Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017

Καταγγελία για τα χειρουργεία στη Ζάκυνθο

Βεβιασμένη επαναλειτουργία των χειρουργείων του Νοσοκομείου Ζακύνθου, χωρίς αυτά να πληρούν τους κανόνες ασφαλείας, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία. Η ομοσπονδία, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στο Νοσοκομείο Ζακύνθου, σημειώνει ότι «οι φιέστες για τον κ. Πολάκη τίθενται πάνω από την ασφάλεια και την υγεία των ασθενών», υποστηρίζοντας ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έκρυψε το πόρισμα των περιβαλλοντικών και εργαστηριακών ελέγχων των χειρουργείων του νοσοκομείου για να λάβει απόφαση να τα ανοίξει. 


Την ίδια στιγμή, η απάντηση στην «Κ» από το γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας είναι ότι «όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για την ασφάλεια των χειρουργείων έχουν ολοκληρωθεί και έχουν δοθεί οι απαραίτητες πιστοποιήσεις».

Υπενθυμίζεται ότι τα χειρουργεία του Νοσοκομείου Ζακύνθου είναι εκτός λειτουργίας με απόφαση του Δ.Σ. του νοσοκομείου από τις αρχές Δεκεμβρίου, εξαιτίας συρροής κρουσμάτων μετεγχειρητικών επιπλοκών σε διάστημα λίγων ημερών σε ασθενείς του νοσοκομείου. Συνολικά πέντε ασθενείς που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση στο νοσοκομείο είχαν παρουσιάσει επιπλοκές, ενώ μία εκ των ασθενών κατέληξε. Τρεις μήνες μετά, και συγκεκριμένα στις 7 Μαρτίου 2017, το Δ.Σ. του νοσοκομείου αποφάσισε κατά πλειοψηφία να παραχωρήσει τις αίθουσες των χειρουργείων προς χρήση, εκτιμώντας ότι έχει ολοκληρωθεί ο τεχνικός έλεγχος των εγκαταστάσεων των χειρουργικών αιθουσών, από τον οποίο προκύπτουν η αρτιότητα και η ασφάλειά τους.

Η ομοσπονδία, αφού επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί πόρισμα για τα αίτια θανάτου της ασθενούς, υποστηρίζει ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. «αποκρύφτηκαν ή αποσιωπήθηκαν» δύο σημαντικά στοιχεία που καθιστούν την απόφαση «περίεργη και επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών». Το ένα στοιχείο αφορά τα αποτελέσματα των περιβαλλοντικών εργαστηριακών ελέγχων από τις αίθουσες που εκδόθηκαν στις 3 Μαρτίου και από τα οποία προκύπτει ότι στη χειρουργική αίθουσα μαίευσης συνεχίζουν να αποικίζονται δεκάδες νοσοκομειακά μικρόβια που ευθύνονται για λοιμώξεις. Το άλλο αφορά το υπόμνημα του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου προς τους υπουργούς Υγείας, τη διοικήτρια και την εισαγγελία Ζακύνθου, στο οποίο επισημαίνονται σειρά από ενέργειες που πρέπει να γίνουν από τους αρμοδίους για την ασφαλή επαναλειτουργία των χειρουργείων.
------------------------------------------------------
Πηγή: Καθημερινή-Πέννυ Μπουλούτζα
------------------------------------------------------