Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2017

Συμβολικές Διαφορές Μεγάλης Ουσίας

Στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμμανουέλ Μακρόν είδαμε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και διαβάσαμε περισπούδαστες αναλύσεις μεγάλων δημοσιογράφων και αναλυτών για τα οφέλη της επίσκεψης (ακόμα δεν τον είδαμε... Εμμανουέλ τον βαφτίσαμε!). 

Εμείς βέβαια που δεν είμαστε τέτοιου βεληνεκούς δημοσιογράφοι, επιλέξαμε να ασχοληθούμε με κάτι πιο απλό, ουδόλως όμως μικρό, μάλλον τεράστιο. Σε κάθε επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη ή υπουργού σε μία χώρα, σε όλες τις επίσημες δηλώσεις και εμφανίσεις τοποθετούνται οι σημαίες των δύο Κρατών: της Χώρας από την οποία προέρχεται ο προσκεκλημένος και της Χώρας υποδοχής.
Η σημαία κάθε Κράτους ορίζεται με βάση κάποιες διατάξεις ή νόμους ή αποφάσεις. Στην Ελλάδα ισχύει ο Νόμος 851/1978 σύμφωνα με τον οποίον η Ελληνική Σημαία αναρτάται επί "κοντού", δηλαδή κονταριού που στην απόληξή του φέρει "σφαίραν λευκήν και επ΄ αυτής σταυρόν λευκόν, εν αρμονική αναλογία προς το ύψος του ιστού ή το μήκος του κοντού". Με λίγα λόγια ο ιστός της Ελληνικής Σημαίας, δεν αποτελείται μόνο από το κοντάρι, αλλά από τη σφαίρα και τον επ΄ αυτής Σταυρό, γεγονός που σημαίνει ότι και ο ίδιος ο μεταλλικός Σταυρός στην κορυφή του ιστού της Σημαίας συνιστά Εθνικό Κρατικό Σύμβολο.


Στην επίσκεψη του κ. Μακρόν είδαμε τα εξής:

1. Στην υποδοχή που έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και στο επίσημο δείπνο που παρετέθη, ο οικοδεσπότης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος τήρησε απόλυτα τους Νόμους και το πρωτόκολλο. Δεν υπήρχε Ελληνική Σημαία στο Προεδρικό Μέγαρο χωρίς τον Τίμιο Σταυρό επί του ιστού της.

2. Κατά τη συνάντηση που είχε ο κ. Μακρόν με τον κ. Τσίπρα μαζί με επιχειρηματίες, ο Τίμιος Σταυρός δεν υπάρχει στην Ελληνική Σημαία.


Είναι προφανές ότι εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως ο κατεξοχήν κατά το Σύνταγμα εκφραστής του Πολιτεύματος, εφαρμόζει κατά γράμμα τις εθνικές επιταγές και τιμά ακριβώς όπως πρέπει τα Εθνικά Σύμβολο, αφού και ο ίδιος συνιστά Εθνικό Σύμβολο ως Αρχηγός του Κράτους μας.

Ο Πρωθυπουργός, που έχει ακριβώς την ίδια υποχρέωση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και κάθε Έλληνα πολίτη, δηλαδή να τηρεί τους Νόμους (έχει δώσει και σχετικό όρκο), παραβαίνει μια συμβολική πρόβλεψη του Νόμου, νομιμοποιεί με την παρουσία του την παραποίηση του Εθνικού μας Συμβόλου (περί παραποίησης πρόκειται) και δίνει ένα κακό παράδειγμα: πως είτε από άγνοια και παράβλεψη, είτε από σκοπιμότητα και ιδεοληψία, μπορεί κάποιος να αλλάζει τα Εθνικά Σύμβολα ενός λαού και ενός Κράτους, να φέρνει νέα ήθη και να δημιουργεί νέες αντιλήψεις, στην προσπάθειά του να πείσει (θυμηθήτε τί είπε ο κ. Βούτσης πριν λίγες μέρες) ότι το Κράτος μας δεν έχει σχέση με το Χριστιανισμό.

Δεν είναι έτσι κ. Τσίπρα όμως.

Εκλεγήκατε Πρωθυπουργός σε ένα Κράτος που φυσικά σέβεται όλες τις θρησκείες και μάλιστα τις προστατεύει, όμως δεν είναι άχρωμο και άθρησκο. Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο τότε μάλλον δεν έχετε διαβάσει καν το Σύνταγμα και τα πρώτα του άρθρα. 


Στο Κράτος μας υπάρχει επικρατούσα θρησκεία. Στα Εθνικά μας Σύμβολα κυρίαρχη θέση έχει ο Τίμιος Σταυρός του Χριστού και όχι μια απλή λόγχη. Το Σύνταγμα ξεκινά με την επίκληση του ονόματος της Αγίας Τριάδος. Το Κράτος δεν είναι ουδετερόθρησκο αν και προστατεύει κάθε θρησκεία, κάθε ομολογία, κάθε ιδεολογία που δεν προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα και δεν προσβάλει τα παραδεδομένα χρηστά ήθη, που ως άγραφοι νόμοι έχουν τεράστια ισχύ.

Μην αφήνετε τις προσωπικές σας (ή των συνεργατών σας) ιδεοληψίες να σας οδηγούν σε τέτοια τραγικά λάθη. Λάθη επί Εθνικών Συμβόλων που είναι εξόχως ουσιώδη. Διδαχθείτε από τον κ. Παυλόπουλο. Επιτελεί άψογα τον θεσμικό του ρόλο.
----------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
----------------------------