Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Εξέταση αίματος ανιχνεύει τον καρκίνο ακόμα και σε αρχικό στάδιο

Μια εξέταση αίματος, που όχι μόνο ανιχνεύει τον καρκίνο αλλά και προσδιορίζει σε ποιο σημείο του σώματος βρίσκεται, αναπτύχθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες, οι οποίοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι διαθέσιμη μέσα σε έναν χρόνο.

Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε ότι οι καρκινικοί όγκοι που δημιουργούνται σε διάφορα μέρη του σώματος έχουν ένα ξεχωριστό «αποτύπωμα», το οποίο μπορεί να εντοπίσει ένας υπολογιστής.

Η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να επιτρέψει στους γιατρούς να διαγνώσουν συγκεκριμένες μορφές καρκίνου πολύ νωρίτερα, ακόμη και πριν συμπτώματα, όπως ένα εξόγκωμα, αρχίσουν να γίνονται εμφανή.

Το τεστ, το οποίο είναι αρκετά απλό για να συμπεριληφθεί στις εξετάσεις ρουτίνας, όπως αυτές για την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ονομάζεται CancerLocator και λειτουργεί ανιχνεύοντας DNA των καρκινικών όγκων στο αίμα των καρκινοπαθών.

 «Η μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου είναι σημαντική, καθώς επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωσή του και όσο νωρίτερα ο καρκίνος εντοπίζεται, τόσο μεγαλύτερη πιθανότητα έχει ένας ασθενής νατον  νικήσει», δήλωσε η κύρια συγγραφέας, του σχετικού άρθρου, καθηγήτρια Jasmine Zhou, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Λος Άντζελες.

Εάν ο καρκίνος εντοπιστεί νωρίς, το 90 % των ασθενών στις περισσότερες μορφές της νόσου θα επιβιώσουν για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Σε περίπτωση που ο καρκίνος εντοπιστεί αργά, μόνο το 5- 15 % των ασθενών επιβιώνουν για το ίδιο χρονικό διάστημα.
«Έχουμε αναπτύξει ένα τεστ βασισμένο στη χρήση υπολογιστή, το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει τον καρκίνο και να προσδιορίσει τον τύπο του από ένα μόνο δείγμα αίματος.

Η τεχνολογία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και απαιτεί περαιτέρω έλεγχο εγκυρότητας, αλλά τα πιθανά οφέλη για τους ασθενείς είναι τεράστια», συμπλήρωσε η Zhou.

Για να αναπτύξει το τεστ, η επιστημονική ομάδα δημιούργησε μια βάση δεδομένων σε υπολογιστή, η οποία συμπεριλαμβάνει ειδικά μοριακά μοτίβα, τα οποία παρουσιάζονται στους ιστούς όταν υπάρχουν όγκοι.

Ορισμένοι δείκτες της βλάβης του DNA εμφανίζονται ανεξάρτητα από τον τύπο του καρκίνου, ενώ άλλοι αφορούν συγκεκριμένα τον τύπο του ιστού από τον οποίο προέρχονται, όπως ο πνεύμονας ή το ήπαρ.

Η εξέταση ελέγχθηκε 10 φορές σε δείγματα αίματος 29 ασθενών με καρκίνο του ήπατος, 12 ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα και 5 ασθενών με καρκίνο του μαστού. Ανίχνευσε 8 στους 10 καρκίνους και έδωσε ψευδή θετικά αποτελέσματα σε λιγότερες από μία στις 100 περιπτώσεις.

Αν και τα επίπεδα του καρκινικού DNA που υπάρχουν στο αίμα είναι πολύ χαμηλότερα κατά τα πρώτα στάδια των συγκεκριμένων καρκίνων, το πρόγραμμα ήταν σε θέση να κάνει μια διάγνωση.

Ωστόσο, όσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα του καρκινικού DNA στο αίμα, τόσο πιο ακριβές ήταν το πρόγραμμα στην παραγωγή ενός διαγνωστικού αποτελέσματος.

 «Η μελέτη εξέτασε μόνο 46 ασθενείς. Το επόμενο στάδιο θα είναι να εξετάσουμε την ακρίβεια του τεστ σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και να το συγκρίνουμε με τις τρέχουσες καλύτερες μεθόδους διάγνωσης του καρκίνου», δήλωσε η δρ Catherine Pickworth, από το Cancer Research UK.
Σύμφωνα με την Zhou, ωστόσο, μία τέτοια μέθοδος μπορεί να είναι διαθέσιμη μέσα σε έναν χρόνο.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Genome Biology.
----------------------------------------
Πηγή: stogiatro.gr
----------------------------------------