Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

Οι αλήθειες πίσω από τις αναβολές για το Ballast Water Management

Μεγάλα θέματα απασχόλησαν την σύνοδο MEPC 71 του ΙΜΟ (3-7 Ιουλίου).  Το θέμα των ημερομηνιών εφαρμογής της σύμβασης επεξεργασίας έρματος έκλεισε με μία δήθεν συμβιβαστική πρόταση, που στη πράξη δεν διέφερε σε τίποτα από το αρχικό κείμενο του 2013 (Resolution A. 1088/28).


Δυστυχώς η πρόταση  της Ελλάδας να δοθεί διετής παράταση στα νεότευκτα πλοία, ώστε να έχουν την δυνατότητα να εγκαταστήσουν συστήματα ΙΜΟ ‘‘δεύτερης γενιάς’’, δεν υποστηρίχτηκε παρά μόνον από τη Μάλτα. Ακόμα και οι οργανώσεις διαχειριστών πλοίων (ICS, Intertanko, Bimco κλπ) παρέμειναν μουδιασμένες και εγκλωβισμένες σε αβάσιμες φοβίες μήπως και δεν επέλθει κάποια απόφαση, στην τελευταία αυτή σύνοδο πριν την εφαρμογή της σύμβασης έρματος στις 8 Σεπτεμβρίου 2017.

Φυσικά σε περίπτωση μη συμφωνίας θα ίσχυε η απόφαση του 2013 που, όπως είπα, στην πράξη δεν διέφερε από την τωρινή πρόταση. Αλλά αυτοί που προώθησαν την συμβιβαστική πρόταση έκαναν καλή δουλειά στο να φοβίσουν τα μέλη του ΙΜΟ, καιρό πριν, για την (δήθεν) καταστροφή κάποιας μη απόφασης.

Αρχηγοί σε αυτή την ‘‘τρομοκρατία’’ πρωτίστως η Νορβηγία και κατά δευτερευόντως η Ιαπωνία, οι οποίες έχουν κατασκευαστές με μεγάλο απόθεμα συστημάτων έρματος ‘‘πρώτης γενιάς’’ που κάπου έπρεπε να διαθέσουν. Τα νεότευκτα λοιπόν θυσιάστηκαν στο βωμό αυτών των συμφερόντων. 

Καλό θα είναι να γνωρίζουν όλοι, όταν θα αναγκαστούν να ξαναπληρώσουν για νέα μηχανήματα για τα νεότευκτα πλοία τους, προκειμένου να προσεγγίσουν τις ΗΠΑ, ότι  μόνο η Ελληνική σημαία προσπάθησε με επίσημη κατάθεση στον ΙΜΟ να περιλάβει τα vεότευκτα σε διετή παράταση πέραν του Σεπτεμβρίου 2017.  Καμία άλλη σημαία δεν μίλησε προς υποστήριξη της πρότασης πλην της Μάλτας.  

Επιπλέον, στην πρόταση της Intercargo να εξαιρεθούν πλοία των οποίων οι άνω δεξαμενές έρματος (top side tanks) αδειάζουν κατ’ ευθείαν από τα πλαϊνά τοιχώματα του πλοίου, και συνεπώς η μετατροπή τους είναι πρακτικά αδύνατη, πάλι η Ελλάδα μόνον υποστήριξε την πρόταση. Προφανώς βολεύει πολλούς να αποσυρθούν πρόωρα τέτοια πλοία.
-------------------------------------------------------------------
Πηγή: Ναυτικά Χρονικά-Πάνος Ζαχαριάδης 
-------------------------------------------------------------------