Κυριακή 14 Μαΐου 2017

Είτε την πεις μαμά..είτε φύλακα άγγελο..μαμα είναι μία!

Σήμερα γιορτάζουν οι μαμάδες όλου του κόσμου, όπως έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια για τη δεύτερη Κυριακή Μαΐου.

O εορτασμός της Γιορτής της Μητέρας καθιερώθηκε κατά τον 20ο αιώνα. Η ιδέα για τον εορτασμό ανήκει στην ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) που πρότεινε να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.


Στις αρχές του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε απόφαση με την οποία η Γιορτή της Μητέρας 2017 καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Ο εορτασμός επεκτάθηκε σταδιακά την ίδια ημερομηνία και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Στην Ελλάδα η Ημέρα της μητέρας αρχικά συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής στις 2 Φεβρουαρίου. Σταδιακά όμως επικράτησε ο εορτασμός τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Oι πρώτες αναφορές για τη Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η μητέρα Γη (Γαία) σύζυγος του Ουρανού είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα.

Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η "Μητέρα των Θεών", καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Μερικά σημαντικά αποφθέγματα για την γιορτή της μητέρας:

«Κι ένα τέταρτο μητέρας αρκεί για δέκα ζωές, και πάλι κάτι θα περισσέψει που να το ανακράξεις σε στιγμή μεγάλου κινδύνου»-Οδυσσέας Ελύτης, Έλληνας ποιητής.

«Όταν είσαι καλή μητέρα, όλα συγχωρούνται»-Εμίλ Ζολά, Γάλλος συγγραφέας.

«Η καρδιά της μάνας μοιάζει με άβυσσο που στον πυθμένα της θα βρεις πάντα συγχώρεση»-Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος λογοτέχνης.

«Το μέλλον του παιδιού είναι πάντοτε έργο της μητέρας»-Ναπολέων, Γάλλος στρατηγός και Αυτοκράτορας της Γαλλίας.

«Ο Θεός δεν μπορεί να είναι πανταχού παρών, γι’ αυτό έπλασε τις μητέρες»-Τζόζεφ Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Άγγλος συγγραφέας.

Η Γιορτή της Μητέρας θεωρείται ένας καλός λόγος για εκδηλώσεις αγάπης και αφοσίωσης προς το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή.
-------------------------------------
Πηγή: koutipandoras.gr
-------------------------------------