Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

Ξεμείναμε από κρεβάτια ! Παγκόσμιο Best Seller η Ελλάδα το 2017

Η Ελλάδα εξελίσσεται σε παγκόσμιο best seller στον τουρισμό. Η ζήτηση για οργανωμένες διακοπές στην Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι είναι τόσο μεγάλη, που τα ξενοδοχεία έχουν αρχίσει να μένουν χωρίς διαθέσιμα δωμάτια !
 
 
Σύμφωνα με σειρά ανακοινώσεων μεγάλων tour operator του εξωτερικού από Ευρώπη και Ρωσία, ο αριθμός των τουριστών που επιθυμούν να επισκεφτούν φέτος την Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που μπορεί να φιλοξενήσει !

Εξαιτίας της εξαιρετικής φετινής μεγέθυνσης της τουριστικής κίνησης, όπως αυτή διαγράφεται μέσα από τις πωλήσεις των μεγαλύτερων tour operators του πλανήτη, τα ξενοδοχεία στους δημοφιλείς προορισμούς (Κρήτη, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Σαντορίνη, Μύκονος κα) έχουν σταματήσει να δέχονται κρατήσεις για το διάστημα 15 Ιουνίου - 15 Σεπτεμβρίου 2017 λόγω overbooking.

Για να αντιμετωπιστεί η τεράστια ζήτηση για Ελλάδα, δεν είναι λίγοι οι tour operators που επεκτείνουν τα οργανωμένα πακέτα τους σε μονάδες μικρότερης δυναμικότητας και ενοικιαζόμενα δωμάτια (Apts).


Πέρυσι επισκέφτηκαν την Ελλάδα σχεδόν 28 εκατ. επισκέπτες και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ., σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις. Η Ελλάδα καλείται να φιλοξενήσει ένα πρωτόγνωρο αριθμό επισκεπτών - τον τριπλάσιο -  για τα δεδομένα του πληθυσμού της. Ενώ, υπάρχουν περιοχές όπως η Κρήτη, η οποία καλείται  φέτος να φιλοξενήσει 4 εκατ. επισκέπτες, όταν πληθυσμός της είναι μόλις 800.000.

Από πλευράς Υπουργείου Τουρισμού, μπορεί να βλέπουν τον σχεδιασμό τους να αποδίδει, αλλά πλέον οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην ανάπτυξη αναπτυσσόμενων τουριστικών προορισμών, όπως η Πελοπόννησος, η Θάσος. οι Σποράδες, και στην μεγαλύτερη διάχυση των τουριστικών ροών ανά την επικράτεια. Ενώ επιπλέον, γίνονται προσπάθειες σε συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες και tour operators να επιμηκυνθεί η θερινή τουριστική σεζόν από τον Απρίλιο ως και το Νοέμβριο.

Η σεζόν άλλωστε σε αρκετές δημοφιλείς περιοχές όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Σαντορίνη και η Ζάκυνθος έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να τρέξει σε πολύ υψηλές πληρότητες που δεν θα περιοριστούν τους μήνες αιχμής, ως συνήθως. Υψηλές πληρότητες για την εποχή αναμένονται από τις αρχές Απριλίου να ενταθούν λόγω και του κοινού εορτασμού Καθολικών και Ορθοδόξων του Πάσχα, με πτήσεις τσάρτερ να έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά φέτος.

Η ίδια Υπουργός - στην οποία ο Πρωθυπουργός Α.Τσίπρας έχει πιστώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτής της επιτυχίας - Έλενα Κουντουρά στοχεύει στην αύξηση των ροών από χώρες εκτός Σέγκεν, όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, οι Αραβικές  χώρες και η Κίνα. Καθώς, οι στατιστικές δείχνουν ότι οι εκτός Σέγκεν τουρίστες δαπανούν περισσότερα κατά την παραμονή τους στην Ελλάδα και η πλειοψηφία είναι υψηλού εισοδηματικού προφίλ.

Το νέο στοίχημα όμως της Έλενας Κουντουρά είναι η τεράστια αγορά της Ινδίας. Χρόνο με το χρόνο όλο και περισσότεροι Ινδοί πραγματοποιούν ταξίδια αναψυχής στην Ευρώπη, και στο υπουργείο τουρισμού πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να λάβει μεγάλο μέρος της "πίτας", αρχής γενομένης από φέτος.

Η καλή πορεία του τουρισμού, όπως όλα δείχνουν, το 2017 θα δώσει μεγάλη ανάσα και στα έσοδα (οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο πάνω από 1 δις ευρώ επιπλέον άμεσα έσοδα), δίνοντας παράλληλα ώθηση στην ελληνική οικονομία ώστε να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος της ανάπτυξης (εκτίμηση για το 2017 +2,7%).