Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

H καρδάρα με το γάλα

Συνήθως λένε για τους αυτοκαταστροφικούς ότι έχουν την τάση να χύνουν την καρδάρα με το γάλα, το οποίο με τόσο κόπο μάζεψαν. Και είναι πράγματι άδικο να γίνονται τόσες θυσίες, τόσοι κόποι, να χύνεται τόσο αίμα για την επίτευξη ενός εθνικού σκοπού και την τελευταία στιγμή να καταστρέφονται όλα.


Η σημερινή κυβέρνηση, πέραν των όποιων λαθών έκανε, είτε από απειρία είτε λόγω ιδεοληψιών, βρέθηκε πολλές φορές με την πλάτη στον τοίχο. Κλήθηκε να διαχειριστεί μια άσχημη κατάσταση, με λεπτές ισορροπίες και με πολλές μεταβλητές.

Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον στην Ευρώπη, κι όχι μόνο, δεν ευνόησε ποτέ την Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε να αντιμετωπίζει τις ραγδαίες μεταβολές σε πρόσωπα και καταστάσεις. Το ίδιο καλείται να κάνει και τώρα με την Ευρώπη σε διαρκή αναβρασμό και τις ΗΠΑ του Τραμπ να αποτελούν τον απρόβλεπτο παράγοντα για το παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό σύστημα.

Η φράση «με την πλάτη στον τοίχο» είναι η πιο πολυχρησιμοποιημένη για τις κυβερνήσεις από το 2010 και μετά. Σε μια τέτοια φάση βρισκόμαστε και σήμερα, καθώς δεν υπάρχει ημέρα που να μην έρχονται νέα, καλά ή κακά.

Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι τα δημοσιεύματα για Grexit που επανήλθαν αποτελούν μέρος των πιέσεων προς την Ελλάδα να δεχθεί σκληρά μέτρα για μετά το 2018, προληπτικά μέτρα που σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου δεν έχει ζητηθεί να νομοθετηθούν.

Ας παραβλέψουμε ότι με ευθύνη και της κυβέρνησης «σέρνονται» οι φήμες περί ρήξης, δημοψηφισμάτων ή πρόωρων εκλογών. Μια κατάσταση που πληγώνει κατά κύριο λόγο την εμπιστοσύνη των ξένων στην Ελλάδα και βεβαίως την πραγματική οικονομία.

Εκείνο που δεν πρέπει να παραβλέπουμε είναι ότι η χώρα έχει πετύχει μια εκπληκτική δημοσιονομική προσαρμογή άνευ προηγουμένου, χάρη στις θυσίες και την υπομονή του ελληνικού λαού. Αυτό το εντυπωσιακό επίτευγμα δεν πρέπει να το αφήσουμε να χαθεί. Όπως είπε ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, έχουμε πετύχει το 90% της προσαρμογής, είναι κρίμα να καταστρέψουμε τα πάντα για το τελευταίο 10%.

Στην παρούσα χρονική στιγμή, με την αγορά να αγωνιά, τους επιχειρηματίες να τρέμουν για μια νέα κρίση και τους τραπεζίτες να φοβούνται ότι θα ξαναβρεθούν στο μάτι του κυκλώνα, πρέπει να υπάρξει σύνεση και σωστές αποφάσεις. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη εξαιτίας προσωπικών στρατηγικών ή επειδή κάποιοι θυμήθηκαν τώρα να «επαναστατήσουν» χωρίς αιτία.

Η κυβέρνηση κυβερνά και είναι αυτή που πρέπει να πάρει τις αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν τη χώρα σε άλλο επίπεδο. Χωρίς άλλες καθυστερήσεις οφείλει να κλείσει την αξιολόγηση και να προχωρήσει στη σύνταξη ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης. Αν δεν μπορεί να το πράξει, τότε στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τη λύση πρέπει να δώσει ο λαός.

Δεν υπάρχουν άλλοι δρόμοι, δεν υπάρχουν άλλα χρονικά περιθώρια για πειραματισμούς και για επιστροφή στο εφιαλτικό 2015.
---------------------------
Πηγή: Ημερησία
---------------------------