Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου 2017

«Hope spot» ο Όρμος Βατίκων!

Πρέπει να προστατέψουμε τη θάλασσα σαν να εξαρτάται από η ίδια η ζωή μας από αυτήν. Γιατί όντως εξαρτάται...
 
Στο πλαίσιο μιας προσπάθειας προστασίας και αποκατάστασης των θαλασσών προτείνεται η ένταξη του όρμου που φιλοξενεί πανίδα και χλωρίδα που χρήζει προστασίας στο πρόγραμμα «Σημεία Ελπίδας» του Οργανισμού Mission Blue.



Το Ελληνικό Παράρτημα της ARCH επιχειρεί την κατοχύρωση του Όρμου των Βατίκων ως «hope spot» του Οργανισμού Mission Blue. Η μετατροπή του Όρμου σε Σημείο Ελπίδας δικαιολογείται τόσο από την ύπαρξη θαλάσσιων ειδών που χρήζουν προστασίας όσο και θαλάσσιου οικοσυστήματος που μπορεί να τα συντηρήσει. Απώτερος στόχος η δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών για την αποκατάσταση των θαλασσών της γης.

ΝΕΑΠΟΛΗ. To Ελληνικό Παράρτημα της ARCH (Συμμαχία για την Αποκατάσταση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς) υπέβαλλε φάκελο υποψηφιότητας έτσι ώστε ο Όρμος της Νεάπολης (VATIKA BAY) να ενταχθεί στο πρόγραμμα των Σημείων Ελπίδας (Hope Spots) του Οργανισμού Mission Blue.

O οργανισμός αυτός αποσκοπεί στο να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία  της Δρ. Sylvia Earle, να υπάρξει δηλαδή ευρεία στήριξη για την δημιουργία ενός παγκόσμιου δικτύου Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών- επονομαζόμενων Hope Spots- αρκετά μεγάλου  έτσι ώστε να προστατευτούν  και να αποκατασταθούν  οι θάλασσες , η γαλάζια καρδιά της Γής. Αυτή την στιγμή, λιγότερο από το 4% των θαλασσών χαίρει κάποιας μορφής προστασίας. Στόχος του Mission Blue είναι μέχρι το 2020 να προστατευτεί  το 20% των θαλασσών.

Σύμφωνα με το προσωπικό του Οργανισμού Mission Blue «Τα δίκτυα των θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών  προστατεύουν την βιοποικιλότητα διατηρώντας την σε καλή κατάσταση, αποθηκεύουν διοξείδιο του άνθρακα, παράγουν οξυγόνο που αποτελεί  πηγή ζωής, προστατεύουν κρίσιμης σημασίας οικοσυστήματα και εννοούν την ανάπτυξη δραστηριοτήτων όπως ο οικοτουρισμός με χαμηλό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Κάνουν καλό στις θάλασσες  και κατ’επέκταση κάνουν καλό σε εμάς. Μας ρωτούν συχνά : Πόση προστασία θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετή;  Εμείς απαντούμε με μια άλλη  ερώτηση: Πόσο μεγάλο κομμάτι της καρδιάς σου πρέπει να προστατέψεις»;

Για να θεωρηθεί μία θαλάσσια περιοχή επιλέξιμη για hope spot πρέπει να διαθέτει θαλάσσια είδη που χρήζουν προστασίας και ένα θαλάσσιο οικοσύστημα που μπορεί να τα συντηρήσει. Ο Όρμος των Βατίκων πληρεί όλα αυτά τα χαρακτηριστικά.

Στον Όρμο των Βατίκων υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας. Το χλωροφύκος Poseidonia Oceanica θεωρείται ο πνεύμονας της θάλασσας γιατί μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε οξυγόνο που χρειάζονται όλοι οι θαλάσσιοι οργανισμοί για να επιβιώσουν. Τα λιβάδια Ποσειδωνίας προστατεύουν τον γόνο. Το δίθυρο μαλάκιο Pinna Nobilis, η γνωστή σε εμάς πίνα, προστατευόμενο είδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση ζεί στις παρυφές των λειβαδιών της Ποσειδωνίας. Δυστυχώς η Ποσειδωνία έχει υποστεί μεγάλη ζημία στον Όρμο των Βατίκων από τις άγκυρες μεγάλων πλοίων που τα αφήνουν να αγκυροβολούν εκεί.

Στον Όρμο των Βατίκων διαβιούν θαλάσσια είδη που θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικά σε ολόκληρο τον κόσμο και αποτελούν είδη- σύμβολα. Τέτοια είδη είναι η μεσογειακή φώκια (monachus monachus) που ζεί στον Όρμο των Βατίκων και αναπαράγεται στα Κύθηρα  και η θαλάσσια χελώνα caretta caretta που γεννά τα αυγά της στις παραλίες του Όρμου των Βατίκων.

Το περασμένο  έτος που ήταν και το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος καταγραφής των σημείων ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην περιοχή, οι εθελοντές του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Τουλίπα Γουλιμή εντόπισαν πάνω από 100 φωλιές. Στον Όρμο υπάρχουν και κητώδη θηλαστικά όπως δελφίνια και φάλαινες.

Η παρουσία τους είναι τόσο σημαντική που τον Ιούλιο του 2016 ο Αλέξανδρος Φραντζής από το Ινστιτούτο Κητωδών Πέλαγος πρότεινε μία θαλάσσια περιοχή έκτασης 2.612 τετραγωνικών χιλιομέτρων ως θαλάσσια  NATURA . Η έκταση αυτή περιλαμβάνει και τον Όρμο των Βατίκων.

Η επιλογή του Όρμου των Βατίκων ως hope spot θα αποτελούσε διεθνή αναγνώριση της αξίας αυτού του μοναδικού και εξαιρετικά πολύτιμου θαλάσσιου οικοσυστήματος. Θα ενίσχυε τις προσπάθειες όλων των ατόμων και φορέων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο που αγωνίζονται για την προστασία του. Όταν όλος ο κόσμος μάθει για την καταστροφή που συντελείται στον Όρμο των Βατίκων  ίσως κινητοποιηθούν οι Ελληνικές Αρχές και προχωρήσουν στον χαρακτηρισμό του Όρμου ως θαλάσσια περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000 ή θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή της Μεσογείου ή ως Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο.

Η Δρ. Sylvia Earle, ιδρύτρια του Οργανισμού Mission  Blue και του προγράμματος Hope Spots είπε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να προστατέψουμε τη θάλασσα σαν να εξαρτάται από η ίδια η ζωή μας από αυτήν. Γιατί όντως εξαρτάται.»
----------------------------------------------------------
Πηγή:   notospress.gr-Barbara Euser*
----------------------------------------------------------
* Πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος της ARCH