Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 827 νέες θέσεις για φύλακες και προσωπικό καθαριότητας σε μουσεία

Ξεκινά σταδιακά η έκδοση προκηρύξεων του υπουργείου Πολιτισμού για την κάλυψη των αναγκών φύλαξης εν όψει της θερινής περιόδου 2017. Η μία μετά την άλλη οι Εφορείες Αρχαιοτήτων δημοσιεύουν τους διαγωνισμούς τους, οι οποίοι αφορούν κυρίως φύλακες για την ημερήσια και τη νυκτερινή βάρδια σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα απασχοληθούν 129 φύλακες. Οι υποψήφιοι, εκτός από δίπλωμα συναφές με την ειδικότητα, θα πρέπει να γνωρίζουν και μία ξένη γλώσσα

Μέχρι στιγμής, το φως της δημοσιότητας έχουν δει 21 προκηρύξεις για 827 θέσεις, εκ των οποίων 773 κατανέμονται στην ειδικότητα ΔΕ Ημερήσιων Φυλάκων, 51 ΔΕ Νυκτοφυλάκων και τρεις ΥΕ Προσωπικού Καθαριότητας. Την πλειονότητα των θέσεων συγκεντρώνουν οι ακόλουθοι φορείς:

• Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών, όπου αντιστοιχούν 225 θέσεις, από τις οποίες 195 για Φύλακες Ημέρας και 30 για Φύλακες Νύκτας,
• Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με 129 θέσεις, εκ των οποίων 124 για Φύλακες Ημέρας, πέντε για Φύλακες Νύκτας και καταληκτική προθεσμία για αιτήσεις στις 27 Μαρτίου,
• Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας με 84 θέσεις: 74 για προσωπικό φύλαξης ημέρας, δέκα νύκτας και προθεσμία έως τις 29 Μαρτίου, και
• Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, όπου κατανέμονται 68 θέσεις: 64 για Φύλακες Ημέρας και τέσσερις για Νυκτοφύλακες.

Τους διαγωνισμούς τους προκήρυξαν, επίσης, οι Εφορεία Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ): Σερρών (21 θέσεις), Δυτικής Αττικής, Πειραιώς και Νήσων (21 θέσεις, με προθεσμία έως 29 Μαρτίου), Πέλλας (οκτώ), Πιερίας (16), Φωκίδας (42), Χανίων (δέκα), Λακωνίας (20), Ανατολικής Αττικής (20), Ρεθύμνου (13), Ημαθίας (18), Κορινθίας (40) και Θεσπρωτίας (δύο θέσεις). Προσλήψεις θα πραγματοποιήσουν επίσης τα εξής Μουσεία: Επιγραφικό Μουσείο (τέσσερις θέσεις), Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (46), Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (33) και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (40 θέσεις).

Προσόντα και μοριοδότηση
Αναφορικά με τους τίτλους σπουδών που απαιτούνται, είναι οι ακόλουθοι: Πτυχίο, δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος ειδικότητας Φύλακας Μουσείων και Αρχαιολογικών χώρων ή αντίστοιχο πτυχίο, δίπλωμα ή απολυτήριος τίτλος: ΙΕΚ ή ΤΕΕ Α’ ή Β’ κύκλου σπουδών ή ΕΠΑΛ ή Τεχνικού Επαγγελματικού Λυκείου ή ΤΕΣ δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή σχολής μαθητείας του ΟΑΕΔ  ή άλλος ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας.

Ειδικά οι υποψήφιοι Φύλακες Ημέρας θα πρέπει να διαθέτουν, επιπλέον, και μέτρια γνώση της αγγλικής, γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής ή ρωσικής γλώσσας, για την αποτελεσματική επικοινωνία τους με τους επισκέπτες.

Οσο για τα κριτήρια που θα «προσθέσουν» στη μοριοδότηση των υποψηφίων πρόκειται για τον χρόνο ανεργίας τους, την ιδιότητά τους ως μελών πολύτεκνων, τρίτεκνων ή μονογονεϊκών οικογενειών ή τέκνων των αντίστοιχων ομάδων, ο αριθμός των ανήλικων -εφόσον υπάρχουν- τέκνων, η εμπειρία τους, ο βαθμός βασικού τίτλου σπουδών, καθώς η τυχόν αναπηρία των υποψηφίων με ποσοστό  τουλάχιστον 50% ή η αναπηρία τέκνου, αδελφού ή συζύγου τους.

Οι επιτυχόντες θα απασχοληθούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου επτάμηνης διάρκειας, και σαφώς όχι πέραν της 31ης Δεκεμβρίου 2017.

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων αριθμεί δέκα ημερολογιακές ημέρες και ξεκινά από την επόμενη ημέρα της τελευταίας δημοσίευσης της εκάστοτε προκήρυξης σε τοπικές εφημερίδες ή της ανάρτησής τους στο κατάστημα της Υπηρεσίας.
-----------------------------------------
Πηγή: Έθνος-Κατερίνα Κυρίτση
-----------------------------------------