Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2017

Τώρα καταλαβαίνουμε...

Δημοσιεύθηκε ευρέως στα μέσα ενημέρωσης των Κυθήρων η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του Ιερού Ναού των Φρατσίων για την κατακύρωση σε εργολάβο της εργασίας επισκευής του Ναού έναντι ποσού 5000€.

Στην πρόσκληση αυτή διαβάσαμε κάτι ανήκουστο και μοναδικό: ότι οι υποψήφιοι εργολάβοι μπορούν να είναι μόνο από τα Κύθηρα, να έχουν δηλαδή έδρα στο νησί.

Ο όρος αυτός είναι πράγματι μοναδικός. Η αναθέτουσα αρχή που είναι ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, δηλαδή ο ιερός ναός, αποκλείει με το έτσι θέλω από τη διαδικασία συμμετοχής σε ένα έργο, εργολάβους που μπορεί να επιθυμούν να συμμετάσχουν, δεν έχουν όμως έδρα στα Κύθηρα (πχ από τη Λακωνία, την Αρκαδία κλπ).

Φυσικά ο όρος αυτός δεν θα υπήρχε αν οι Ιεροί Ναοί ανέθεταν τα έργα τους σύμφωνα με τους Νόμους για τις δημόσιες αναθέσεις, που είναι ο γνωστός πλέον νόμος 4412.

Με ποιό δικαίωμα ένας εργοδότης ζητεί εργολάβους μόνο από μία συγκεκριμένη περιοχή; Πόσο νόμιμο είναι αυτό; Γιατί και οι Ιεροί Ναοί να μην υπάγονται στο δημόσιο λογιστικό;

Ευτυχώς, τουλάχιστον για τα ιερά μας προσκυνήματα, υπάρχει η Εγχώριος Περιουσία, που εφαρμόζει στο ακέραιο τους Νόμους για τις δημόσιες συμβάσεις και δεν βάζει τέτοιους περίεργους όρους και περιορισμούς στις διακηρύξεις της.

Μήπως αυτό είναι ακόμα μία ένδειξη του πώς σκέφτονται οι ιεράρχες και ιερείς να διοικήσουν τα Μυρτίδια και την Αγία Μόνη στην απίθανη περίπτωση που κερδίσουν τις απαράδεκτες προσφυγές τους κατά της Εγχωρίου; Θα αναθέτουν έργα και προμήθειες με βάση γεωγραφικά κριτήρια; Θα βάζουν ότι όρους θέλουν εκείνοι;

Ευτυχώς Κυθήριοι, υπάρχει η Εγχώριος Περιουσία!

Ευτυχώς με τέτοιες αφορμές όλο και περισσότερο καταλαβαίνουμε ποιός μπορεί να διοικήσει τα προσκυνήματά μας καλύτερα και πιο χρηστά.

Πάντως όχι η Εκκλησία...