Τετάρτη, 3 Μαΐου 2017

ΔΤ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ.ΓΕΝΝΙΑ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Κ.ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΚΟΚΚΑΛΗ

«Μείωση του ΦΠΑ στην πώληση λουλουδιών από 24% στο 13%»

Το ενδεχόμενο να μειωθεί στο 13% από 24%, που είναι σήμερα, ο ΦΠΑ για τα δρεπτά άνθη, με στόχο τη στήριξη του ελληνικού λουλουδιού, άφησε σήμερα  ανοιχτό ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Βασίλειος Κόκκαλης, σε συνάντηση που είχε με τη βουλευτή Α’ Πειραιώς και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Γεωργία Γεννιά και εκπροσώπους του ΔΣ του Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αττικής, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Νήσων, κ. Παναγιώτη Χατζηπέρου.

Όπως είπε ο κ. Κόκκαλης, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου, το οποίο, μεταξύ άλλων, αναμένεται να προβλέπει το χαρακτηρισμό του δρεπτού άνθους ως αγροτικού προϊόντος, ώστε να μειωθεί ο ΦΠΑ.

Σημειώνεται ότι σήμερα, το φυτό σε γλάστρα χαρακτηρίζεται αγροτικό προϊόν και έχει ΦΠΑ 13%, σε αντίθεση με το δρεπτό άνθος που έχει ΦΠΑ 24%. Την ίδια στιγμή, τα ολλανδικά φυτά εισάγονται στην Ελλάδα χωρίς ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται θέματα ανταγωνισμού σε βάρος του Έλληνα παραγωγού.

Ο συνεταιρισμός ζήτησε επίσης τη βοήθεια του υπουργείου για τη διαφήμιση και προώθηση του ελληνικού λουλουδιού, επισημαίνοντας ότι τα μέλη του ήδη έχουν προχωρήσει σε σχετικές δράσεις, όπως είναι οι ανθοκομικές εκθέσεις με τελευταία αυτή του δήμου Πετρούπολης.

Τέλος τα μέλη του ΔΣ του συνεταιρισμού ζήτησαν τη βοήθεια του υπουργείου, προκειμένου να επεκτείνουν τις δράσεις τους στα σχολεία, ώστε να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με το ελληνικό λουλούδι.

Στη συνάντηση με τον υφυπουργό, εκτός από την κ. Γεννιά και τον κ. Χατζηπέρο, συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνεταιρισμού κ. Αθανάσιος Κελμάγιερ, ο κ. Γιώργος Κωστελένος (φυτωριούχος – γεωπόνος) και ο κ. Γιώργος Αναγνωστόπουλος (φυτωριούχος και  δημοτικός  σύμβουλος Τροιζηνίας-Μεθάνων).
---------------------------------------
Για το  Γραφείο Τύπου
Χαρά Λεμονή
---------------------------------------