετα εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου, παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ Βιομηχανικών Επικίνδυνων Αποβλήτων στην Μεγαλόπολη, σε μια κρίσιμη περίοδο για την προοπτική του Ενεργειακού Κέντρου της ΔΕΗ και την αναπτυξιακή πορεία της περιοχής.

Καταγγέλλει και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου ο οποίος «αντί να εκφράσει την κατηγορηματική του αντίθεση στα σχέδια της κυβέρνησης συμφώνησε με αυτή την καταστροφική  επιλογή με έγγραφο του μέσω των Υπηρεσιών της Περιφέρειας».

Η Αγωνιστική Πρωτοβουλία Πελοποννήσου, σύμβουλος της οποίας είναι ο Σταύρος Χρυσαδάκος καταγγέλλει ότι «η χωροθέτηση ΧΥΤΕΑ στην περιοχή της Μεγαλόπολης εξυπηρετεί ευρύτερους πολιτικούς και οικονομικούς σχεδιασμούς».

Στα πλαίσια αντίδρασης για τη διαφαινόμενη υποβάθμιση της Μεγαλόπολής τα μέλη της Αγωνιστικής Πρωτοβουλίας, πέρα από την δημοσιοποίηση του θέματος, στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία αντίστασης και αγώνα από την Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και τους ενεργούς πολίτες «που αποτελεί το μόνο δρόμο για την ακύρωση δημιουργίας του ΧΥΤΕΑ».

Καλούν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ.
Απαιτούν  και  διεκδικούν:

•    Να στηρίξει τη ΔΕΗ και την προοπτική του Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης σε αντίθεση με τις μνημονιακές πολιτικές που υλοποιεί και οδηγούν στη διάλυση και το ξεπούλημα της με ότι αυτό συνεπάγεται σε βάρος της ανάπτυξης της χώρας και της περιοχής.
•    Να προστατεύσει από τη μόλυνση και να αξιοποιηθεί το τεράστιο επιφανειακό και υπόγειο υδάτινο δυναμικό για γεωργική και αστική χρήση.
•    Να συμβάλλει στην αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, ιδιαίτερα των σημαντικών αρχαιοτήτων της περιοχής.
•    Να στηρίξει την προοπτική της περιοχής μέσω ενός παραγωγικού μετασχηματισμού δημιουργώντας όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, που θα επιτρέψουν την έγκαιρη μετάβασή της σε ένα νέο οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης.
•    Να αποδώσει τις παραχωρημένες εκτάσεις στο Λεκανοπέδιο (45.000 στρέμματα) μετά την εκμετάλλευση τους από τη ΔΕΗ στην τοπική κοινωνία για να αξιοποιηθούν για αναπτυξιακούς σκοπούς (παραχωρηθήκαν στη ΔΕΗ «εν μια νυκτί» με τον Ν. 2941/2001).

Από την Περιφερειακή Αρχή Πελοποννήσου ζητούν να φέρει άμεσα το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και καλούν κάθε Περιφερειακό Σύμβουλο να πάρει αρνητική θέση «στο επιχειρούμενο περιβαλλοντικό έγκλημα για την  Μεγαλόπολη και  όλη την Πελοπόννησο».  

Η θέση της Α.Π. συνοψίζεται στο εξής: «Η Μεγαλόπολη μπορεί και πρέπει  να έχει διαφορετικό μέλλον από αυτό που της ετοιμάζουν. Μία είναι  η προϋπόθεση,  να κάνουν οι κάτοικοι  «κουμάντο» στον τόπο τους».
-------------------------------------
Πηγή: notospress.gr
-------------------------------------