Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από τους αγρότες να κάνουν ενστάσεις για χωράφια που φαίνονται δασικά και είναι στο ΟΣΔΕ

Να ελέγξουν τα αγροτεμάχιά τους και κατόπιν να καταθέσουν τις σχετικές αντιρρήσεις (ενστάσεις) προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, αν κι εφόσον συντρέχουν λόγοι, καλεί ο οργανισμός πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) τους παραγωγούς περιοχών, όπου αναρτήθηκαν οι δασικοί χάρτες. Θυμίζουμε ότι περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα αγροτικών εκτάσεων που είναι ενταγμένες στο σύστημα επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, εμφανίζονται στους δασικούς χάρτες ως δασικές. 


Όπως υποστηρίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, με τον πρόσφατο νόμο του Απριλίου για τους δασικούς χάρτες, δίνεται η δυνατότητα στους γεωργούς με έκπτωση που ξεπερνά το 80%, σε 100 δόσεις και με ελάχιστη μηνιαία καταβολή τα 30 ευρώ να εξαγοράσουν τα παρανόμως εκχερσωμένα χωράφια τους. Οι αγρότες που στην περιοχή τους έχουν αναρτηθεί δασικοί χάρτες θα πρέπει να προσέλθουν στα Δασαρχεία και να αιτηθούν τη νομιμοποίηση αλλαγής χρήσης.

Το τίμημα για όσες δασικές εκτάσεις εκχερσώθηκαν (έως την 7η Μαρτίου 2007) χωρίς να έχει εκδοθεί σχετική άδεια της αρμόδιας δασικής Αρχής, προκειμένου να καλλιεργηθούν, έχει οριστεί στο ένα τρίτο της αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας και κατατίθεται υπέρ του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.

Η σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει τα εξής:

«Κατόπιν της παράτασης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των δηλώσεων Ενιαίας Ενίσχυσης, έως τις 15/06/2017, ενημερώνουμε τους παραγωγούς στις περιοχές των οποίων έγινε ανάρτηση Δασικών χαρτών να ελέγξουν εάν τα αγροτεμάχια που δήλωσαν και δηλώνουν στην Αίτηση του έτους 2017 για την καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων, εμπλέκονται χωρικά στους αναρτημένους Δασικούς χάρτες.

Για τα αγροτεμάχια που εμπλέκονται, πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται, πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων. Η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας συντείνει στην ομαλή καταβολή των δικαιούμενων κοινοτικών ενισχύσεων για κάθε δικαιούχο».
-------------------------------
Πηγή:  agrotypos.gr
-------------------------------