Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Ερώτηση για καταγγελίες για κλειτοριδεκτομές στην Ελλάδα

Ερώτηση στους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου με καταγγελίες ότι πραγματοποιούνται ακρωτηριασμοί γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομή)  σε κορίτσια ακόμα και σε βρέφη μεταναστών στην Ελλάδα, κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.


Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής επικαλούμενος δημοσιεύματα, μικρά κορίτσια από την Αφρική, το Πακιστάν, την Ινδονησία και άλλες χώρες, ακρωτηριάζονται  με ξυράφι ή ψαλίδι από αυτόκλητες μαίες, χωρίς κάποιο αναισθητικό και υπό άθλιες συνθήκες, στην Αθήνα και σε κάποια hot spots, για λόγους ηθικής και θρησκευτικής υπακοής.
Μάλιστα, της  υπόθεσης έχει επιληφθεί και η Δικαιοσύνη μετά την κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα που έχει διαταχθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που κάνει λόγο για «βαρβαρότητα που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή από την ευνομούμενη ελληνική πολιτεία».
Ο κ. Κατσαφάδος ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς εάν έχουν γίνει πράξεις κλειτοριδεκτομής ανήλικων κοριτσιών και τι πρόκειται να πράξουν για να διασφαλίσουν τα δικαιώματα αυτών των κοριτσιών.
Η ερώτηση του κ. Κώστα Κατσαφάδου έχει ως εξής:
«Αίσθηση έχουν προκαλέσει δημοσιεύματα που φέρουν να πραγματοποιούνται ακρωτηριασμοί γεννητικών οργάνων σε κορίτσια ακόμα και βρέφη μεταναστών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία εργαζόμενου σε ΜΚΟ που ασχολείται με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, μέλη μειονοτήτων που ζουν στη χώρα μας θεωρούν καθήκον τους να ακρωτηριάσουν τα ανήλικα κορίτσια τους, επικαλούμενα λόγους ηθικής και θρησκευτικής υπακοής, επιστρατεύοντας ‘’αυτουργούς’’ για να κάνουν την βάρβαρη αυτή πρακτική - με το αζημίωτο φυσικά. Στην Αθήνα και τα hot spots, μία μικρή βιομηχανία από ‘’θεραπεύτριες’’ αναλαμβάνουν να ‘’καθαρίζουν’’ σωματικά και ηθικά τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες υποβάλλοντάς τους σε κλειτοριδεκτομή κάτω από ιδιαίτερα επισφαλείς για την υγεία των κοριτσιών συνθήκες. Και όλα αυτά την ώρα που σε όλη την Ευρώπη η κλειτοριδεκτομή θεωρείται έγκλημα, το οποίο μάλιστα διώκεται ποινικά. Επισημαίνεται ότι για το θέμα, η Εισαγγελία έχει διατάξει κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα.
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

  1. Γνωρίζουν το εν λόγω θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας;
  2. Είναι σε θέση να γνωρίζουν αν έχουν γίνει πράξεις κλειτοριδεκτομής στα -κατά τα άλλα φυλασσόμενα - hot spot;
  3. Τι προτίθενται να πράξουν, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δικαιώματα των κοριτσιών αυτών;
Πειραιάς 15 Μαΐου 2017 

Ο ερωτών Βουλευτής
Κώστας Κατσαφάδος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων