Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

Στον "αέρα" η παράταση των συμβάσεων Καθαριότητας σε Δημόσιο και Δήμους;

Η συμβατότητα των Άρθρων 97 του ν.4368/16 και 63 του ν.4430/16 (ατομικές συμβάσεις ΙΔΟΧ σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας στο Δημόσιο) σε σχέση με το Ενωσιακό Δίκαιο, αλλά και οι ενστάσεις της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ, επί της σύναψης ατομικών συμβάσεων έργου, εξετάστηκε στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σήμερα στη Βουλή, με Ερώτηση του Βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Ανδρέα Λοβέρδου, στην Υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη. 


Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι, επί του θέματος, σύμφωνα με την Επιτροπή Αναστολής του ΣτΕ, παραβιάζονται Οδηγίες της Ε.Ε., λέγοντας στη συνέχεια: «…Δεν αναστέλλει την ισχύ των πράξεων για την πρόσληψη αυτών των ανθρώπων για λόγους δημόσιας υγείας, αλλά σας προειδοποιεί να το αλλάξετε, γιατί αν βγει η τελική απόφαση του Δικαστηρίου όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα είναι "στον αέρα"».

Από την πλευρά της, η Υπουργός Δ.Α., μη αρνούμενη τις αιτιάσεις αυτές - «ναι υπάρχουν προβλήματα και γι’ αυτό δεν το κατακεραυνώνουμε ως θέμα» τόνισε χαρακτηριστικά - είπε:
«Αυτή τη στιγμή ξεκινήσαμε τη διαδικασία να χαρτογραφήσουμε όλους τους χώρους των συμβασιούχων σε όλα τα Υπουργεία, σ’ όλη την Ελλάδα, που όπως ξέρετε κατακερματίζονται 4 μήνες, 8 μήνες, 12 μήνες κ.λπ.

Προσπαθούμε να κάνουμε μία χαρτογράφηση ούτως ώστε τελικά να μπορέσουμε σταδιακά ή με ένα τρόπο που μπορεί να τον συνομολογήσουμε κάποια στιγμή αργότερα, να βρούμε έναν τρόπο, ούτως ώστε να δώσουμε μία μόνιμη, οριστική λύση στο ζήτημα των παγίων και διαρκών αναγκών, που επιλύονται πάντοτε προσωρινά και με συμβάσεις. Να το λύσουμε, σεβόμενοι και το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία».

Νωρίτερα, η κα. Γεροβασίλη παραδέχτηκε πως, μόνο για τη σίτιση και τη φύλαξη δεν υφίσταται κανένα ζήτημα συμβατότητας με τη νομοθεσία της Ε.Ε. «...Η ίδια η Επιτροπή του ΣτΕ αναφέρει ότι, οι δημόσιες συμβάσεις υπηρεσιών ασφάλειας και σίτισης υπάγονται υπό την ισχύ και των δύο Ευρωπαϊκών Οδηγιών σε ειδικά καθεστώτα και συνεπώς η εξέταση του συνολικού ζητήματος προς το Δίκαιο της Ε.Ε. δεν τίθεται», τόνισε.
--------------------------
Πηγή:  epoli.gr
--------------------------