Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Συνεχίζεται το ράλι στα ελληνικά ομόλογα - Στα καλύτερα επίπεδα από την έναρξη της κρίσης

Συνεχίζεται το ράλι των τελευταίων εβδομάδων στα ελληνικά ομόλογα, τα οποία κινούνται στα καλύτερα επίπεδα από την έναρξη της οικονομικής κρίσης. Υποχώρηση σημείωνε την Τρίτη γενικά το κόστος δανεισμού στην ευρωζώνη εν μέσω ενδείξεων ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αμφιβολίες στο να σηματοδοτήσει η τράπεζα αλλαγές στην χαλαρή νομισματική πολιτική τον Ιούλιο.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου λήξης 2019 υποχωρούσε σήμερα, Τριτη, περίπου 10 μονάδες βάσης σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας στο 3,56% ενώ του 10ετούς στο 5,34% από 5,42%, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι συγκεκριμένες αποδόσεις είναι οι χαμηλότερες από το 2009, με τη βελτίωση των τελευταίων εβδομάδων να αποδίδεται τόσο στην ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης, όσο και στις προοπτικές εξόδου στις αγορές, μέσω της δοκιμαστικής έκδοσης ομολόγου.

Στην υπόλοιπη ευρωζώνη οι αποδόσεις σημείωναν πτώση 2-4 μονάδων βάσης, υποχωρώντας από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα.

Οι αξιωματούχοι είναι ανήσυχοι από την αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της EKT Mario Draghi, πριν από μία εβδομάδα, που άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στην πολιτική της τράπεζας.

Εν μέσω ανησυχιών για αποδυνάμωση της οικονομικής ανάκαμψης, ορισμένοι από αυτούς που αποφασίζουν το ύψος των επιτοκίων, δεν νιώθουν άνετα να εγκαταλειφθεί το ενδεχόμενο επέκτασης της ποσοτικής χαλάρωσης, εάν χρειαστεί.

Τέτοιου είδους αλλαγές αναμένεται να συζητηθούν στην συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού ομολόγου υποχωρούσε 3 μονάδες βάσης, σε χαμηλό εβδομάδας, στο -0,61% ενώ του 10ετούς υποχωρούσε στο 0,45%.
-------------------------------
Πηγή: Το ΒΗΜΑ
-------------------------------