Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

«Βόμβα» Τσαβούσογλου στο Κυπριακό: «Θέλουμε στρατό στην Κύπρο και ίσως τον χρησιμοποιήσουμε»

«Βόμβα» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Ελβετία για το Κυπριακό έριξε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ανέφερε στον έλληνα ομόλογό του, Ν. Κοτζιά, ότι η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της στην Κύπρο, και πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να τα χρησιμοποιήσει!


Προσερχόμενος το πρωί της Τρίτης στην αίθουσα που διεξάγεται η διάσκεψη και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για την χθεσινή ημέρα των συνομιλιών, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: «Κάποια στιγμή θα σας διηγηθώ τι έγινε χθες και τι ομολόγησαν, μέσα από επίπονη συζήτηση, οι Τούρκοι για τις προθέσεις τους».

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των χθεσινών συνομιλιών για τα ζητήματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε στον έλληνα ομόλογό του πως η Τουρκία επιθυμεί τη διατήρηση των επεμβατικών δικαιωμάτων της στην Κύπρο, και πως δεν αποκλείεται στο μέλλον να τα χρησιμοποιήσει. Όταν ο κ. Κοτζιάς ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα έκανε την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;». «Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε» απάντησε ο κ. Τσαβούσογλου  προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα. Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιάς, ο κ. Τσαβούσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντάς ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν...».

Παράλληλα, δυσφορία προκάλεσε και δηκτικό σχόλιο του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχετικά με το περιεχόμενο των προτάσεων που κατέθεσαν οι ελληνοκύπριοι, το οποίο απαντήθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

«Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και την κρισιμότητα των στιγμών» δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης τονίζοντας: «Ενδεχομένως επιθυμούν άλλες σκοπιμότητες, ενδεχομένως να βρίσκονται σε δύσκολη θέση και προβαίνουν σε δηλώσεις οι οποίες σε καμία απολύτως περίπτωση δεν αντικατοπτρίζουν την κατάσταση πραγμάτων. Επειδή μας παρακολουθεί ο κυπριακός λαός που πραγματικά ενδιαφέρεται να υπάρξει αποτέλεσμα στις συζητήσεις εδώ στην Ελβετία, θα καλέσω τον υπουργό Εξωτερικών να μιλήσει δημόσια για την τουρκική πρόταση. Να δώσει στη δημοσιότητα, να περιγράψει την τουρκική πρόταση όπως έχει υποβληθεί στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων».

Μοναδική ένδειξη του περιεχομένου και του κλίματος που επικράτησε στην πενταμερή διάσκεψη για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, αργά το βράδυ της Δευτέρας, ήταν η φράση του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη: «Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι όλα όπως τα θέλαμε».
--------------------------------------
Πηγή:  eklogika.gr
--------------------------------------