Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΟΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ;;;;

Πριν 11 μήνες δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τίτλο "SOS μια περιοχή καταστρέφεται από τα αγριοκάτσικα στο Βάνη στα Κύθηρα." 

Το  άρθρο ανέφερε ότι: Ένας μεγάλος αριθμός ελεύθερων αγριοκάτσικων {υπολογίζεται ότι είναι πάνω από χίλια}, χωρίς ιδιοκτήτη, βρίσκεται ελεύθερο στην περιοχή και αναζητά τροφή στην χαμηλή βλάστηση, την άγρια χλωρίδα αλλά δυστυχώς και στους αμπελώνες και ελαιώνες καθώς και στα οπωροφόρα δένδρα που υπάρχουν σε όλη την περιοχή.

Φυσικά εννοείται ότι το πρόβλημα δεν ενέσκηψε εν αιθρία και με μαγικό τρόπο. Ήταν και είναι μια σειρά ολοκληρωτικής αμέλειας από όλες τις υπεύθυνες αρχές οι οποίες αντιμετώπισαν το θέμα με "ελληνικά κριτήρια" και με την κλασσική ελληνική αντίδραση "δεν βαριέσαι"

Στα πολύ προηγούμενα χρόνια κάποιος αποφάσισε να δημιουργήσει ένα ελεύθερο κοπάδι αιγοπροβάτων και στην συνέχεια το εγκατέλειψε. Τα ζώα όμως συνέχιζαν να τρέφονται από το περιβάλον, συνέχισαν να έρχονται σε επαφή και να αναπαράγονται και φυσικά να πολλαπλασιάζονται.



Η αδιαφορία των δημοτικών αρχών, της κατ' εξοχήν υπευθύνου επιτροπής εγχωρίου περιουσίας αλλά και της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας καθώς και του αρμοδίου υπουργείου επέτρεψαν έτσι ώστε η κατάσταση να φθάσει στην παρούσα κατάσταση, όπου τα αιγοπρόβατα έχουν καταστεί πλέον μόνιμη απειλή για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και για τις περιουσίες τους καθώς και για την δημόσια περιουσία.


Επιτέλους μόλις χθές είδαμε μια πρώτη επίσημη κίνηση εκ μέρους της παρούσας δημοτικής αρχής με επιστολή του Δημάρχου προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές.

Ελπίζουμε να δοθεί πλέον ένα τέλος στην αδιαφορία των προηγουμένων δημοτικών αρχών και την παντελή απουσία όλων των υπολοίπων αρχών.

Επίσης θα μπορούσε να δημιουργηθεί μερίμνη του αρμόδιου υπουργείου και της δασικής υπηρεσίας ένας βιότοπος στην συγκεκριμμένη πριοχή και να ακολουθηθεί το παράδειγμα της νήσου Γιούρα όπου με ευθύνη της δασικής υπηρεσίας επιτρέπεται ορισμένα χρονικά διαστήματα το κυνήγι του αγριοκάτσικου με ανάλογο χρηματικό αντάλαγμα, γεγονός που θα ενισχύσει και τον κυνηγετικό τουρισμό του νησιού μας.



Χρήσιμο θα ήταν να γνωρίζαμε τι θέση λαμβάνει και ο κυνηγετικός σύλλογος των Κυθήρων για το συγκεκριμμένο θέμα, ελπίζοντας ότι συνδυάζοντας την λογική μα την πραγματικότητα το ζήτημα μπορεί να φθάσει σε ένα εποικοδομητικό τέλος.
---------------------------------
Αντώνης Λαμπρινίδης
---------------------------------