Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Επιστροφή φόρων 66 εκατ. ευρώ και λύση στους αγρότες ειδικού καθεστώτος με τις αναδρομικές πληρωμές, υποσχέθηκε η κυβέρνηση

Καμία θετική απάντηση δεν έλαβαν οι αγρότες από την πλευρά της κυβέρνησης ως προς τα αιτήματά τους, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, Β. Μπούτας, μετά το πέρας της σύσκεψης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο ίδιος κάλεσε τους αγρότες και τους κατοίκους της Αθήνας στο συλλαλητήριο, που θα διοργανωθεί έξω από το ΥπΑΑΤ, την ερχόμενη Τρίτη (14/2) στη 1:30 το μεσημέρι. «Αυξημένες θα έρθουν οι ασφαλιστικές εισφορές, μόλις εκκαθαριστούν τα εισοδήματα του 2016», πρόσθεσε. 



Ελάχιστα περιθώρια για να δοθεί κάτι περισσότερο στους αγρότες, άφησαν με δηλώσεις τους, τόσο ο Βαγγέλης Αποστόλου, όσο και η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία πάντως δήλωσε ότι έχει δρομολογηθεί λύση για το θέμα των ενισχύσεων που έλαβαν φέτος αναδρομικά οι αγρότες ειδικού καθεστώτος, ώστε να μη μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς και αναμένεται να κατατεθεί η σχετική απόφαση σύντομα στη Βουλή. Η ίδια δήλωσε επίσης ότι θα εξεταστεί η πρόταση των αγροτών για ακατάσχετο λογαριασμό 15.000 ευρώ. Όσον αφορά το αφορολόγητο δεσμεύτηκε ότι θα παραμείνει όπως έχει για το 2017.

Μεταξύ των βασικών αιτημάτων των αγροτών είναι αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, να μην ισχύσουν οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ, μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια για τους άντρες αγρότες και στα 55 για τις γυναίκες, αφορολόγητο πετρέλαιο κίνησης, μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, ακατάσχετο ετήσιο όριο στις 15.000 ευρώ στα τραπεζικά βιβλιάρια αγροτών.

Μπούτας: καμία θετική απάντηση από την κυβέρνηση στα αιτήματά μας
«Δεν τα βρήκαμε πουθενά» είπε χαρακτηριστικά ο Β. Μπούτας μετά την συνάντηση. Ερωτώμενος για τα ειδοποιητήρια των ασφαλιστικών εισφορών και αν αυτά ήταν αυξημένα, δήλωσε ότι μόλις έρθουν τα ειδοποιητήρια με τις εκκαθαρίσεις στα εισοδήματα του 2016 (που θα είναι αυξημένα) θα φανεί και η πραγματική επιβάρυνση στους αγρότες. Απαντώντας σε ερώτηση του ΑγροΤύπου για την περσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι οι αγρότες κέρδισαν να υπάρξει σταδιακή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, να έχουν αφορολόγητο όπως και οι μισθωτοί και να σταματήσουν τα αγροτοδικεία.

Αποστόλου: επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα
Για ουσιαστική συζήτηση έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, αναφερόμενος στα μέτρα θεσμικού χαρακτήρα της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Είμαστε σε μια άσχημη κατάσταση με τα δημοσιονομικά. Οι αγρότες μας ανέφεραν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής που θα είχαν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και δεν μπορούμε να τα λάβουμε.

Για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, θα επαναλάβω και εδώ αυτό που είπα και στη συνάντηση με τους αγρότες ότι η χρονιά του 2016 έχει ως σημείο αναφοράς την κατάκτηση του αφορολογήτου και την καθιέρωση της εθνικής σύνταξης. Ειλικρινά εκπλήσσομαι πως ακούστηκαν φωνές για απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ουσιαστικά  όταν λες ότι αποσύρεις μια ρύθμιση σημαίνει ότι επιστρέφεις στην παλιά.

Κα αν συνέβαινε αυτό θα είχαμε 13% φορολόγηση από το πρώτο ευρώ για το σύνολο των ενισχύσεων, των αποζημιώσεων, του καθαρού εισοδήματος. Σε σχέση με τη ρύθμιση για το φορολογικό που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στις εκκαθαρίσεις του 2017, μόνο ένα θα σας πω: 66 εκατ. ευρώ θα επιστραφούν στους αγρότες από τις προκαταβολές των φόρων των προηγούμενων ετών».

Εντύπωση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Αποστόλου σε απάντηση των όσων είχε αναφέρει ο κ. Μπούτας λέγοντας ότι «αφού οι αγρότες λένε ότι θα έχουν υψηλότερα εισοδήματα το 2016 σε σχέση με το 2015, αυτό σημαίνει ότι με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκε το αγροτικό εισόδημα». Για τη μεταφορών των ασφαλιστικών εισφορών στο ΚΕΑΟ, ο κ. Αποστόλου υποστήριξε ότι «αυτό βοηθά στους μικροοφειλέτες να κάνουν ρύθμιση στο χρέος τους».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στα πεπραγμένα του υπουργείου λέγοντας ότι πληρώθηκαν 3,5 δισ. ενισχύσεων στους αγρότες το 2016, ενώ και στο θέμα των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ έγινε εφικτό μέσα σε ένα εξάμηνο τις ζημιές στους παραγωγούς». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο θέμα των ελληνοποιήσεων και στη νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Στη συνέχεια ανέφερε και στο μέτρο που θα λάβει η κυβέρνηση για την πληρωμή των παραγωγών μέχρι χρονικό διάστημα 60 ημερών. Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου σημείωσε ότι είναι δικό τους θέμα για το πώς θα κινητοποιηθούν οι αγρότες, και αυτοί θα καθορίσουν τη μορφή του αγώνα τους.

Παπανάτσιου: λύση στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
«Υπουργική Απόφαση θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα ώστε να μην κινδυνεύσουν να μεταταχθούν στο κανονικό καθεστώς οι αγρότες που φέτος έλαβαν ενισχύσεις από προηγούμενα έτη», δήλωσε η υφυπουργός Οικονομικών κ. Κ. Παπανάτσιου, διαβεβαιώνοντας ότι θα δοθεί και η απαραίτητη παράταση στην προθεσμία μετάταξης στο ειδικό ή κανονικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών. Πάντως υπογράμμισε πως ό,τι ψηφίστηκε στο ασφαλιστικό και το φορολογικό δεν αλλάζει.

Η ίδια πρόσθεσε ότι το αφορολόγητο στους αγρότες ισχύει και θα μείνει ως έχει και για το 2017, σημειώνοντας ότι εξετάζεται αν θα καταργηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωση στο κρασί και το εργόσημο στην οικογενειακή εργασία. Επίσης η ίδια πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την πρόταση για αφορολόγητο ύψους 15.000 ευρώ.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, είπε ότι δόθηκαν διευκρινήσεις για το αφορολόγητο και για το ασφαλιστικό, ενώ, για όσα ζητήματα δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος έγινε γόνιμος διάλογος.

Στη συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης συμμετείχαν εκτός της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής του ΕΦΚΑ Αθανάσιος Μπακαλέξης.

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων
«Μετά από 20 μέρες στα μπλόκα, απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις στα συγκεκριμένα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο πλαίσιο αιτημάτων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων κι αφορούν, κυριολεκτικά, στην επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών.

Η κυβέρνηση, όπως αποδείχτηκε και στη συνάντηση που είχαμε με το κυβερνητικό κλιμάκιο στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επιμένει στην αρνητική της στάση και δεν ικανοποιεί ούτε ένα από τα αιτήματά μας.

Στην κυβερνητική αδιαλλαξία απαντάμε με ενίσχυση των μπλόκων με νέα τρακτέρ και , ταυτόχρονα, προετοιμαζόμαστε, εντατικά, σ’ όλη τη χώρα, για το πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο που οργανώνουμε στην Αθήνα, την Τρίτη 14 Φλεβάρη, στις 13.30 στην πλατεία Βάθης.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο για να στηρίζουν, ενεργά, τα δίκαια αιτήματα και τον αγώνα επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Αγωνιζόμαστε στα μπλόκα κατά της πολιτικής της ΕΕ και της κυβέρνησης που συγκεντρώνει τη γη και την παραγωγή σε λίγα χέρια, πετώντας στον Καιάδα του ξεκληρίσματος τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Παλεύουμε, με νύχια και με δόντια, να κρατήσουμε τα χωράφια και τα ζώα μας, να μπορούμε να παράγουμε επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τις βιοτικές ανάγκες του λαού μας.   

Με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα έχουμε κοινό αντίπαλο την αντιλαϊκή πολιτική που φέρνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση, έχουμε κοινά προβλήματα και συμφέρονται κι επομένως κοινός είναι ο αγώνας μας.

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΣΤΙΣ 13.30, ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ».
-----------------------------
Πηγή: agrotypos.gr
-----------------------------