Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΚΗΡΟΣΚΟΡΙΝΗ - STOP

Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι θυμούνται τα περιστατικά που διαδραματίστηκαν το 2005 όταν ο κύριος Κατσαρός, απολυμένος πρόεδρος του ΕΦΕΤ βγήκε στα κανάλια και κατήγγειλε πως το Ελληνικό μέλι ήταν μολυσμένο με την απαγορευμένη ουσία Παραδιχλωροβενζόλιο, που προερχόταν απο την ουσία γνωστή ως Κηροσκορίνη. Ο σάλος που προκλήθηκε έβλαψε τον Έλληνα μελισσοκόμο.

Η ευθύνη τότε ανήκε στην πολιτεία, στον κύριο Κατσαρό που δε σεβάστηκε την αρμοδιότητα του για την προστασία των ελληνικών προιόντων και τέλος στον έλληνα μελισσοκόμο που δεν άκουγε τις συμβουλές των ειδικών οι οποίοι ζητούσαν να σταματήσει η χρήση της ουσίας αυτής στα μελίσσια.

Τα χρόνια περάσανε και το σκάνδαλο του 2005 κοντεύει να ξεχαστεί! Όμως ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ουτε την κεφαλή του!

Το εργαστήριο του ΑΠΘ ενημερώνει πως τα τελευταία 2 χρόνια ανιχνεύτηκαν ξανά υπολείματα παραδιχλωροβενζολίου στο μέλι και μάλιστα με αυξανόμενα ποσοστά απο έτος σε έτος! Τα αποτελέσματα που προκύπτουν απο 1800 δείγματα είναι:

2008 0%,

2009 6%,

2010 15% με κηροσκορίνη!


Τι είναι το διχλωροβενζόλιο

Τι είναι το διχλωροβενζόλιο; Σύμφωνα με το Τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, η ένωση αυτή χρησιμοποιείται σε εσωτερικούς χώρους και σε τουαλέτες ως αποσμητικό, ως αντισκοριακό, σε εγκαταστάσεις σταβλισμού ζώων και ως καπνογόνο για την καταπολέμηση σκόρων, μυκήτων κ.λπ.

Στη μελισσοκομία χρησιμοποιούνταν έως πρόσφατα από τους μελισσοκόμους με τη μορφή κηροσκορίνης, για την προστασία της κηρήθρας από ένα είδος σκόρου που, όταν μεταμορφώνεται σε κάμπια, την καταστρέφει.

Σύμφωνα με τον οργανισμό προστασίας περιβάλλοντος των ΗΠΑ, το μέγιστο όριο του διχλωροβενζόλιου στο νερό ορίζεται σε 75 ppb (μέρη στο δισεκατομμύριο), δηλαδή περίπου 75 εκατομμυριοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο.

Επιπλέον, και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιστημονικά δεδομένα, το 95% του προσλαμβανόμενου διχλωροβενζόλιου αποβάλλεται από τον ανθρώπινο οργανισμό με τις εκκρίσεις. Αμελητέες ποσότητες παραμένουν στον ανθρώπινο οργανισμό, που σωρεύονται στο λίπος και στο αίμα.

Επιπλέον το Τμήμα Γεωπονίας του ΑΠΘ εμφανίζεται απόλυτα καθησυχαστικό καθώς από τις αναλύσεις που πραγματοποίησε το 2004 σε περισσότερα από 850 δείγματα τυποποιημένου μελιού προκύπτει ότι οι συγκεντρώσεις της ουσίας βρίσκονται κάτω από τα όρια των 40 ppb.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά απέχουν σημαντικά από τα αποτελέσματα ελέγχων που έχουν γίνει στο ερευνητικό κέντρο «Δημόκριτος», με εντολή του ΕΦΕΤ. Συγκεκριμένα, οι τιμές που δίνει ο «Δημόκριτος» σε ορισμένα δείγματα ξεπερνούν και τα 100 ppb, ενώ αντιστοίχως υπάρχουν δείγματα με περιεκτικότητες πολύ κάτω από τα 10 ppb.
--------------------------------
Πηγή: ellinikomeli.gr
--------------------------------