Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ | Οι οφειλές στη ΔΕΗ αφήνουν χωρίς νερό τη Ζάκυνθο

Επανέρχεται με τη νέα χρονιά ο κίνδυνος να μείνει το νησί χωρίς υδροδότηση, αφού η ΔΕΗ προειδοποιεί εκ νέου τη ΔΕΥΑΖ να φανεί συνεπής στις οικονομικές της υποχρεώσεις. Ο κίνδυνος να διακοπεί η ηλεκτροδότηση στα αντλιοστάσια της εταιρείας παραμένει υπαρκτός όσο δεν έχει επιτευχθεί ένας διακανονισμός που να καλύπτει και τις δύο πλευρές: ΔΕΗ και ΔΕΥΑΖ. 

  
Η ΔΕΗ, δια του διευθύνοντος Συμβούλου της, κ. Παναγιωτάκη, είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου προς τη ΔΕΥΑΖ, προειδοποιώντας πως, αν δεν ξεκινήσουν οι πληρωμές των δόσεων, οι διακόπτες θα πέσουν και το νησί θα έμενε χωρίς υδροδότηση, ακόμη και εν μέσω εορτών των Χριστουγέννων.

Με παρέμβαση Κοντονή αποτράπηκε το ενδεχόμενο, ωστόσο το χρέος παραμένει και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ απευθύνει απεγνωσμένη έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν για διακανονισμούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσό των δόσεων και να μην μείνει το νησί χωρίς υδροδότηση.

Ανεκμετάλλευτη η παρέμβαση Κοντονή
Το διάστημα λίγο πριν τις γιορτές, είχε παρέμβει καθοριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, επικοινωνώντας με τον κ. Παναγιωτάκη και ασκώντας πιέσεις, ώστε να αποτραπεί η διακοπή της υδροδότησης τις γιορτινές ημέρες και για να δοθεί λίγος επιπλέον χρόνος ώστε να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Νωρίτερα και, όσο ακόμη είχε τη θέση του υφυπουργού Αθλητισμού, είχε καλέσει στο γραφείο του τον κ. Παναγιωτάκη και το δήμαρχο, Π. Κολοκοτσά και είχαν συμφωνήσει να ξεκινήσει σχετική ρύθμιση. Όπως, όμως αναφέρουν έγκυρες πηγές από το υπουργείο, από το διακανονισμό αυτό τελικά δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ. 

Ανάλογοι διακανονισμοί ζητήθηκαν και από άλλους δήμους και ΔΕΥΑ της Ελλάδας, ωστόσο οι περισσότεροι φάνηκαν συνεπείς στην υποχρέωσή τους. Επομένως, οποιαδήποτε ευνοϊκή στάση απέναντι στο δικό μας δήμο, θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος. Κύκλοι του υπουργείου μάλιστα επισημαίνουν πως, η εντολή να κατέβει ο διακόπτης στο αντλιοστάσιο, είχε ήδη δοθεί, αλλά ο κ. Κοντονής, παρά τον έντονο εκνευρισμό του για τη στάση Δήμου-ΔΕΥΑΖ, ζήτησε από τον κ. Παναγιωτάκη ακόμη μία παράταση, μέχρι να συμφωνηθεί εκ νέου ρύθμιση και να μην μείνει χωρίς νερό το νησί.

Νέες διαπραγματεύσεις

Όπως λέει στην ΗΜΕΡΑ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, Κωνσταντίνος Κόκκορης, οι συζητήσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει, με τον ίδιο να έχει μεταβεί στην έδρα της αρμόδιας Περιφέρειας, στην Πάτρα, προκειμένου να θέσει εκ νέου το αίτημα για διακανονισμό αποπληρωμής σε 150 δόσεις.
Είναι γνωστό ότι για την αποπληρωμή του χρέους -που φθάνει αισίως τα 6.200.000 ευρώ- η ΔΕΗ επέμενε στις 36 δόσεις. Στη συνέχεια έγινε μία υποχώρηση στις 100 δόσεις, ωστόσο η ΔΕΥΑΖ ξεκαθαρίζει πως, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με τα οικονομικά των καταναλωτών, το χρέος μπορεί να αποπληρωθεί μόνο μέσω 150 δόσεων και όχι λιγότερων –κάθε δόση αναλογεί σε ποσό περίπου 35.000 ευρώ μηνιαίως.

«Η ΔΕΗ έχει δείξει μεγάλη ανοχή»

Ο κ. Κόκκορης περιγράφει τη δυσκολία της κατάστασης, καθώς η ΔΕΗ, για να αποδεχτεί το ποσό των 150 δόσεων, ζητά να οριστεί εγγυητής από το Δήμο. Το αδιέξοδο δεν έχει αρθεί ακόμη. Ο κ. Κόκκορης μάλιστα απευθύνει, μέσω της ΗΜΕΡΑΣ, έκκληση προς τους καταναλωτές-συνδρομητές, να σπεύσουν στην Επιχείρηση και να προβούν σε διακανονισμούς, καθώς αν όλοι οι καταναλωτές που χρωστούν προβούν στις πληρωμές έστω των πρώτων δόσεων, το χρέος προς τη ΔΕΗ θα αποπληρωθεί. «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν οικονομικά προβλήματα και οι καταναλωτές, σε περίοδο κρίσης, δυσκολεύονται σημαντικά να φανούν συνεπείς στις πληρωμές τους, αλλά το χρέος είναι χρέος. Η αφετηρία μας είναι ότι έχουμε ένα μεγάλο χρέος στη ΔΕΗ και πρέπει να πληρωθεί», λέει ο κ. Κόκκορης. «Η ΔΕΗ έχει δείξει μεγάλη ανοχή καθώς το χρέος έρχεται πριν πολλά χρόνια και διογκώθηκε περαιτέρω επί της τωρινής δημοτικής αρχής. Πρέπει να επιτύχουμε ένα διακανονισμό τον οποίο να μπορούμε να εφαρμόσουμε», προσθέτει ο κ. Κόκκορης.

Θα αφαιρούνται υδρομετρητές

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ ενημερώνει μάλιστα τους πολίτες ότι από την Πρωτοχρονιά, συνεργείο της Επιχείρησης προβαίνει σε αφαιρέσεις υδρομετρητών (ρολογιών) σε όσους καταναλωτές έχουν μεγάλο χρέος. Τις περισσότερες φορές οι καταναλωτές ανταποκρίνονται και, βλέποντας τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς ύδρευση και αποχέτευση, σπεύδουν για διακανονισμούς, ωστόσο ο κ. Κόκκορης καλεί να το πράξουν πριν φτάσουν στο «παρά πέντε». 
---------------------------------------------
Πηγή:   imerazante.gr
--------------------------------------------