Πέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2017

Με κινητοποιήσεις κάθε μορφής προειδοποιεί η ΠΝΟ

Με κινητοποιήσεις «κάθε μορφής» προειδοποιεί η ΠΝΟ εάν δεν υπάρξουν σύντομα θετικές αποφάσεις για τα αιτήματα που απασχολούν τον ναυτεργατικό κλάδο: συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, ΣΣΕ και «απογύμνωση» της περιουσίας του ΝΑΤ.

Η διοίκηση της Ομοσπονδίας στη χθεσινή συνεδρίασή της εξέτασε τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών και τα οποία, όπως διαπίστωσε, «θεριεύουν και οξύνονται» ακόμη περισσότερο με τις νέες ερμηνευτικές εγκυκλίους για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4387/2016 για το συνταξιοδοτικό – ασφαλιστικό.


«Οι διατάξεις του νόμου αντί να διευκολύνουν και να ξεκαθαρίζουν τα όσα καταστροφικά και ομιχλώδη ορίζει αυτός, περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα» σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της ΠΝΟ και επισημαίνεται ότι οι δοθείσες υποσχέσεις των αρμοδίων και του υφυπουργού Εργασίας για άμεση ρύθμιση του ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων των ναυτικών, δυστυχώς όχι μόνον παρέμειναν υποσχέσεις αλλά επιπρόσθετα απογυμνώνεται πλήρως το ΝΑΤ από την ακίνητη του περιουσία, την οποία ο υφυπουργός Εργασίας την προορίζει για το «χωνευτήρι» του ΕΦΚΑ.

Μετά από αυτά η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε:

Διευκρινίζει και τονίζει «προς τον υφυπουργό Εργασίας και προς κάθε αρμόδιο ότι η 9ήμερη πρόσφατη απεργία της ΠΝΟ απλά ανεστάλη προσωρινά όχι γιατί ικανοποιήθηκαν τα αιτήματά μας, αλλά για να δοθεί χρόνος στους αρμοδίους για την εξεύρεση λύσεων στα απεργιακά μας αιτήματα, στα οποία όμως μέχρι σήμερα όχι μόνον δεν δόθηκε καμία λύση αλλά αντίθετα καθημερινά αυξάνονται και οξύνονται με αποκλειστική δική τους υπαιτιότητα.

»Καλό λοιπόν θα ήταν ο υφυπουργός να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του και όχι να οξύνει έτι περαιτέρω τα πράγματα. Τον συμβουλεύουμε πριν βάλει χέρι στα ακίνητα του ΝΑΤ, ας μπει στον κόπο να ερευνήσει πώς περιήλθαν αυτά στην ιδιοκτησία του Ταμείου μας και για πιο σκοπό περιήλθαν, και να αφήσει κατά μέρος την «άλωσή τους». Αλλιώτικα θα λάβει και την απάντηση που πρέπει».

Η διοίκηση υπενθυμίζει για άλλη μία φορά τα αιτήματα της πρόσφατης απεργίας επιγραμματικά: συνταξιοδοτικό-ασφαλιστικό, ανεργία, οργανικές συνθέσεις, υπογραφή ΣΣΕ, εφαρμογή ΣΣΕ και νομοθεσίας, μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους και συνταξιούχους, ΓΕΝΕ, δημόσιος χαρακτήρας ναυτικής εκπαίδευσης κ.ά.

Σχετικά με τις δηλώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο χρονικό διάστημα για τις ΣΣΕ, η ΠΝΟ ξεκαθαρίζει τη θέση της: Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων για όλες τις κατηγορίες πλοίων με τις οποίες όχι απλά θα ανανεώνονται οι μέχρι σήμερα υπογραφείσες και εφαρμοζόμενες ΣΣΕ, αλλά θα βελτιώνονται ακόμη περαιτέρω οι όροι αυτών, ώστε να ανταποκρίνονται στις σημερινές δυσμενέστατες συνθήκες και δεδομένα, και, όλες οι προσλήψεις των ναυτεργατών, σε όλα τα πλοία, που φορολογούνται στην Ελλάδα (Ν. 27/75), να γίνονται μέσω ΓΕΝΕ προκειμένου να διασφαλίζεται η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και η ασφάλιση τους, σύμφωνα με ισχύουσα Εθνική Νομοθεσία και τις ΣΣΕ της ΠΝΟ.

Τέλος, «πριν να θρηνήσουμε θύματα», όπως λένε χαρακτηριστικά οι ναυτεργάτες, επισημαίνουν την άμεση ανάγκη ριζικής επανεξέτασης των διατάξεων και των υπουργικών αποφάσεων, με τις οποίες και μειώθηκαν δραστικά οι συνθέσεις των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοπλοΐας και των πλοίων Ελλάδας Ιταλίας και η άμεση επάνδρωσή τους σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 177/ 1974 και τις πραγματικές ανάγκες των πλοίων ώστε να διασφαλίζονται πλήρως η ασφάλεια των ίδιων των πλοίων, των δρομολογίων, των επιβατών και των πληρωμάτων.
-----------------------------------------------------------------------------------
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών-Χριστίνα Παπασταθοπούλου 
-----------------------------------------------------------------------------------